Sunday , September 8 2024

Mii de credincioşi, prezenţi la hramul Mănăstirii Putna (FOTO)

Mii de credincioşi din toată ţara, dar şi din regiunea Cernăuţi au luat parte, joi, la hramul Mănăstirii Putna, marcat în fiecare an pe 15 august, de Adormirea Maicii Domnului. 

Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înalt Prea Sfinţitul Calinic, arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, alături de Prea Sfinţitul Damaschin Dorneanul, episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor şi Prea Sfinţitul Atanasie de Bogdania, arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei.

Evocând viaţa fără de păcat a Sfintei Maria, stareţul Mănăstirii Putna, Melchisedec Velnic, a făcut apel, în cuvântul său de înţelepciune, la iubire, toleranţă, altruism şi bunătate.

“Să avem inimă bună faţă de semeni, să nu urâm, să nu fim egoişti, să nu ne înălţăm cu mintea deasupra altora. Când ne înălţăm deasupra altora cu mintea, când nu îl mai respectăm pe celălalt, când nu mai vedem în el chipul lui Dumnezeu, când nu-i mai vedem binele, atunci noi înşine cădem din braţele ocrotitoare ale Maicii Domnului”, a afirmat stareţul Mănăstirii Putna.

Preotul Constantin Nicula a subliniat că “hramul Adormirii Maicii Domnului este hramul României întregi” şi că, “pentru mulţi dintre noi, Maica Domnului este ca membru de familie”. De asemenea, el a arătat că “adevărata harta a sufletului românesc trece întotdeauna prin Putna şi se aşează la judecata lui Hristos în Cer”.
“Hramul Adormirii Maicii Domnului este hramul României întregi. Atât de straşnic l-au ţinut voievozii pe palme, în chivotul credinţei încât hramul acesta ne defineşte ca oameni, ne apropie de Cer prin Maica Domnului şi ne apropie prin Maica Domnului de Hristos, care este Cerul nostru. Sigur că suntem departe de credinţa apostolilor, dar tot credem. Pentru mulţi dintre noi, Maica Domnului este ca membru de familie. Nu doar că stă pe perete, în icoană, ci este cu noi, ne-a ajutat să fim sănătoşi, să ne creştem copiii, să ne crăpăm cum se cuvine palmele ca să aducem roadă, să gândim în numele Ei şi să trăim împreună cu Ea bucuria împărăţiei lui Dumnezeu”, a spus preotul Constantin Nicula.


Mănăstirea Putna, cu hramul Adormirea Maicii Domnului, este unul dintre cele mai importante lăcaşuri monahale creştin ortodox din România, fiind considerată important centru cultural şi religios. În această mănăstire se află mormântul lui Ştefan cel Mare, cel care a fost domnitorul Moldovei în perioada 1457- 1504. AGERPRES

Vezi si

Centrul Județean de Excelență Suceava dă startul înscrierilor pentru elevi și profesori în noul an școlar

Oferta educațională cuprinde cursuri de pregătire la Limba și literatura română, Matematică, Fizică, Chimie, Biologie, …