Friday , February 3 2023

Mihai Prelipcean, şeful Poliţiei de Frontieră Rădăuţi, trimis la munca de jos

politia-de-frontiera [800x600]

Pus la dispoziţie de IGPF, acesta are interdicţie de a părăsi localitatea, după ce împotriva lui procurorii DNA au dispus începerea urmăririi penale. Prelipcean este acuzat că a semnat 61 de contracte de vânzare de terenuri, care au ajuns până la urmă la  tandemnul austriac EGGER-SCHWEIGHOFER, afacere imobiliară pusă la cale împreună cu naşul său de cununie, Constantin Babiuc, afaceristul aflat în arest alături de procurorul Dumitru Dîmbu şi judecătorul Bogdan Bărbuţă 

Ancheta demarată de Direcţia Generală Anticorupţie – structura centrală, care i-a trimis în arest pe procurorul Dumitru Dîmbu, judecătorul rădăuţean Bogdan Bărbuţă şi pe afaceristul Constantin Babiuc a mai produs o victimă. Este vorba despre comisarul Mihai Prelipcean, şeful până marţi, a Sectorului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Suceava, cu sediul la Rădăuţi. In data de 24 iunie a.c., comisarul Mihai Prelipcean, conform ordinului IGPF, a fost pus la dispoziţia Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Sighetu Marmaţiei, iar conducerea acestei structuri, în subordinea căreia se află subunitatea de la Rădăuţi, a dispus suspendarea sa din funcţie, urmând ca acesta să îşi desfăşoare în continuare activitatea pe o funcţie de execuţie, în cadrul aceluiaşi serviciu de poliţie de frontieră rădăuţean. Până la finalizarea anchetei va fi numită o altă persoană pe funcţia ce o deţinuse Mihai Prelipcean.
Ironia sorţii face că, în parte, tocmai dorinţa de a deveni el cu orice preţ şef al structurii de la Rădăuţi a Poliţiei de Frontieră, în detrimentul comisarului şef Nelu Fediuc, care avea la rândul său o decizie de numire în acest post, l-a lăsat fără funcţia râvnită. El s-a ales cu un dosar penal instrumentat de DNA, în care s-a început urmărirea penală pe numele său, acesta fiind de altfel motivul pentru care s-a dispus punerea sa la dispoziţie, în conformitate cu legea privind statutul poliţiştilor. Mica şpagă oferită judecătorului rădăuţean Bogdan Bărbuţă pentru a-l bate în instanţă pe comisarul şef Fediuc – o cutie de bomboane de ciocolată Milka, o sticlă de vermut şi promisiunea oferirii sumei de 1.000 de euro, păleşte în faţa unor acuzaţii dintre cele mai grave.
Poliţistul de frontieră a semnat 61 de acte de vânzare – cumpărare pentru terenuri care au ajuns până la urmă la EGGER şi SCHWEIGHOFER
In fapt, Mihai Prelipcean, fin de cununie a afaceristului rădăuţean Constantin Gavril Babiuc este semnatarul a nu mai puţin de 61 de contracte de vânzare de terenuri care au ajuns până la urmă la firmele austriece EGGER şi SCHWEGHOFER. De unde a avut terenul vândut investitorilor străini pentru construirea la marginea Rădăuţiului a celor două fabrici de prelucrare a lemnului, ştiu acum la fel de bine ca şi tandemul naş -fin şi procurorii DNA care în schimbul promisiunii că nu îl vor băga la arest, l-au determinat pe vajnicul apărător al graniţelor ţării să spună tot ce ştie. Toate detaliile afacerilor pe care le-a făcut în anii 2005-2006 împreună cu naşul Babiuc au fost puse pe tava procurorilor DNA bucureşteni. In acest fel, Constantin Babiuc a fost reţinut şi ulterior arestat, iar finul său a fost pus în libertate. Impotriva sa a fost dispusă totuşi o măsură preventivă, cea de interdicţie de a părăsi localitatea de domiciliu – municipiul Rădăuţi. De la vila sa din spatele staţiei Petrom aflată la intrarea în localitate, procurorii DNA au ridicat de altfel teancuri întregi de documente care vizează tranzacţiile imobiliare realizate de acesta, ce vor fi analizate pe îndelete de către procurorii DNA.
Faptul că a rămas în libertate, nu înseamnă totuşi o bucurie prea mare pentru comisarul Mihai Prelipcean, soarta dovedindu-se în continuare îndeajuns de nemiloasă cu fostul şef al Poliţiei de Frontieră rădăuţene. In urma ordinului dat de şefii de la Sighetu Marmaţiei, dânsul va trebui să lucreze cot la cot, la munca de jos, împreună cu duşmanul său cel mai mare, comisarul şef Nelu Fediuc, pus şi el la dispoziţie, după ce împotriva sa tot procurorii DNA au pus în mişcare o acţiune penală, tot pentru fapte vechi, în primăvara acestui an fiind trimis în judecată.
Mihai Prelipcean, urmărit penal pentru cumpărare de influenţă, complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la favorizarea infractorului
Infracţiunile care i se impută comisarului Mihai Prelipcean sunt cumpărare de influenţă, complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la favorizarea infractorului.
Fără a intra în detaliile deja cunoscute ale cazului, menţionăm doar că omul de afaceri Constantin Gavril Babiuc a fost arestat sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de  complicitate la abuz în serviciu cu obţinerea de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, în formă continuată în 69 acte materiale; şantaj; dare de mită; cumpărare de influenţă; influenţarea declaraţiilor; instigare la mărturie mincinoasă.
Cât îl priveşte pe judecătorul Bogdan Ilarion Costică Bărbuţă, de la Judecătoria Rădăuţi, împotriva acestuia s-a luat măsura arestării fiind inculpat pentru săvârşirea a patru infracţiuni de trafic de influenţă din care una în formă continuată, în două acte materiale; complicitate la luare de mită; trei infracţiuni de abuz în serviciu cu obţinerea de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul din care una în formă continuată, materializată în 69 de acte materiale dar şi o complicitate la şantaj.
In acelaşi dosar, Dumitru Dîmbu, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava a fost arestat sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de  trafic de influenţă; complicitate la şantaj; cinci infracţiuni de favorizarea făptuitorului dintre care una în formă continuată în două acte materiale şi instigare la compromiterea intereselor justiţiei. Măsura arestării a fost dispusă pentru cele trei persoane luni seară, de către Curtea de Apel Bucureşti, pentru 30 de zile. Aceştia au depus contestaţie împotriva hotărârii magistraţilor bucureşteni, care va fi judecată în zilele următoare la Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie. (Neculai ROSCA)

Vezi si

Bucovina Rădăuți și-a adus antrenor cu licența A

Gruparea rădăuțeană l-a numit în funcția de antrenor principal pe Marius Lup (46 de ani), …

5 comments

  1. Curiozitatea cea mai mare … rudele apropiate comisarului ( Popescul si Rusu Alin) cand vor intra pre mana DNA ? Au rupt Brodina cu traficul de tigari si nu-i trage nimeni de guler . O gasca de banditi!!!

  2. sa/l caute de urgenta pe prietenul sau “pop” descalecatul ca-l va ajuta sigur

  3. adevaratele fapte ale lui prelipcean and co. la spf siret raman in bezna, dar e bine si asa.

  4. hi.hi.hi……nu pot sa cred….. din aparator al legii sa ajungi infractor !?! speram ca de data acesta, sa nu mai ai cui sa dai bani sa dai bani, sa scapi. te-au ajuns rugaciunile oamenilor nevinovati. si pe langa toate mai esti si ,,sifonar”… 😉

  5. virginul ce juca in filme porno!