Mii de participanți la Hora Bucovinei de la Frasin (FOTO)

reportersite
20/05/19 ora:9:36am

 

Pe 18 și 19 mai, la Bucșoaia – Frasin s-a derulat cea de-a XI-a ediție a manifestării „Hora Bucovinei”, prilejuită de urcatul oilor pe munte, la pășunat. Startul manifestării s-a dat sâmbătă, 18 mai însă așa cum a fost și la edițiile precedente, numărul cel mai mare de participanți a fost duminică. Asta mai ales că sâmbătă nici nu a fost o vreme atât de prielnică.

Fiind un eveniment așteptat pentru specificul său aparte și mai ales pentru amploarea sa constatată de participanți la fiecare ediție, ,,Hora Bucovinei” și-a propus și a reușit să facă și de această dată cunoscut specificul și unicitatea obiceiurilor și tradițiilor pastorale din Bucovina. Imaginea Bucovinei la nivel național, din perspectiva unei destinații turistice cu puternic specific rural, tradițional s-a consolidat după manifestările din acest weekend.

Asta chiar dacă programul nu a cuprins elemente de noutate excepționale față de edițiile precedente, ci a inclus același gen de spectacole folclorice, obiceiuri de stână și o nelipsită expoziție gastronomică în care, în mod evident, au fost promovate produsele specifice din zona de munte.

Spectacolele au fost susținute de Ansamblul „Ciprian Porumbescu”, interpreți ai cântecului popular și grupuri folclorice. Invitații evenimentului au fost Ansamblul etno-folcloric „Plăieșii” din Chișinău, Dumitru Dobrican și grupul „Dănțăușii” din localitatea maramureșeană Groși.

Nu a lipsit însă nici tradiționalul urcat al oilor care a putut fi observat din locația de la platoul taberei de la Bucșoaia unde se derulează evenimentele din cadrul manifestării „Hora Bucovinei”. Reamintim că „Hora Bucovinei” este organizată de Consiliul Județean Suceava, Centrul Cultural Bucovina, Primăria și Consiliul Local Frasin.

 

Pe scenă au urcat, duminică, din partea autorităților, președintele CJ Suceava Gheorghe Flutur (în costum popular), primarii municipiilor Suceava și Vatra Dornei, Ion Lungu și Ilie Boncheș (ambii îmbrăcați cu ie și chimir) care au transmis participanților urmările de voie bună. Duminică, aproximativ 10 mii de participanți erau așteptați să participe la eveniment. Nu este exclus ca numărul acestora dupa amiaza si pe seara să fie mai mare. Asta pentru că, din fericire, a fost destul de multă vreme însorită în pofida prognozelor meteo care anunțau ceva mai grav. Este de menționat că majoritatea primarilor din zona de munte a județului, dar și o parte din cei din zona de deal și de șes au participat la Frasin, îmbrăcați în costume populare. (D.P.)