Thursday , April 25 2024

Mii de suceveni au înfruntat gerul pentru a participa la manifestările din centrul orașului de Ziua Națională

Cel mai așteptat moment a fost defilarea militarilor și a mijloacelor de intervenție, acestea fiind apoi expuse pe platoul din fața Palatului Administrativ. La paradă au participat Batalionul 335 Artilerie „Alexandru cel Bun” din Botoșani, Colegiul Național Militar „Ştefan cel Mare” Câmpulung Moldovenesc, Centrul Militar Județean Suceava, Inspectoratul de Jandarmi Județean „Bogdan Vodă” Suceava, Şcoala Militară de Subofițeri Jandarmi „Petru Rareș” Fălticeni, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Bucovina” al Județului Suceava, Inspectoratul de Poliție Județean. Evenimentele s-au încheiat cu retragerea cu torțe, care s-a desfășurat pe traseul Casa de Cultură – Palatul Administrativ – Piața Tricolorului – Palatul Justiției – Primăria municipiului Suceava – sediul ISU Suceava 

Aproximativ  3.000 de suceveni au participat, pe 1 Decembrie, la manifestările de Ziua Națională în centrul municipiului Suceava, pe un soare cu dinți, la -10 grade Celsius. Ceremoniile și parada militară, în Anul Centenar, au fost urmărite de oameni cu stegulețe tricolore, dar și cu drapele, care au înfruntat frigul timp de aproape două ore pentru a sărbători împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire. Memoria eroilor căzuți în războaie a fost cinstită prin depunerea de coroane de flori la monumentul Bucovina Înaripată din Piața Drapelelor. Cum era de altfel previzibil, cel mai așteptat moment a fost defilarea militarilor și a mijloacelor de intervenție, acestea fiind apoi expuse pe platoul din fața Palatului Administrativ. Manifestările dedicate Zilei Naționale a României au început după ce Comandantul Garnizoanei Suceava, col. Mugurel Anton, și prefectul Mirela Adomnicăi au salutat drapelele de luptă ale formațiunilor participante, din Suceava, Botoșani, Câmpulung Moldovenesc și Fălticeni, după care a fost intonat imnul național.

În spațiul rezervat pentru oficialități au stat împreună prefectul Mirela Adomnicăi, subprefectul Silvia Boliacu, vicepreședinții CJ Suceava, Gheorghe Niță și Viorel Seredenciuc, viceprimarii Sucevei, Lucian Harșovschi și Marian Andronache, secretarul de stat în Ministerul Mediului, Eugen Constantin Uricec, subsecretarul de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale, Cristian Şologon, senatorii PSD Ioan Stan și Virginel Iordache, deputatul ALDE Alexandru Băișanu și senatorul ALDE Ilie Niță, deputatul PNL Ioan Bălan, consilieri județeni și locali suceveni în timp ce în mulțime s-a aflat și vicepreședintele Pro România, deputatul Cătălin Nechifor.

Serviciul religios a fost oficiat de ÎPS Pimen Suceveanul, arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, prelatul reiterând același efort pe care l-a făcut și cu două zile mai devreme, când a oficiat pe o vreme geroasă ceremonialul religios de Ziua Bucovinei, la reinaugurarea și sfințirea statuii ecvestre a lui Ştefan cel Mare. În cuvântarea sa, arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților a vorbit despre „cinstirea eroilor și strămoșilor noștri”, după care a spus că „100 de ani de la întregirea hotarelor firești și istorice ale țării noastre, de la unirea tuturor românilor într-un singur popor, acest fapt al unirii a avut ca temelie conștiința unității de neam și de țară”. Din punctul său de vedere, „este important să avem conștiința de neam, de aceea suntem datori, mai ales în școli, ca istoria să se predea cu conținutul pe care l-a avut până nu demult”.

„Şcoala vine și pune temelia solidă, dragostea de muncă, dragostea de țară, dragostea de aproape, dragostea față de tot ce este mai sfânt pe acest pământ. Munca și cinstea sunt pietre de temelie pentru progresul atât duhovnicesc, cât și pentru cel economic”. ÎPS Pimen a spus că pe stema țării noastre, a României Mari, în pliscul vulturului este Sfânta Cruce și pe stemă sunt cuvintele „Nimic fără Dumnezeu”. „Așa am rezistat. Așa s-a realizat această unitate”, a afirmat ÎPS Pimen.

Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților a amintit că Sfântul Voievod Ştefan cel Mare, înainte de lupte, începea cu rugăciune și post, iar pe steag avea chipul Sfântului Gheorghe și purta cu el permanent Psaltirea, Sf. Cruce și Sfintele Icoane ale Maicii Domnului, Mântuitorului și a Sf. Ioan Botezătorul.

Prefectul Mirela Adomnicăi a citit mesajul premierului Viorica Dăncilă, după care a vorbit liber, spunând că „mi-aș dori ca fiecare dintre dvs. să fie pătruns astăzi de un fior al sentimentului patriotic, iar stegulețul pe care văd că-l aveți în mâini să-l așezați la loc de cinste în casa dvs., astăzi, de Ziua României. Centenarul Marii Uniri să vă găsească pe fiecare dintre dvs. împăcat sufletește”.

Vicepreședintele Consiliului Județean, Gheorghe Niță, a reamintit asistenței că șeful CJ, Gheorghe Flutur, și primarul Ion Lungu se află la manifestările centenare de la Alba Iulia, după care a recitat o poezie de 4 strofe, ultima fiind „Din bătrâni am învățat / Să-mi iubesc neamul și glia, / Libertate ei mi-au dat / Să trăiesc în România”. Ultimul care a luat cuvântul a fost viceprimarul Lucian Harșovschi: „Haideți măcar astăzi să nu mai vorbim de corupție, sărăcie și necazuri și să fim mândri că avem o țară frumoasă”.

La parada militară care a avut loc după cuvântările politicienilor au participat efective din cadrul Ministerului Apărării Naționale și Ministerului Afacerilor Interne, respectiv Batalionul 335 Artilerie „Alexandru cel Bun” din Botoșani, Colegiul Național Militar „Ştefan cel Mare” Câmpulung Moldovenesc, Centrul Militar Județean Suceava, Inspectoratul de Jandarmi Județean „Bogdan Vodă” Suceava, Şcoala Militară de Subofițeri Jandarmi „Petru Rareș” Fălticeni, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Bucovina” al Județului Suceava, Inspectoratul de Poliție Județean.

După defilare, publicul prezent a putut să vadă și tehnica militară din dotarea Inspectoratului de Jandarmi Județean „Bogdan Vodă” Suceava, Poliția Suceava, ISU Bucovina și Serviciul Român de Informații – Direcția Județeană de Informații Suceava. Evenimentele s-au încheiat cu retragerea cu torțe, care s-a desfășurat pe traseul esplanada Casei de Cultură a Sindicatelor – Palatul Administrativ – Piața Tricolorului – Palatul Justiției – Primăria municipiului Suceava – sediul ISU Suceava. (D.P.)

 

Vezi si

Lungu: „Suceava putea arde deșeurile la Bioenergy, dar s-a negociat prost aquis-ul comunitar. Ministerul Mediului să se grăbească”

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a reiterat proiectul său de a valorifica deșeurile menajere – …

One comment

  1. Mai pe bune chiar daca ”a nins la Suceava , da, da, da” putina lume a pus”botul” la parada, chiar daca e an centenar. Sa fie de vina frigul ? Nop, de vina sunt bugetarii care primesc pe banda rulanta cadouri si ca niste copii rasfatati care nu apreciaza cadourile. Bugetarii au avut si zile libere si bani deci si-au permis mici ”arogante” calatorind. De asta la parada a fost golutz ”finca na, na na a nins la suceava”