Monday , April 29 2024

“Micii Luptători – Șansa la viață” – proiect de 700.000 de euro pentru dotarea a 5 paturi de terapie intensivă pentru nou-născuți la Maternitatea Suceava

Poate părea mult ca aproximativ 140 de mii de euro să fie dotările pentru un singur pat de spital, dar oare câte vieți nevinovate pot fi salvate datorită unor aparate ca acestea? Și cum ar putea oare cineva să pună un preț oarecare pe viața unui copil?

Pentru dotarea a 5 paturi din cadrul secției de Neonatologie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență “Sf. Ioan cel Nou” Suceava – furnizare dotări și echipamente specializate – se alocă (mai exact suma este deja alocată, dar încă nu au fost stabiliți furnizorii acelor bunuri) suma de 3.623.512,8 lei, fără TVA. Aritmetic privind lucrurile, asta înseamnă un valoare care trece de echivalentul în lei a 700.000 de euro, deci peste 140 de mii de euro dotări pentru un singur pat. La SCJU Suceava. Poate părea o sumă mare, mai ales într-o abordare simplistă, dar o viață de copil poate să aibă preț? Cu totul altceva sunt însă costurile luptei pentru a ține în viață unii copii cu afecțiuni grave care necesită mai mult decât îngrijirea maternă, altminteri atât de importantă.

Proiectul “Micii Luptători – Șansa la viață” este unul care se adresează acestui gen de probleme, iar de implementare se ocupă Consiliul Județean Suceava care a atras fonduri prin Programul Național de Redresare și Reziliență, Componenta 12 – Sănătate, Investiția: 2. Dezvoltarea infrastructurii spitalicești publice, Investiția specifică: I2.3. Secții de terapie intensivă pentru nou-născuți. Desigur, nu CJ Suceava se va ocupa mai departe de tratarea micuților, ci instituția subordonată administrației județene și anume SCJU Suceava.

Maternitatea Suceava, din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, este maternitate de nivel trei și deservește județul Suceava pentru toți nou născuții și Județul Botoșani privind asistența medicală de specialitate acordată nou-născuților cu greutăți mai mici de 2.000 grame care beneficiază de tratament și îngrijire în Compartimentul de Terapie Intensivă Neonatală și în Compartimentul de Prematuri. În secția neonatologie se îngrijesc nou născuții indiferent de greutate și vârstă de gestație, începând cu asistența la naștere, până la cele mai complexe îngrijiri și tratament pentru susținerea funcțiilor vitale în compartimentul de terapie intensivă neonatală. Patologia cea mai frecventă tratată în secția neonatologie este de natură respiratorie, digestivă, neurologică, asociată în special prematurității.

Obiectivul general vizat prin proiect are în vedere îmbunătățirea programului de screening, în cadrul secțiilor de terapie intensivă pentru nou – născuți, prin dotarea infrastructurii spitalicești din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă “Sfântul Ioan cel Nou” Suceava. Dotarea cu echipamente și aparatură medicală a secției de neonatologie va conduce la creșterea capacității de stabilizare, diagnosticare și tratament adecvat a non-născuților cu diferite afecțiuni medicale. Dar despre ce dotări este vorba mai exact la cele cinci paturi? Mai întâi precizăm că SCJU Suceava vizează diverse tipuri de dotări și echipamente, sens în care licitația care a fost organizată de CJ Suceava este pe 12 loturi, în funcție de tipul produselor și tipuri de investiții.

Numai ventilatoarele necesare ventilației la cele 5 paturi din cadrul secției de Neonatologie de la SCJU au fost estimate la 170.000 de lei iar asta fără sistemele de ventilație pentru dotarea a 5 paturi pentru care estimările indică o valoare de 97.000 lei, însă mult mai mult este valoarea estimată pentru ventilatoarele mecanice din cadrul secției de Neonatologie, fiind vorba în acest ultim caz de 865.000 lei. Totuși, cele mai scumpe elemente rămân incubatoarele pentru dotarea celor 5 paturi din cadrul secției de Neonatologie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, valoarea acestora fiind estimată la 1.346.317 lei. Nici lampele de fototerapie pentru dotarea a 5 paturi nu au o valoarea estimată scăzută, fiind vorba de 246.800 lei. Masa radiantă pentru dotarea celor 5 paturi a fost estimată la 219.000 lei. Aparatul oxid nitric inhalato pentru dotarea paturilor au fost estimate la 210.975 de lei. Cardiomonitoarele la cele cinci paturi au o valoare estimată de 120.000 lei. La paturi vor fi aparate CPAP tip Bubble (estențial în tratamentul precoce al detresei respiratorii este esențial, cu eficiență clinică dovedită în privința reducerii mortalității sugarilor) iar valoarea estimată a acestora este 105.000 lei. Firește, sistemele pentru hipotermie corporală controlată nu puteau lipsi din dotarea celor 5 paturi din cadrul secției de Neonatologie a SCJU Suceava iar valoarea estimată a lor este de 125.000 lei. Pompe de perfuzie nu vor lipsi din dotarea a 5 paturi din cadrul secției de Neonatologie a SCJU Suceava, după cum nici Router pentru dotarea a 5 paturi, valorile estimate fiind de 69.078,8 lei, respectiv 49.342 lei.

Din câte se pare, CJ Suceava nu urmărește obținerea unor economii substanțiale la licitație, dat fiind faptul că atribuirea contractelor de furnizare pe toate cele 12 loturi se va face pe criteriul „cel mai bun raport calitate – preț” unde 60% din punctajul ofertei va fi pentru longevitatea produsului și garanție. Ofertele cu garanția sub 24 de luni nu vor fi conforme iar cele cu perioada de garanție între 24 și 36 de luni vor fi considerate conforme, dar nu vor fi punctate decât sub aspectul celuilalt criteriu legat de componenta financiară și care este de numai 40%.

Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, instituție subordonată a Consiliului Județean Suceava, este cea mai reprezentativă unitate sanitară din județ și unică în municipiul Suceava având o capacitate de 1.200 paturi, ceea ce reprezintă 35% din totalul de paturi din județ asigurând asistența medicală de specialitate pentru o populație arondată de peste 250.000 locuitori, cât și peste 35% din teritoriul județului. (Dan PRICOPE)

Vezi si

CE Szeged. Canotorii suceveni Florin Arteni și Florin Lehaci, argint european la dublu rame. Ancuța Bodnar, doar bronz alături de Simona Radiș la dublu vâsle

Campioanele olimpice en titre la dublu vâsle feminin, suceveanca Ancuţa Bodnar şi botoșăneanca Simona Radiş, …