Saturday , March 25 2023

Ministrul Mediului: ”Vom porni programul «Rabla local» în luna martie”. La Suceava, anul trecut, Primăria estima aproximativ 2.500 de beneficiari

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tanczos Barna, a declarat joi, la Bistriţa, că programul “Rabla local”, prin care pot fi casate maşini mai vechi de 15 ani fără obligaţia achiziţionării uneia noi, va demara în luna martie, iar numărul de beneficiari pe fiecare unitate administrativ-teritorială va fi stabilit în funcţie de populaţie. Pentru acest an, programul beneficiază de o alocare de 240 milioane de lei. Programul a fost discutat de ministru în cadrul unei întâlniri avute cu primari din judeţul Bistriţa-Năsăud.


“Am discutat în mod special despre ‘Rabla local’, program care are o finanţare de 240 milioane de lei şi care va permite scoaterea din circulaţie a în jur de 100.000 de autoturisme mai vechi de 15 ani. Aici ne bazăm pe sprijinul autorităţilor locale, noi vom vira banii pentru aceste subvenţii în contul primăriei în proporţie de 80%, adică 2.400 lei din 3.000 lei se vor asigura din fondurile AFM, 600 lei o să fie contribuţia primăriei şi 3.000 lei o să fie prima care se încasează de beneficiarul care casează o maşină mai veche de 15 ani. Vom stabili un număr maxim de beneficiari la nivel de UAT în funcţie de populaţia fiecărei comune, fiecărui oraş, fiecărui municipiu. Vom face, astfel, o defalcare matematică a numărului de 100.000 de autoturisme la nivelul fiecărui judeţ, fiecărui UAT şi vom porni programul în cursul lunii martie, aşa am stabilit cu autorităţile locale reprezentate de asociaţiile oraşelor, municipiilor şi comunelor”, a spus Tanczos, citat de Agerpres.
Ministrul Mediului a precizat că ghidul aferent programului va fi supus consultării publice în cel târziu două săptămâni, în această perioadă urmând să fie finalizat şi sistemul informatic pentru “Rabla local”, informează Agerpres.

Toamna trecută, când deja demararea programului ”Rabla Local” suferise o amânare, primarul Ion Lungu declara că aproximativ  2.500 de suceveni ar putea beneficia de câte 3.000 de lei din fonduri publice pentru casarea mașinilor mai vechi de 15 ani. În octombrie anul trecut,  Ion Lungu spunea că deja era o presiune mare la Primărie. „Noi am deschis deja o listă neoficială de înscrieri, sunt foarte multe solicitări – cam 500 până acum. Noi avem prins în bugetul acestui an (2022 – n.r.)  1,5 milioane de lei pentru finanțarea programului Rabla Local, în parteneriat cu Ministerul Mediului. În condițiile în care aveam de dat 1.500 de lei de mașină, am fi avut fonduri pentru casarea a 1.000 de mașini, dar acum, dacă avem de dat doar 600 de lei de mașină, vom putea casa 2.500 de mașini”, a explicat atunci primarul Ion Lungu.

Faptul că prin programul „Rabla Local” nu este și obligativitatea achiziționării unui alt autoturism, arată că se încearcă reducerea aglomerației de pe străzi și din presiunea creării și amenajării de locuri de parcare, presiune care cade pe umerii autorităților locale. (O.S.)

Vezi si

TÂRGUL DE PAȘTI, în perioada 6 – 14 aprilie 2023, pe Esplanada din centrul Sucevei

Consiliul Județean Suceava, prin Centrul Cultural ”Bucovina”, în parteneriat cu Primăria Municipiului Suceava, organizează în …