Sunday , February 5 2023

Ministerul Culturii vrea să declare Muzeul Bucovinei din Suceava instituție de importanță națională

Ministerul Culturii și Identității Naționale (MCIN) supune dezbaterii publice proiectul de Hotărâre privind acordarea titulaturii de instituție de importanţă naţională Muzeului Bucovinei din Suceava, potrivit unui anunț publicat pe site-ul MCIN. Consiliul Județean Suceava a cerut acordarea titulaturii de muzeu de importanţă naţională Muzeului Bucovinei.muzeu1

“În acest scop, a fost adus drept argument faptul că în patrimoniul muzeului se află colecții unicat la nivel național, cum sunt Cetatea de Scaun a Sucevei, monument istoric reprezentativ și unicat pentru istoria noastră, precum și colecții unice în cadrul Muzeului de Științele Naturii, colecția de Scolytide și colecția de Malofage «Ștefan Negru»”, arată o notă de fundamentare făcută publică de Ministerul Culturii și Identității Naționale, informeaza Mediafax.

Muzeul Bucovinei este o instituţie publică cu personalitate juridică, înfiinţată prin Hotărârea Consiliului Judeţean Suceava nr. 2/2002, care funcţionează conform Legii nr. 311/2003 a muzeelor şi a colecţiilor publice, republicată, și care se finanţează din venituri proprii şi din subvenţii alocate de Consiliul Judeţean Suceava.

Muzeul are ca obiect de activitate: cercetarea, achiziţionarea, tezaurizarea, conservarea, restaurarea şi valorificarea patrimoniului cultural naţional şi universal, legat de om şi mediul său, de istorie, artă, etnografie, ştiinţele naturii, planetariu-astronomie, cu rolul social de cunoaştere, educaţie şi petrecere a timpului liber.

Muzeul Bucovinei s-a aflat, până în anul 2003, în subordinea Ministerului Culturii, când, în baza Hotărârii nr. 1235/2003 privind stabilirea unor măsuri pentru funcţionarea instituţiilor de cultură care se finanţează din bugetele locale, instituția a trecut sub autoritatea Consiliului Județean Suceava. Astfel, Consiliul Județean Suceava, potrivit prevederilor art. 14 din Normele de clasificare a muzeelor şi a colecţiilor publice, aprobate prin ordinul ministrului culturii și cultelor nr. 2185/2007, a cerut acordarea titulaturii de muzeu de importanţă naţională.

Solicitarea Consiliului Județean Suceava a fost supusă analizei Comisiei Naţionale a Muzeelor şi Colecţiilor în şedinţa din 24 aprilie, care a avizat-o favorabil.

Vezi si

Ministrul Sănătății le reamintește medicilor: Solicitarea de bunuri materiale sau bani pentru un act medical, intolerabilă, constituie faptă penală 

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, sâmbătă, că este “absolut inacceptabil” ca medicii să ceară …