Saturday , April 20 2024

Meşterii populari şi bikerii, în concurenţă lângă Cetatea de Scaun

Ce-a de-a XX-a ediţie a Târgului Meşterilor Populari, găzduit de Muzeul Satului Bucovinean a adus la Suceava 80 de meşteri tradiţionali şi peste 5.000 de vizitatori. Participanţii la un festival al motocicliştilor, desfăşurat concomitent pe platoul Cetăţii au dat un plus de culoare Târgului prin interesul manifestat de aceştia pentru arta populară. Anul acesta “Trofeul Bucovina” al Târgului Meşterilor Populari a fost adjudecat de doi artişti din Sfântu Gheorghe şi Odorheiul Secuiesc – Kiss Daniel şi Szilvester Ferencz, artişti în realizarea obiectelor din os 

targ [800x600]

Cea de-a XX-a ediţie a Târgului Meşterilor Populari, găzduit în mod tradiţional de Muzeul Satului Bucovinean, a constituit şi anul acesta un eveniment deosebit în cadrul evenimentelor culturale pe care le organizează Muzeul Bucovinei. 80 de meşteri populari din toată ţara au participat la manifestarea care a împlinit anul acesta două decenii de viaţă. Peste 5.000 de vizitatori au trecut porţile Muzeului Satului Bucovinean de lângă Cetatea de Scaun a Sucevei pe parcursul celor trei zile de desfăşurare. Dacă deschiderea de vineri a stat sub tensiunea provocată de norii de ploaie ce ameninţau buna desfăşurare a manifestării, cele două zile care au urmat, vremea a fost de partea organizatorilor, a participanţilor, a artiştilor care au oferit spectacole folclorice de pe scena aflată în incinta Muzeului Satului dar şi a publicului care a venit în număr foarte mare, o primă estimare, doar în baza biletelor vândute trecând numărul vizitatorilor, cum am arătat deja, la peste 5.000. Participanţii la un festival al motocicliştilor, desfăşurat concomitent în apropiere, pe platoul Cetăţii, au dat un plus de culoare Târgului prin interesul manifestat de aceştia pentru arta po-pulară, mulţi dintre ei devenind şi vizitatori ai manifestării paralele, de peste drum.
Cei 80 de meşteri populari din întreaga ţară şi-au expus roadele muncii lor pe standurile înşirate de-a lungul principalei alei a Muzeului satului. Mărfuri dintre cele mai diverse realizate artizanal, au atras atenţia celor câţiva mii de vizitatori, suceveni autohtoni ori turişti veniţi din diferite colţuri ale ţării, dar şi din străinătate. Alambicurile pentru ţuică, aduse la Suceava spre admiraţie a tehnicii de realizare de manufacturieri din părţile Ardealului, haine populare brodate cu migală de meşteriţe care şi în al doilea deceniu al veacului XXI se încăpăţânează să păstreze vie  tradiţia ţesutului şi cusutului naţional, obiecte din ceramică dintre cele mai diverse, de la cele uzuale – oale de sarmale ori străchini la cele cu destinaţie decorativă, obiecte din lemn, de asemenea cu caracter uzual ori decorativ realizate de meşteri populari autentici,  dar şi şerbeturi delicoase făcute în casă de gospodinele care au reuşit să rea-mintească vizitatorilor cumpărători gustul cămărilor bunicilor de altădată, la fel ca şi cele care, cu cozonacii şi plăcintele lor s-au luat la luptă şi au câştigat bătălii numeroase cu programele de slăbit ale domnişoarelor vizitatoare care au cedat ispitei. Urşi şi lupi sculptaţi în lemn, opinci şi curele,dar şi mici oferte de produse manufacturiere din pietre semipreţioase, purtătoare de noroc, jucării şi alte mici suveniruri pentru placul şi pentru buzunarul tuturor celor care au vizitat începând de vineri şi până ieri seară Târgul Meşterilor Populari, ediţia a XX-a de la Muzeul Satului Bucovinean. Violeta Enea, şefa şecţiei Etnografie a complexului muzeal împreună cu colegele şi colegii de la Muzeul Satului  s-au asigurat de dimineaţă până seară, în cele trei zile, ca nimic nu lipsească pentru buna desfăşurare a manifestării. Aseară, interpertul de muzică populară Benone Sinulescu  a reţinut sute de vizitatori la concertul organizat în Muzeul Satului, până spre căderea întunericului.
Anul acesta “Trofeul Bucovina” al Târgului Meşterilor Populari acordat pentru păstrarea meşteşugurilor tradiţionale şi autenticitate a fost adjudecat de doi meşteri din Sfântu Gheorghe respectiv Odorheiul Secuiesc – Kiss Daniel şi Szilvester Ferencz, artişti în realizarea obiectelor din os. (Neculai ROSCA)

Vezi si

Autoutilitară încărcată cu lemn fără acte, descoperită ca fiind sub sechestru cu ajutorul aplicației ”E-dac”

Folosind  aplicația E-Dac, polițiștii suceveni au reușit sâmbătă dimineață identificarea și imobilizarea un autoturism ce …