Thursday , March 30 2023

Ministrul de Interne al Franței: „Criza și războiul din Ucraina vor mai dura”. Gérald Darmanin își afirmă sprijinul pentru Ucraina și România, dar evită să facă afirmații despre Schengen

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a fost în vizită în județul Suceava, în cursul zilei de vineri, 11 martie, alături de omologul său francez, Gérald Darmanin și E.S. Laurence Auer, ambasador extraordinar și plenipotențiar al Republicii Franceze la București, fiind vizitate obiective precum taberele de refugiați amenajate și Punctul de Trecere al Frontierei de la Siret. Discuțiile dintre cei doi miniștri au reliefat relația bilaterală solidă de parteneriat strategic ce se bazează pe cooperare și sprijin reciproc dintre țara noastră și Franța. Este de precizat că alături de delegația franceză, la PTF Siret s-au mai aflat și: secretarul de stat dr. Raed Arafat, președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, prefectul Alexandru George Moldovan, șeful administrației regionale de stat Cernăuți, Serhii Osaciuc și adjunctul său, Arthur Muntean.

Modul profesionist în care este gestionat la frontieră fluxul mare de persoane care vine din Ucraina a fost constatat de ministrul francez de Interne. Cum era de așteptat, s-a făcut referire și la centrul logistic de la aeroportul Suceava pentru depozitarea și transmiterea ajutoarelor către Ucraina. „Modul în care societatea românească s-a implicat este unul exemplar. După semnalele primite până acum, sunt convins că reprezintă un model pentru multe alte state”, a spus ministrul Lucian Bode, într-un briefing de presă organizat la PTF Siret, mulțumind personalului din Ministerul de Interne și tuturor celor implicați în aceste activități pentru implicare și remarcând că „efortul depus de România este unul uriaș”.

„Situația din Ucraina și discuțiile privind eforturile României de a răspunde solidar nevoilor persoanelor care fug din calea războiului s-au suprapus cu discuțiile referitoare la spațiul Schengen. Așa cum a putut constata și domnul ministru (Gérald Darmanin – n.r.) modul în care autoritățile române au reacționat în această criză umanitară reprezintă un nou exemplu concret în privința capacității noastre de a oferi un răspuns imediat și eficient atunci când situația o impune. Deși vizita a vizat (exprimarea îi aparține ministrului Lucian Bode – n.r.) în principal situația din Ucraina, în discuțiile pe care le-am avut cu domnul ministru am reliefat că aderarea la spațiul Schengen este un obiectiv major pentru România. Contăm în continuare (și această exprimare în aparține ministrului de Interne – n.r.) pe sprijinul Franței în vederea realizării acesteia, mai ales în virtutea relațiilor de parteneriat strategic dintre țările noastre”, a declarat, la Siret, ministrul de Interne Lucian Bode, mulțumindu-i omologului său pentru vizită și reafirmând angajamentul în efortul comun de a acorda sprijin umanitar națiunii ucrainene, pe de o parte și l-a asigurat pe ministrul francez de Interne că structurile Ministerului Afacerilor Interne din România „sunt la datorie, garantând securitatea frontierelor Uniunii Europene”.

La rândul său, ministrul francez de Interne a mulțumit omologului său și lui Raed Arafat pentru efortul depus de ajutorare a națiunii ucrainene în ceea ce el a numit „un moment dificil pentru Europa, pentru România și, bineînțeles, pentru poporul ucrainean”. El a reiterat afirmațiile președintelui Franței cu privire la acordarea unui ajutor umanitar guvernului Ucrainei. „Am venit aici la invitația domnului ministru, după cele două întâlniri pe care le-am avut săptămâna trecută în Consiliul de Justiție și Afaceri Interne pentru a spune despre sprijinul nostru dat României pentru acest proiect … Săptămâna trecută, în Consiliul European pe care Franța îl prezidează, am făcut pași concreți de solidaritate către Ucraina, am declanșat procedura de coordonare umanitară care permit sosirea a tone și tone de ajutoare umanitare – medicamente, îmbrăcăminte și hrană – și am accelerat în acest fel sprijinul umanitar. Am declanșat mecanismul de protecție temporară care permite cetățenilor ucraineni să fie protejați: pe tot continentul european, toate persoanele (care vin din Ucraina) vor avea acces la servicii medicale, la școlarizarea copiiilor, autorizarea pentru a munci și la asigurări sociale. Trebuie să ajutăm mai mult țările limitrofe precum România. De aceea, voi convoca un consiliu extraordinar (Justiție și Afaceri Interne – n.r.) pentru ca toate statele europene să poată să ajute”, a afirmat, la Siret, ministrul francez de Interne, Gérald Darmanin.

În sensul acesta, oficialul francez a precizat că a discutat, ieri, cu colega sa din Germania pentru a putea vedea cum statele (Uniunii Europene – n.r.) pot primi miile de refugiați care vin din Ucraina și a făcut referire la o anumită preocupare pentru copiii refugiaților. El a încheiat prin a mulțumi tuturor celor implicați în a gestiona situația de la Siret. „Din păcate știm că această criză va dura, că acest război va dura”, a mai spus ministrul de Interne al Franței. El a adăugat că se poate face mai mult în ceea ce privește solidaritatea pentru Ucraina și pentru România, ceea ce oficialul francez a și spus că va face la întoarcerea sa în Franța. (D.P.)

 

 

 

 

 

 

Vezi si

Percheziții DNA în județele Suceava, Botoșani și Iași la firme, instituții de mediu și primării

Procurorii din DNA de la Serviciul Teritorial Suceava au desfășurat, miercuri, 29 martie, 64 de …