Monday , September 26 2022

Mii de elevi de gimnaziu nu pot să-și facă temele de vacanță deoarece Biblioteca Județeană este închisă trei luni pentru inventar

In plină eră computerizată, inventarul secției pentru copii de la Biblioteca Bucovinei “I. G. Sbiera” durează trei luni. Elevii nu au de unde să-și procure cărțile obligatorii din programa școlară. Cei mai afectați de această situație sunt elevii de clasa a VIII-a, care ar fi trebuit, pe perioada verii, să citească operele prevăzute în programa Evaluării Naționale. Durata inventarului este de neînțeles, pentru că evidența cărților este ținută pe calculator, fiecare exemplar având un cod de bare după care este identificat cu ușurință, iar pe site-ul Bibliotecii se poate verifica dacă o anumită carte există, în câte exemplare, câte sunt la raft și câte împrumutate la cititori 

În plină eră computerizată, inventarul secției pentru copii de la Biblioteca Bucovinei “I. G. Sbiera” durează trei luni, paralizând în acest fel pregătirea a mii de elevi de gimnaziu care, deși în vacanță, au teme de vacanță ori pregătesc lecturile pentru Evaluarea Națională. Mai exact, personalul din cadrul Bibliotecii Județene are nevoie de trei luni pentru a număra volumele existente, elevii neputând împrumuta vreo carte în perioada 1 iulie – 1 octombrie. Părinții sunt nemulțumiți, pentru că evidența cărților este ținută pe calculator, fiecare exemplar având un cod de bare după care este identificat cu ușurință. Ba mai mult, pe site-ul Bibliotecii se poate verifica la orice oră dacă o anumită carte există, în câte exemplare, câte sunt la raft și câte împrumutate la cititori. Cei mai afectați de această situație sunt elevii care intră în clasa a VIII-a, inventarul cărților blocându-le pregătirea pentru examenul care bate la ușă. Odată cu începerea cursurilor, timpul alocat pentru lectură va fi considerabil redus, iar subiectul de literatură reprezintă 50% din notă, ceea ce înseamnă că nu poate fi ignorat. “Nu înțelegem de ce durează atât de mult inventarul și de ce nu s-a putut face concomitent cu împrumuturile. Copilul meu intră în clasa a VIII-a, iar pentru perioada vacanței a avut de citit foarte mult. Pentru a procura cărțile de la librărie ar fi trebuit să cheltuiesc o mică avere, ceea ce nu mi se pare în regulă. Ne plângem mereu de rezultatele dezastruoase de la examenele naționale, dar nu ajutăm cu nimic. Este nevoie de trei luni pentru a număra ceva ce există înregistrat într-un program, pe calculator”, a povestit indignată o suceveancă. “Probabil așa a fost mai comod pentru angajați, să închidă secția de împrumuturi pe toată perioada vacanței de vară. Am înțeles că sunt șanse să nu se dechidă nici pe 1 octombrie. Își bat joc de copiii noștri”, a completat mama unui elev în clasa a VIII-a. 

În municipiul Suceava mai sunt două sucursale ale bibliotecii, în cartierul Obcine și în cartierul Burdujeni, dar numărul de volume existent este mult mai mic și nu poate satisface cerințele elevilor.

Se pare că ultimul inventar de la Biblioteca Județeană a avut loc în urmă cu opt ani, dar din cauza achizițiilor din ultima vreme acest inventar a fost necesar, după cum a explicat directorul instituției, Gabriel Cărăbuș. “Ştiu că există nemulțumiri atât din partea elevilor, cât mai ales a părinților, dar acest inventar era necesar și nu se putea face în alte condiții. Sperăm că ne vom putea încadra în termen și vom redeschide secția pe data de 1 octombrie. După cum stă în acest moment, sper că vor redeschide la începutul lunii octombrie”, a declarat directorul Bibliotecii Bucovinei, Gabriel Cărăbuș. (Cristina RUŞTI)

 

 

Vezi si

Patru gospodării distruse de incendii, în mai puțin de 24 de ore

În mai puțin de 24 de ore, pompierii militari suceveni au fost nevoiți să intervină …

One comment

  1. Temele de vacanță interzise prin ordin de ministru. Profesorii isi iau de lucru in vacanta!