Friday , February 3 2023

Mihalescul:  Eliminarea standardelor de cost pentru lucrările publice din Româânia duce la riscul de dezangajare a fondurilor europene

Deputatul PNL de Suceava Dumitru Mihalescul a adresat o interpelare ­mi­nistrului Fondurilor Europene, Rovana Plumb, prin care atrage atenția că după apariția unor OUG și Hotărâri de Guvern succesive privind standardele de cost în domeniul investițiilor publice au și apărut anomalii în privința costurilor estimate ale unor lucrări.

Deputatul liberal sucevean arată că prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 85/2018 pentru abrogarea unor dispoziții legale în domeniul investițiilor finanțate din fonduri publice, au fost abrogate practic toate măsurile care cuprindeau standardele de cost în domeniul investițiilor publice: articolul V1 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 6/2017, Hotărârea Guvernului nr. 363/2010 privind aprobarea standardelor de cost pentru obiective de investiții finanțate din fonduri publice, Hotărârea Guvernului nr. 1.394/2010 privind aprobarea standardelor de cost pentru obiective de investiții finanțate din fonduri publice din domeniul infrastructurii de transport, precum și alte prevederi.

Conform lui Dumitru Mihalescul, la scurt timp de la această decizie au și apărut anomalii în privința costurilor estimate ale unor lucrări. „De pildă, dacă la Cluj Napoca s-a realizat o sală polivalentă cu 10.000 de locuri la un preț final de 24 ­mi­lioane de euro, la București se propune o construcție cu 20.000 de locuri la un preț de aproape 6 ori mai mare, respectiv 138 milioane de euro. Luând numai acest ­e­xemplu, putem imediat trage concluzia că asemenea situații se pot generaliza la nivelul tuturor obiectivelor de investiții”, arată parlamentarul liberal sucevean. Ținând cont de această situație, Dumitru Mihalescul îi solicită ministrului Plumb ca, în condițiile în care standardele de cost adoptate în anii 2010-2011 au reprezentat o condiționalitate a autorităților Uniunii Europene pentru demararea utilizării fondurilor europene nerambursabile, să precizeze care este riscul ca unele fonduri să fie dezangajate în exercițiul financiar 2014-2020. De asemenea deputatul liberal sucevean solicită precizări privind creșterea valorii lucrărilor de construire, la diferite lucrări – 1km de autostradă, 1 metru pătrat construit de clădire nouă sau 1 km de drum național reabilitat sau 1 metru pătrat de clădire renovată, de la momentul adoptării Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 85/2018. (O.S.)

Vezi si

CSU Suceava și-a aflat adversara din primul tur al Cupei României

Echipa antrenată de Petru Ghervan va debuta în competiției pe terenul Universității Cluj, pe data …