Tuesday , April 23 2024

Mii de suceveni din George Enescu, ținuți în frig de Thermonet

Două avarii consecutive au lăsat două zile la rând aproape 1.000 de apartamente din cartierul sucevean George Enescu fără apă caldă și căldură. Ieri la amiază erau în Suceava minus 13 grade Celsius. Deși Thermonet nu a făcut mai nimic pentru întreținerea rețelei,  reprezentanții firmei care au preluat activitatea de distribuire a agentului termic în oraș spun acum că avariile se datorează Primăriei, care nu a înlocuit la timp conductele de agent termic. De menționat că acum doi ani, Primăria Suceava a dorit să își asume responsabilitatea distribuirii căldurii și apei calde înființând și o societate în acest sens, care însă a pierdut competiția în favoarea firmei private Thermonet 

 avarie thermonet 1

 

In noaptea de miercuri spre joi, o conductă subterană din zona Curcubeul a cartierului George Enescu din municipiul Suceava, prin care se alimentează cu agent termic produs de Bioenergy SRL și distribuit de Thermonet 51 de scări de bloc a plesnit. Avaria s-a produs pe la ora 2.00 a nopții, iar lucrătorii trimiși să o remedieze s-au apucat de treabă la primele ore ale dimineții. O groapă imensă a fost săpată în fața laboratorului “Biotest” de la intersecția străzii Zorilor cu bulevardul George Enescu. Spărtura a fost identificată, conducta cu ­pro­bleme a fost înlocuită cu una nouă într-un timp relativ acceptabil. Locatarii apartamentelor din zonă au înțeles că până către seară lucrările de înlocuire a conductei sparte vor fi terminate și până la sfârșitul zilei vor avea din nou apă caldă și căldură. Acest lucru chiar s-a întâmplat, în seara zilei de joi. Minunea însă nu a durat decât o noapte. Ieri dimineață țeava cârpită într-un loc a plesnit la doar câțiva metri distanță. In jurul orei 9.00 s-a cerut din nou intervenția meseriașilor de la Thermonet pentru că prin asfalt și prin gurile de vizitare a rețelei de termoficare ieșeau aburi puternici. Astfel că s-a decis pentru a doua oară în această săptămână sistarea căldurii și apei calde furnizate prin intermediul punctelor termice 1 și 2 din cartierul George Enescu, care deservesc împreună peste 1.000 de apartamente, până la remedierea avariei. Nu este pentru prima dată când se produc avarii pe rețelele de termoficare, dar este, cu siguranță, prima pro­blemă de anvergură cu care firma Thermonet s-a confruntat de când a preluat activitatea de distribuție a energiei termice – apă caldă și căldură – în municipiul Suceava.

Acum doi ani, Primăria Suceava a dorit să își asume responsabilitatea distribuirii căldurii și apei calde în municipiul reședință de județ înființând și o societate în acest sens, care însă a pierdut competiția, în favoarea firmei private Thermonet. Acea firmă – Transagent, cu acționar unic Consiliul Local al municipiului Suceava – a dispărut din evidențele Registrului Comerțului, fiind radiată foarte repede.avarie thermonet 2

Reprezentanții asociațiilor de proprietari care sunt racordați la cele două puncte termice alimentate cu agent termic prin conductele cu probleme au făcut un calcul preliminar, anunțând că sunt aproximativ 1.000 de apartamente afectate, cele mai multe – aproximativ 750, la Asociația 21 Universității, care beneficiază de agent termic de la Punctul termic nr. 1 din cartierul George Enescu – din spatele blocului turn de la intersecția Curcubeul. Alte sute de apartamente, care sunt înregistrate în mai multe asociații de proprietari, primesc căldură și apă caldă de la Punctul termic nr. 2, din spatele magazinului Albina. Este vorba, desigur, de locuințe ai căror proprietari nu au instalat centrale termice de apartament.

Potrivit unei estimări venite de la asociațiile de proprietari din zonă, ponderea celor care sunt dependenți de sistemul centralizat de furnizare a agentului termic depășește în continuare 70%. La Asociația 21, de exemplu, sunt 751 de apartamente racordate la sistemul urban de termoficare și doar 305 cu centrală termică de apartament.

Thermonet n-a făcut mai nimic pentru întreținerea rețelelor și încearcă să dea vina pe Primărie

Lucrătorii de la Thermonet, care ieri, pe un ger de minus 13-14 grade Celsius, se străduiau să înlocuiasă noua porțiune de conductă spartă, au declarat că, din punctul lor de vedere, fac tot ce este omenește posibil pentru a termina treaba cât mai repede, pentru a ajunge și ei acasă, dar și pentru ca locuitorii din cartierul Georghe Enescu să nu stea în frig, în casele lor.

Pe de altă parte, cei de la Thermonet au identificat rapid vinovatul. Neculai Frunzaru, fost director responsabil cu termoficarea la defuncta Termica – firmă cu unic acționar Consiliul Local al municipiului Suceava, acum director tehnic la SC Thermonet SA, a spus că problema avariilor de pe rețelele de transport și distribuție a agentului termic în municipiu sunt în responsabilitatea Primăriei și a Consiliului Local, care nu au înlocuit la timp conductele uzate pe care Thermonet le-a preluat în exploatare. Poate fi dat ca exemplu acest model de fățărnicie, dacă nu ar fi vorba despre peste 3.000 de suceveni care îngheață de frig în casele lor pentru că Thermonet-ul a vrut cu tot dinadinsul să pună mâna de distribuția de apă caldă și căldură în apartamentele sucevenilor. La primul incident, vina a fost aruncată de Thermonet în ograda proprietarului rețelelor – Primăria Suceava. Foarte senin, fostul responsabil pe probleme de termoficare la SC Termica SA, plătit din bani publici vreme de câteva decenii, și-a adus aminte că țevile vechi de peste 40 de ani prin care curge către suceveni căldura și apa caldă ar fi trebuit înlocuite. In opinia sa, acest lucru ar fi trebuit probabil să se facă înainte ca firma unde s-a transferat în interes de serviciu să preia gestionarea acestor rețele.

Neculai Frunzaru, reprezentant Thermonet, dă asigurări sucevenilor care îngheață de frig în case: “Nu va fi plătită căldura în intervalul de nefurnizare”

O realitate nu trebuie să fie neglijată. Acele conducte, spun specialiștii, atunci când au fost amplasate, în urmă cu 40 de ani – pe vremea în care s-a ridicat cartierul George Enescu -, aveau o grosime tehnică de 10-12 milimetri. Este vorba despre grosimea “în carne”, cum spun meseriașii. Cu prilejul intervențiilor din ultimele zile s-a constatat că în multe locuri, această grosime a metalului din care a fost realizată conducta nu depășea 1 – 1,5 milimetri. Fără a minimaliza eforturile muncitorilor de la Thermonet de a rezolva problemele cu care se confruntă, trebuie subliniată în final o atitudine superioară a reprezentantului firmei, Neculai Frunzaru, care a dorit să transmită consumatorilor deranjați de frigul din locuințe că “nu va fi plătită căldura nefurnizată în intervalul de nefurnizare”. (Neculai ROSCA)

Vezi si

Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană organizează  o delegație de companii internaționale interesate să descopere potențialul de afaceri al orașului Siret și al Bucovinei

Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK România)  organizează în perioada 22-24 mai o delegație …

One comment

  1. Ce parere are termonet de caldura din calorifere care e ca in comunism,si apa calda care dupa 20 de minute e doar calaie?Cum zice la contract?Cat trebuie sa aiba agentul termic la calorifer ca sa radieze caldura?55 de grade…iar caloriferele sunt pe jumatate calde.Reteaua zice termonet da nu face reducere ca iti da apa.calda la 30 de grade.cica nu stiu ce dispozitiv sa cumpar si sa-l montez pe la conducte.Pai eu?eu am contract cu ei nu ma apuc sa fac mentenanta la infrastructura lor…Rusine