Friday , September 22 2023

Ministrul de Interne, dupa cazul tiganilor de la Mironu: Vom introduce în formularele înmânate la frontieră şi prevederi din Codul penal privind declaraţiile false

Ministrul interimar al Afacerilor Interne, Marcel Vela, a declarat că de marţi se vor introduce în formularele înmânate la frontieră şi prevederi din Codul penal privind declaraţiile false, amintind de cazul romilor din satul sucevean Mironu, care s-au intors cu sutele acasa declarand ca vin din Germania.

“În toate formularele, începând de mâine, vom introduce şi rubrica cu prevederile din Codul penal pentru cei care fac declaraţii false, îşi asumă acest risc şi trebuie să ştie la ce să se aştepte. În prima fază, în acest formular nu am introdus şi un articol sau o rubrică, o clauză prin care să prezentăm măsurile coercitive, crezând că fiecare cetăţean e responsabil şi înţelege. Nu am dorit să venim cu măsuri coercitive sau cu ameninţări, dar începând de mâine, tocmai după cazul de la Suceava (Mironu) şi cel din Sadova, vom lua această măsură şi vă garantez că vom aplica legea. (…) Cei care se joacă cu sănătatea publică (…) vor suporta rigorile legii”, a spus Vela luni, într-o conferinţă de presă, răspunzând unei întrebări referitoare la faptul că presa din Suceava a relatat despre 300 de persoane sosite din Bergamo, declarând la graniţă că vin din Germania, întorcându-se în satul lor.

Vela a menţionat că în UE se poate circula cu şi buletinul şi cu paşaportul şi că nu putea fi obligat un cetăţean să prezinte permisul de şedere din Italia sau din Germania.

“Mai mult, puteam să luăm măsuri faţă de cei care vin – să spunem – din Italia, dar puteau să meargă până la Viena şi să decoleze din Viena. Din acest motiv am făcut un apel la responsabilitatea tuturor cetăţenilor. Cei care au venit şi nu au anunţat nu au făcut rău prefectului din Suceava sau directorului de la Direcţia de Sănătate Publică, şi-au făcut rău chiar lor şi familiilor lor”, a subliniat Vela.

El a făcut apel la persoanele care se vor întoarce din Italia şi China să completeze cu date reale formularele.

“Aş face un apel în această seară către toate persoanele care s-au întors şi se vor întoarce din Italia şi din China sau către cele care au intrat în contact cu aceste persoane şi care pot fi posibili purtători de virus să completeze cu date reale formularele înmânate de către reprezentanţii din frontieră, iar după evaluarea medicală să respecte cu stricteţe recomandările personalului medical. Dacă nu sunt corecţi, dacă nu sunt sinceri în completarea acestor formulare, trebuie să realizeze că (…) îşi fac rău lor şi familiilor lor”, a afirmat Vela.

Ministrul a făcut apel şi la românii din Italia să nu aglomereze intrările în România. “Aş face un apel şi la românii aflaţi acum în Italia. Nu este cazul să aglomereze intrările în România, pentru că autorităţile italiene au luat măsuri corecte, rapide şi eficiente. Nu trebuie să facă gesturi care ar putea chiar să le pericliteze propria sănătate”, a adăugat Vela.  (Agerpres)

Vezi si

Flutur cere o întâlnire urgentă cu șefii de spitale din județ pentru fluidizarea fluxului de pacienți. ”Spitalul Județean este blocat. Sunt prea multe solicitări din teritoriu”

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a participat joi, 21 septembrie, la inaugurarea unei secții …

No comments

  1. Si dai si lupta…Viata grea are statul cu virusul asta. Au pus un formular sa fie completat , care si ala e cretin la unele variante de raspuns si gata. Se va opri raspandirea virusului in doi timpi si trei miscari cand se vor centraliza toate formularele. Ar face autoritatile mai multe dar s-au gandit ele ca nu se merita sa faca gaura la buget aiurea. In cinismul lor cred ca sunt fericite, pt. ca doar asa vor putea plati pensii marite cu 40% la cei care au scapat cum au putut de virus , ca deh e selectie naturala.
    Daca ai o imunitate scazuta de la o viata dezordonata plina de vicii si mancare nesanatoasa sau daca esti pensionar cu o salba de boli cronice mai mult ca sigur ”vei fi atacat si poate papat” de virus.