Mii de elevi au revenit azi la cursuri. Cum au fost primiți la școală și ce au făcut în prima zi (FOTO)

reportersite
2/06/20 ora:10:43am

În cursul acestei dimineți, școlile gimnaziale și liceele și-au redeschis portile după o pauză de 3 luni, impusă de starea de urgență declanșată de numărul mare de îmbolnăviri cu COVID-19. Elevii din anii terminali, cadrele didactice și personalul administrativ al școlilor s-au prezentat la școală pentru orele de pregătire organizate de către Ministerul Educației cu scopul de a-i ajuta pe copiii care au de susținut examene în perioada imediat următoare.

Atmosfera din școlile gimnaziale a fost una calmă și serioasă, elevii au știut exact ce aveau de făcut pentru a intra în unitatea de învățământ în condițiile impuse de minister, pentru siguranța lor și a personalului școlii. Au fost întâmpinați la intrare de un cadru didactic, care le-a explicat cum trebuie să stea organizați în șiruri, fiind ghidați de marcajele de pe asfalt sau trotuare, ca mai apoi să treacă prin tunelul de dezinfecție (măsură de siguranță pusă la dispoziție de Primăria Suceava tuturor unităților școlare din municipiu), și-au pus masca pe față, alta decât cea cu care au venit de acasă, apoi li s-a luat temperatura și au fost conduși în sala de clasă de un cadru didactic. Procedurile au fost ușor de aplicat de către elevi și personalul școlii, din moment ce toate circuitele și detaliile au fost puse la punct săptămâna trecută, iar toată activitatea a fost organizată detaliat.

Elevii de liceu au fost mult mai relaxați și chiar joviali, dar au respectat și ei aceleași proceduri de siguranță privind accesul în unitatea de învățământ, însă nu au ezitat să facă gășcuțe înainte și după orele de pregătire, să stea la o poveste și să schimbe impresii despre ziua de azi.

Într-o sală de curs au avut acces câte 10 elevi, plus profesorul de la clasă, iar aceștia au fost așezați în bănci păstrându-se distanța socială impusă de regulile de siguranță. Sălile de clasă au fost dotate cu dezinfectant de mâini și măști, așa cum prevede procedura ministerului.

Pe lângă activitățile didactice specifice pregătirii pentru examene, elevii au predat azi manualele școlare pe care le-au folosit în primul semestru al acestui an școlar, iar absolvenții de gimnaziu au primit pliantele liceelor cu oferta educațională pentru a le fi de folos în exprimarea opțiunilor la înscrierea pentru admiterea la liceu.

În școlile din județul Suceava și-au anunțat prezența peste 10.000 de elevi din anii terminali și 6.500 de cadre didactice, care urmează să desfășoare activități de pregătire pentru examenele naționale începând de azi și până pe 12 iunie. Pe lângă măsurile de siguranță ce vizează folosirea măștii și a produselor dezinfectante, se impune ca durata activităților petrecute de ei în sălile de clasă să fie de cel mult 3 ore pentru elevii de liceu, 2 ore pentru elevii de gimanziu și 4 ore pentru elevii care studiază în limbile minorităților naționale. Pauzele intermediare vor fi programate decalat, astfel încât elevii de la grupe diferite să nu interacționeze fizic.

Inspectorii școlari au efectuat inspecții tematice în unitățile de învățământ în care se desfășoară activități de pregătire pentru elevii din clasele a VIII-a, a XII-a și a XIII-a, iar aceste controale vor continua și în această săptămână. 548.000 de măști vor fi distribuite gratuit atât elevilor, cadrelor didactice, cât și personalului didactic auxiliar și nedidactic prezent în unitățile școlare pentru pregătire, dar și pentru examenele naționale ce vor avea loc în a doua jumătate a acestei luni. (Oana NUȚU)