Thursday , April 25 2024

Ministerul Sănătății a plătit în acest an aproape 6 milioane de lei pentru tratamentul sucevenilor bolnavi de cancer

Spitalul Județean a primit în 2018 10.161.150 de lei pentru derularea Programelor Naționale de Sănătate, iar mai bine de jumătate din sumă a ajuns la bolnavii de cancer. Programul Național de Oncologie derulat la unitatea spitalicească suceveană a beneficiat de fonduri în valoare de 5.687.020 de lei. Din păcate, în județ sunt peste 11.000 de pacienți diagnosticați cu această maladie și doar șase medici oncologi. Aproximativ 100 de persoane mor lunar din cauza cancerului

După cum reiese din datele statistice ale Ca­sei de Asigurări de Sănătate Suceava, mai bine de jumătate din fondurile primite de Spitalul Județean în acest an, pentru derularea programelor naționale de sănătate, au avut ca destinație Programul Național de Oncologie. Mai exact, la unitatea spitalicească suceveană a ajuns în acest an suma de 10.161.150 de lei, bani proveniți de la Ministerul Sănătății pentru programele de diabet, boli cardiovasculare, boli endocrine, ortopedie, radiologie intervențională și oncologie, iar suma de 5.687.020 de lei a fost pentru tratamentul bolnavilor de cancer. La nivelul județului Suceava se mai derulează Programul de Oncologie în cadrul Spitalului Municipal Rădăuți, unde a ajuns în anul 2018 suma de 60.000 de lei.

În ultimii ani se constată o creștere alarmantă a numărului de bolnavi de cancer în județul Suceava, iar aproximativ 100 de persoane mor lunar din cauza acestei maladii. Medicii oncologi atrag periodic atenția asupra acestui aspect și recomandă populației analize și teste medicale care pot să prevină adevărate tragedii.

Din păcate, numărul medicilor oncologi din județul Suceava este foarte mic raportat la numărul de pacienți. Mai exact, în județul nostru sunt doar șase medici specialiști în Oncologie, iar în evidențele Direcției de Sănătate Publică Suceava sunt peste 11.000 de persoane diagnosticate cu cancer. Situația este una deo­sebit de gravă deoarece atât numărul pacienților noi, cât și numărul deceselor sunt în creștere, iar medicii fac față volumului de muncă cu niște sacrificii extraordinare. Dacă în aceeași perioadă a anului trecut erau peste 10.500 de suceveni diagnosticați cu tumori maligne, acum sunt peste 11.000 de suceveni care suferă de o formă de cancer. Potrivit datelor statistice, aproape 1.000 de persoane au murit de la începutul anului din cauza tumorilor maligne. Cele mai multe decese, peste 120, s-au înregistrat din cauza cancerului de trahee, bronhii sau pulmon. 27 de sucevence au pierdut în acest an lupta cu viața din cauza cancerului de col uterin, iar alți peste 80 de suceveni au murit din cauza cancerului de stomac, în perioada ianuarie –noiembrie 2018.

Sucevenii sunt din ce în ce mai bolnavi, numărul pacienților diagnosticați cu afecțiuni cronice fiind în creștere continuă, iar numărul medicilor care îi îngrijesc este din ce în ce mai mic. În statistica Direcției de Sănătate Publică se precizează că numărul persoanelor cu afecțiuni cronice grave, cum ar fi hipertensiunea arterială, cardiopatia ischemică, cordul pulmonar cronic, bolile pulmonare cronice obstructive, cele cerebro-vasculare, insuficiența renală cronică, diabetul zaharat, tulburările mintale, cancerul sau tuberculoza, au făcut mai multe victime de la începutul acestui an decât în aceeași perioadă din 2017 și mai multe de la o lună la alta. Singurele afecțiuni care au cunoscut o curbă descendentă, conform statisticilor, sunt ulcerul, ciroza și hepatita cronică, în timp ce numărul persoanelor care suferă de epilepsie a cunoscut o creștere semnificativă, fiind mulți copii din județ diagnosticați cu această boală. (Cristina RUŞTI)

Vezi si

O nouă sesiune de admitere la Şcoala Militară de Subofițeri Jandarmi ”Petru Rareș” Fălticeni, care a scos la concurs 350 de locuri

Data limită de înscriere a candidaților este 14 mai a.c., iar dosarele pot fi depuse …