Friday , March 29 2024

Mii de oameni au asistat la Festivalul Internațional “Obiceiuri de Iarnă” din Suceava (FOTO, VIDEO)

Festivalul Internațional “Obiceiuri de Iarnă” a fost reluat cu toată forța la Suceava, după o perioadă în care manifestările de acest gen au fost oprite din cauza contextului pandemic.

În ciuda dificultăților, anul 2022 se dovedește a fi unul care a marcat o reluare a evenimentelor pentru marele public iar spre final de an acest eveniment organizat, tradițional, în a treia zi de Crăciun vine să dovedească faptul că Bucovina rămâne locul unde tradițiile sunt la ele acasă.

Chiar dacă din cauza contextului extern nefavorabil trupe din regiunea Cernăuți (Ucraina) sau din raioane ale Republicii Moldova nu au participat, sucevenii nu s-au lăsat și iată că de Sfântul  Stefan au defilat pe artera principală a Municipiului Suceava peste 35 de grupuri de colindători și urători din tot județul.

Desigur, asta spre deliciul turiștilor care au retrăit momentele și obiceiurile din copilărie. Un cuplu care nu a mai venit de vreo 15 ani în județul Suceava deoarece a lucrat în afară a mărturisit că a fost o șansă deosebită pentru a retrăi evenimente din copilărie. Lipsa zăpezii nu a fost o problemă pentru o parte dintre turiștii care – „s-au adaptat timpurilor”, cum spunea respectivul cuplu – și au retrăit prin festivalul de datini din Bucovina momentele din copilărie. E adevărat că unii mai nostalgici sau, dimpotrivă, copiii însoțiți de părinți parcă ar fi lăsat căldura care ajunsese la amiază între 7 și 10 grade Celsius pentru câțiva fulgi de zăpadă. Dar chiar și așa astfel de amănunte – oricât de importante sau banale ar fi pentru unii sau alții – nu au oprit mii de suceveni să asiste la paradă sau la evoluția formațiilor din centrul Sucevei.

Urșii, căluții, carul cu boi, caprele, dar și alte grupuri de mascați au animat municipiul Suceava în cea de-a treia zi de Crăciun, iar oamenii au venit cu mic cu mare, din Burdujeni sau din Obcini, din George Enescu sau Ițcani să vadă tradiționalul Festivalul Internațional „Obiceiuri de iarnă”.

Parada cailor a deschis, ca și la multe din edițiile precedente, evenimentul iar călăreții de la Vicov – avându-l în frunte pe Petru Bodârlău, polițistul de frontieră care de mai bine de zece ani interpretează fascinanta Malancă lui Stefan cel Mare – au atras de la bun început atenția publicului. Nu a existat nicio clipă la care sucevenii participanți la paradă să nu dorească să aibă o amintire cu caii masivi conduși atât de bine de cei de la Vicov.

De altfel, se pare că anul acesta deliciul nu a fost vreo reprezentație la scena din centrul Sucevei – cu toate că numărul celor care s-au strâns doar acolo a fost cu miile – ci parada care a început ca odinioară, înainte de pandemie, de la Stațiunea de Cercetări Agricole, vizavi de Spitalul Județean. Pe drum, nu doar localnici și turiști se opreau ca să asiste la eveniment, ci și funcționarii de la instituții, precum Centrul de Transfuzii Sangvine sau Primărie ori Prefectură se opreau din lucru și ieșeau pe la geamuri, balcoane sau chiar pe treptele instituției ca să poată fotografia parada. Obositor pentru organizatori, pentru jurnaliștii care au mers de la un capăt la celălalt sau pentru localnicii și turiștii care au procedat la fel, se poate spune că măcar efortul pentru participare la paradă a meritat.

Este de menționat că nu au lipsit de la eveniment – și cum ar putea, câtă vreme ei sunt organizatorii?! – cei din conducerea Consiliului Județean Suceava în frunte cu președintele Gheorghe Flutur (nu s-a dezmințit de data aceasta și a venit având straie populare), dar și primarul municipiului Suceava, Ion Lungu.

Ambii sunt cunoscuți publicului ca fiind iubitori de folclor și tradiții din Bucovina, așa că prezența lor nu a fost o surpriză. Poate că mai curând o eventuală absență a lor era o surpriză, dar în mod evident nu a fost cazul.

Pe de altă parte, deși parada a făcut deliciul publicului, iar călăreții de la Vicov s-au retras în galop pe o stradă lăturalnică în vreme ce majoritatea trupelor au mers spre scenă printr-un culoar făcut chiar prin „zona instagramabilă” din centrul orașului, nici de la scenă nu a lipsit publicul. Ba dimpotrivă, așa cum, spuneam mai sus, au fost foarte mulți strânși pe esplanadă. Iar cei care din diferite motive nu au urmărit evoluția trupelor de la scenă, aveau să o facă pe esplanadă, privindu-i pe cei care la rândul lor nu apucaseră să urce pe scenă și, neavând parcă răbdare, încingeau dansuri specifice urătorilor din această perioadă. {i nu puțini erau cei care preferau să îi urmărească pe aceștia.

Si cu toate nemulțumirile inerente poate în astfel de cazuri, credem că este de menționat că un indicator bun cel puțin al curiozității unui public larg, dorit de astfel de evenimente, a fost coada imensă de mașini îndeosebi pe sensul spre centrul Sucevei.

La mai bine de jumătate de oră de la încheierea paradei, când restricțiile pe artera principală fuseseră ridicate, dinspre Mărășești spre centrul Sucevei se circula bară la bară. Iar coada de mașini era încă de la Nordic, un semn clar că nu puțini erau cei care voiau să ajungă în centrul orașului, măcar reprezentația de la scenă să apuce să o vadă dacă parada nu au reușit. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Codul galben de vânt puternic, prelungit până vineri seara

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis vineri dimineață o atenţionare Cod galben de vânt puternic …