Thursday , March 28 2024

Mii de pelerini la Sfânta Liturghie Pontificala de la Cacica, oficiata de IPS Ioan Robu

Mii de pelerini din România [i de peste hotare au participat, luni, la Sanctuarul marian de la Cacica la Sfânta Liturghie Pontifical\ prilejuit\ de s\rb\toarea Adormirea Maicii Domnului, oficiat\ de IPS Ioan Robu, arhiepiscop [i mitropolit de Bucure[ti, împreun\ cu un sobor de preo]i. Sfânta Liturghie Pontifical\ a fost precedat\ de liturghii în limbile polon\, maghiar\ [i german\, precum [i de liturghia greco-catolic\.
Ceremonia a `nceput `n jurul orelor 11:00 c=nd mul]imea s-a reunit `n pia]eta din fa]a basilicii pentru a rosti rug\ciuni de mul]umire [i elogiere
`n cinstea Sfintei Fecioare [i unde, `n fa]a a sute de credincio[i, Excelen]a sa Petru Gherghel a ]inut un discurs despre familia cre[tin\ [i importan]a zilei de 15 august. „~n aceast\ zi deosebit\ `ntreaga noastr\ familie cre[tin\, familiile din diecez\ [i de pretutindeni, `ndreapt\ spre ceruri rugile de iertare [i celebreaz\ cu vrednicie jertfa Sfintei liturghii. Suntem `n „Gradina Maicii Domnului”, loc sf=nt, pentru a celebra momentul important din anul liturgic [i pastoral, marea s\rb\toare a Maicii Domnului ridicat\ cu trupul [i sufletul la cer de 15 august”, a rostit drept cuv=nt de `nt=mpinare pentru participan]i, Episcopul Petru Gherghel.
La rândul s\u, în cuvântul c\tre credincio[i, IPS Ioan Robu a spus c\ Sfânta Fecioar\ Maria a fost cinstit\ mereu atât în Biserica Catolic\, dar [i pretutindeni.
“Sfânta Fecioara Maria a fost cinstit\, rugat\, l\udat\. Acela[i lucru pe care noi îl facem ast\zi cu gândul de mare credin]\ [i de mare încredere, cu gândul de mare apropiere de Dumnezeu, pe care se bazeaz\ via]a noastr\ de acum [i ceea ce va veni. Sfânta Fecioar\ Maria ne d\ exemplu acesta ca s\ ne baz\m în totalitate pe Dumnezeu [i atunci ne vom asem\na cu ea, ne vom asem\na omului din Evanghelie care [i-a zidit casa pe stânc\, ne vom asem\na cu to]i sfin]ii care au [tiut s\ pre]uiasc\ harul [i lumina lui Dumnezeu. Iat\, fiind în s\rb\toarea aceasta mare, a Adormirii Maicii Domnului sau a ridic\rii ei cu trupul [i sufletul la cer, s\-i mul]umim lui Dumnezeu pentru darul credin]ei”, a spus IPS Ioan Robu.
IPS Ioan Robu le-a spus pelerinilor s\ mul]umeasc\ lui Dumnezeu pentru c\ exist\ acest l\ca[ sfânt la Cacica, un loc unde au fost multe genera]ii de credincio[i, unde s-au f\cut multe rug\ciuni, “un spa]iu deosebit de cinstire a Maicii Domnului”, de înt\rire în credin]\.
Dup\ oficierea slujbei au fost binecuvântate florile [i obiectele aduse de pelerini.
La ceremonie au luat parte Pre[edintele Uniunii Polonezilor din Rom=nia, deputatul Ghervazen Longher, reprezentan]i ai Consulatului Poloniei `n Rom=nia, preo]i, decani [i oficialit\]i locale.
N pelerinajul la Cacica- un gest tradi]ional pentru zeci de credincio[i din ]ar\
S\rb\toarea Adormirii Maicii Domnului a c\p\tat de-a lungul timpului o importan]\ [i o semnifica]ie aparte `n spa]iul bucovinean [i nu numai, mii de pelerini sosind `n fiecare an la Cacica `n aceste momente de mare sim]ire religioas\.  Biserica din Cacica, construit\ `n 1904 `n stil neogotic, este apreciat\ ast\zi ca fiind un important monument de arhitectur\. Pelerinajele organizate aici, `n fiecare an, `n perioada 14-15 august sunt considerate ca fiind cele mai importante pelerinaje catolice din Moldova.
Indiferent de ora[ul de ba[tin\, credincio[ii urmeaz\ negre[it `n fiecare an, la aceast\ dat\, drumul spre Cacica pentru rug\ [i spovedanie.
„Din anii 90 `ncerc\m s\ venim `n fiecare an la Cacica pentru a ne ridica ochii [i sim]irea c\tre cele sfinte. Fiecare purt\m `n suflet poveri [i ap\s\ri iar atmosfera care se creeaz\ aici este netulburat\ de r\ut\]i sau p\cate. Am venit cu busuioc, dup\ slujba acestea toate binecuv=nt\ndu-se de c\tre cei care oficiaz\ slujba [i apoi ne vor feri de cele rele dac\ le p\str\m `n casele noastre”, a m\rturisit Maria Pa[cu din Bistri]a, localitatea Salva.
Pelerinii au luat parte `nc\ de duminic\ la o serie de manifest\ri, respectiv celebrarea peniten]ial\, calea Sfintei Cruci, Adora]ia euharistic\ – ceremonii la care au participat numero[i membrii ai comunit\]ii catolice. Seara, Corul Madrigal `n frunte cu dirijorul Anna Ungureanu a sus]inut un concert de muzic\ religioas\, recitalul `ncheindu-se cu privegherea marian\, urmat\ de procesiunea cu lum=n\ri `n jurul bisericii.
Luni, cu `ncepere de la ora 6:00 diminea]a, s-au ]inut sfintele liturghii `n limba maghiar\ (la grot\), `n limba polon\ (`n biseric\) [i `n limba german\.
Dup\ cele aproape trei zile de pelerinaj, `ntreaga serie de manifest\ri s-a `ncheiat cu spectacolul de teatru „Apus de Soare” de Barbu {tef\nescu Delavrancea, interpretat\ de actori ai Teatrului ‚Mihai Eminescu’ din Boto[ani `n regia lui Marius Rogojinschi.
N  catedrala din Cacica a primit titlul de “Basilica Minor”, titlu acordat de Papa Ioan Paul al II-lea
Construit\ `n 1904, biserica catolic\ din Cacica a devenit `nc\ de atunci loc de pelerinaj pentru catolicii din întreaga Europ\, care veneau pentru a se ruga la Icoana F\c\toare de Minuni a Maicii Domnului, copie a icoanei “Madona Neagr\” din Polonia. ~n anul 2000, la cerererea Episcopului Petru Gherghel, biserica Sanctuarului a primit titlul de “Basilica Minor”, titlu acordat de Papa Ioan Paul al II-lea. Sanctuarul de la Cacica este primul l\ca[ de cult catolic din Moldova care a primit acest titlu. (Adelina TALPALARIU)

Vezi si

Parcare cu plată la Primăria Suceava

Teoretic, se vrea a veni în întâmpinarea doleanțelor multor contribuabili suceveni. Practic însă, măsura anunțată …