Friday , April 19 2024

Ministerul Transporturilor a avizat studiul de fezabilitate pentru autostrada Pașcani – Suceava. Flutur: În sfârșit, Bucovina va avea autostradă!

Consiliul Tehnico-Economic (CTE) al Ministerului Transporturilor și Infrastructurii (MTI) a avizat la ședința din dimineața zilei de joi, 22 februarie, Studiul de Fezabilitate (SF) pentru Autostrada A7 – tronsonul Pașcani – Suceava.  Practic, următorii pași pentru sunt avizarea SF-ului în comisia interministerială și aprobarea indicatorilor tehnico-economic prin hotărâre de Guvern.

Una din primele reacții a venit din partea președintelui Consiliului Județean (CJ) Suceava, Gheorghe Flutur care a salutat acest act – postând și o imagine în care apare el alături de fostul directorul general Mariana Ioniță care, în 7 septembrie 2020 a semnat la Suceava din partea Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) contractele pentru realizarea studiului de fezabilitate și proiectului tehnic pentru sectoarele de drum Siret-Suceava și Suceava-Pașcani – și spunând că va urma nu doar hotărârea privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici, ci și hotărârea de guvern privind exproprierile.

„Așa cum ne-a asigurat și Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), după aceste etape se va lansa licitația pentru proiectul tehnic și execuție, lucrul care va avea loc anul acesta. CJ Suceava și eu personal ne-am implicat din primul moment, atunci când, la Siret, s-a semnat certificatul de urbanism în prezenta directorului general CNAIR, Mariana Ioniță. În județul Suceava, traseul autostrăzii A7 intră pe la Dolhasca, continuă pe la Liteni, Udești, Fântânele, Verești, Dumbrăveni, ajungând la nodul rutier din apropierea aeroportului Suceava … După cum am mai afirmat, m-am suflecat, mi-am luat cizme, mi-am luat cravată, m-am dus în șantiere, m-am dus la București, m-am întors în politica de la vârf pentru a introduce proiectul Pașcani – Suceava ca prioritate în programul de guvernare, m-am întâlnit de zeci de ori cu proiectanții implicați în acest proiect, am suportat înțepături și critici, am înghițit multe nedreptăți și neadevăruri. Pentru mine este o datorie împlinită. În sfârșit, Bucovina va avea autostradă!”, a declarat Gheorghe Flutur cu privire la sectorul de la Pașcani la Suceava al A7.

Potrivit unei informări pe care ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu a postat-o joi, 22 februarie, pe contul de facebook, sectorul Pașcani – Suceava este parte din A7 (Autostrada Moldovei) și are o lungime de 62 de km, cu o valoare estimată de 7,79 miliarde de lei (fără TVA), sumă asigurată din fonduri europene care vor fi accesate prin Programul Transport.

Sectorul de autostradă Suceava – Pașcani va fi împărțit în două loturi, care vor fi licitate independent. Lotul 1 are o lungime de 33 km și începe de la Pașcani până la nodul rutier proiectat la Roșcani cu descărcare în DJ 208C. Lotul 2 are o lungime de 28, 97 km și continuă până la nodul rutier proiectat pentru a asigura conexiunea cu Aeroportul Suceava și accesul în DN29.

Deși președintele CJ Suceava s-a referit în declarația sa la tranzitarea A7 pe teritoriul județului nostru, este de precizat că trei județe vor fi tranzitate de această nouă autostradă: Iași (12,3 km), Botoșani (6,5 km) și Suceava (43,17 km). Desigur, pe teritoriul județului nostru vor fi cam de 2,5 ori mai multe lucrări de efectuat decât pe teritoriul celorlalte două județene menționate. Potrivit datelor prezentate de ministrul Sorin Grindeanu, pe traseu vor fi construite inclusiv: 23 de viaducte, 37 de pasaje, 12 poduri, 8 parcări, 2 Centre de Întreținere și Coordonare și cinci noduri rutiere. Acestea din urmă vor fi situate la Tătăruși – Heci (DJ 208F), Dolhasca (DJ 208I), Roșcani (DJ 208C), Dumbrăveni (DJ 208B), Aeroport Suceava (cu drum de acces în DN 29).

Proiectul autostrăzii A7 presupune însă și continuarea până la Siret, cu un alt sector de drum de mare viteză. Într-o manieră expeditivă, ministrul Sorin Grindeanu a precizat la finalul informării despre sectorul de la Pașcani la Suceava al A7 că „noua autostradă va asigura inclusiv legătura cu Punctul de Trecere a Frontierei româno-ucrainene de la Siret”. Referitor la acest sector de drum de mare viteză, Gheorghe Flutur a precizat însă că porțiunea de la Suceava până la nodul rutier de la Grănicești va fi la profil de autostradă pentru ca de la Grănicești la Siret să fie drum expres. „Și pentru această porțiune exproprierile se vor face la regim de autostradă, urmând ca în perioada următoare, dacă analizele de trafic vor demonstra necesitatea trecerii la regim de autostradă, terenul sa fie pregătit, urmând doar să fie realizată construcția suplimentară”, a declarat Gheorghe Flutur. (D.P.)

 

 

Vezi si

21 de elevi de la ”Hurmuzachi”, calificați la etapele naționale ale olimpiadelor școlare, de la aproape toate disciplinele din planurile-cadru

”Lotul olimpicilor naționali de la CNEH cuprinde, astfel, 21 de elevi calificați la 13 discipline …