Wednesday , February 1 2023

Mihalescul: Suferința persoanelor vulnerabile nu contează pentru Guvern!

Deputatul PNL de Suceava Dumitru Mihalescul a susținut în cursul zilei de ieri o Declarație politică în care a atras din nou atenția asupra faptului că statul este principalul vinovat pentru lipsa unor politici ­mini­male în asigurarea unor servicii so­ciale speciale, adaptate persoa­nelor aflate în suferință.

Vă prezentăm în continuare declarația susținută de parlamentarul liberal sucevean:

„În România trăiesc mii de persoane care s-au născut diferit de noi cei mulți și care suferă de anumite deficiențe, fie că sunt copii, adulți sau bătrâni. Din păcate, deși statul risipește anual miliarde de lei pe tot felul de cheltuieli inutile, suferința persoanelor vulnerabile nu mișcă cu nimic interesul Guvernului Româ­niei. În România, un om cu nevoi speciale este privat cu totul de accesul la educație, de integrarea în societate, de găsirea unei ocupații care să corespundă aptitudinilor sale. Putem spune, fără niciun risc, că statul este principalul vinovat pentru lipsa unor politici minimale în asigurarea unor servicii sociale speciale, adaptate persoanelor aflate în su­ferință.

Stimați colegi din majoritatea PSD-ALDE, știți voi oare câți dintre copiii care au probleme de sănătate, care au un handicap dobândit la naștere au șansa să poată merge la o școală adaptată nevoilor lor? Ştiți voi câți dintre copiii cu handicap beneficiază de îngrijire specială din par­tea autorităților cu responsabilitate în acest sector? știți pentru câte fa­milii din România îngrijirea unui copil cu nevoi speciale este un ade­vărat calvar, nu numai din cauza bo­lii, ci, mai ales, din cauze luptei cu instituțiile statului? Ştiți că aproa­pe toți părinții suportă din buzu­na­rele lor tratamentele și me­­di­­camentele, precum și consultațiile specializate?

Ori nu știți, ori nu vă pasă! Ați dat dovadă că nu vă pasă chiar în acest an, atunci când ați votat prin Legea bugetului de stat ca Guvernul să nu mai susțină cheltuielile pentru copiii și persoanele cu handicap, precum și indemnizațiile însoțitorilor cu ­han­dicap. Ați băgat capul în pământ atunci când asociațiile persoanelor cu handicap v-au atras atenția că așa veți distruge familiile aparținătorilor și că este un act criminal pentru cei aflați în suferință.

Bătaia de joc la care sunt supuse persoanele cu handicap în România s-a agravat și mai tare în ultimii doi ani, de când PSD-ALDE exclamă, în mod fals, că au ”scos țara din noroa­ie”. În continuare, persoanele aflate în suferință suferă umilința birocrației din instituțiile românești, fiind obligate să demonstreze periodic că nu au scăpat de handicapul permanent, pentru a putea beneficia de unele scheme de sprijin ale statului român. În continuare, copiii cu han­dicap locomotor sau psihic nu au niciun loc unde să poată să învețe și să comunice cu alți copii de vârsta lor. În continuare, mii de copii care cresc singuri, cu rude sau bunici, pentru că părinții lor sunt plecați la muncă în străinătate, ori nu ajung la școală, ori, dacă suferă de vreo boală, nu ajung niciodată la un medic specialist.

O țară puternică, dezvoltată, se măsoară prin capacitatea ei de a avea grijă, în mod real de persoanele vulnerabile, de copiii aflați în dificultate, de vârstnicii neajutorați. O țară puternică se vede și prin infrastructura de servicii sociale pe care o pune la dispoziția persoanelor care au nevoie de ajutor. Ori, dacă judecăm România după aceste criterii, este cert că țara noastră nu are grijă de cei mai vulnerabili cetățeni. Sper din tot sufletul ca majoritatea parlamentară să aibă mustrări de conștiință pentru că nu a făcut nimic pentru aceste persoane și va susține pachetul legislativ pe care inten­ționez să-l depun la Parlament, în cel mai scurt timp”, a declarat Dumitru Mihalescul, deputat PNL de Suceava.

Vezi si

”Spune NU cariilor!”, campanie de igienă orală derulată în 94 unități de învățământ, la inițiativa Grădiniței ”Țăndărică” Suceava

”Scopul campaniei a fost îndeplinit cu succes prin intermediul numeroaselor activități desfășurate prin mijloace de …