Wednesday , September 28 2022

Metodă inovativă de tratament la Spitalul Județean. Un bărbat de 63 de ani a scăpat de o tumoră la ficat și a necesitat mai puțin de 24 de ore de spitalizare

Intervenția a avut loc în secția de Radiologie Intervențională din cadrul Spitalului Județean și a durat mai puțin de o oră. Medicii  au ars practic tumora, pacientul fiind externat a doua zi

Miercuri, 24 august, medicii suceveni radiologi au tratat cu succes tumora unui pacient în vârstă de 63 de ani, printr-o metodă inovativă, scăpând practic pacientul de dureri și riscul ca respectiva tumoră să se extindă și la alte organe.

Bărbatul a fost diagnosticat în trecut cu hepatită cronică de tip C, iar de acolo, până la cancer, nu a fost decât un pas. Intervenția a durat aproape o oră iar pacientul a necesitat doar 24 de ore de spitalizare. ”Pacient 63 ani, sex masculin a fost diagnosticat cu HCC (hepatocarcinom) pe fondul unei hepatopatii cronice cu virus C, asociind o leziune de aprox 22/13mm localizată în lobul drept segment V. S-a optat pentru ablație termică cu RF ca metodă de tratament. Tumora a fost “arsă” cu limita de siguranță, zona de ablație măsurând aprox 35mm. Procedura a durat sub 60 de minute. Internarea a avut loc în dimineața intervenției iar externarea a avut loc a doua zi după intervenție. Zona de incizie prin care s-a făcut intervenția este de 3 mm. Pacientul nu a acuzat niciun fel de durere postprocedural”, a declarat medicul Cătălin Lulciuc, de la secția de Radiologie Intervențională din cadrul Spitalului Județean.

Acest procedeu de așa-zisă ardere, distruge celulele canceroase, fără a crea un disconfort prea mare pentru pacient. “Doctorul inseră o sondă subțire, asemănătoare unui ac, în formațiunea tumorală. Un curent de înaltă frecvență trece prin vârful sondei, care încălzește zona afectată și distruge celulele canceroase. Acesta este un tratament frecvent al tumorilor de mici dimensiuni dar în cazuri exceptionale poate fi folosit și la leziuni mai mari de 30mm”, a explicat medicul Cătălin Lulciuc. (Cristina RUŞTI)

Vezi si

Grupul Medical Provita deschide la Suceava Clinica NORD, în urma unei investiții de 2,5 milioane de euro 

Deschiderea Nord Suceava vine cu o serie de premiere în regiune, din punct de vedere …