Thursday , February 9 2023

Medicul veterinar care a promovat rasa „Ciobănesc de Bucovina” a devenit cetățean de onoare al Sucevei

La ultima ședință a Consiliului Local al Municipiului Suceava a fost adoptat un proiect de hotărâre – inițiat de primarul Ion Lungu și aflat pe locul doi al ordinii de zi a respectivei întruniri – prin care medicul veterinar Constantin-Viorel Gașpar va fi „Cetățean de Onoare” al municipiului Suceava. Doctor în știinte zootehnice și președinte al Clubului Național Bucovina al crescătorilor și proprietarilor de câini de rasa Ciobănesc Românesc de Bucovina, Constantin-Viorel Gașpar este cel care a contribuit decisiv la omologarea resei de câine Ciobănesc Românesc de Bucovina după ce a efectuat pentru prima data în Moldova un recensământ al câinilor Ciobănești Românești (Ciobănesc Românesc Mioritic, Ciobănesc Românesc Carpatin). Atunci a semnalat pentru prima dată – împreună cu cei mai apropiați colaboratori – că în cadrul rasei Ciobănesc Românesc Carpatin există două populații diferite: Ciobănesc Românesc Carpatin și Ciobanesc Românesc de Bucovina.

Medicul Constantin-Viorel Gașpar alături de primarul Ion Lungu

„A promovat rasa Ciobănesc Românesc de Bucovina, la nivel național și local, prin organizarea a 30 Expoziții de club, 30 Examene de selecție și prin prezentarea la diverse manifestări organizate de autoritățile locale și centrale (Hora Bucovinei, Drumul Lemnului, Târgul Lăptarilor, Festivalul Mărului, Răscolul Oilor etc.), precum și pe plan internațional, prin participarea la numeroase evenimente: Expoziția Mondială de la Bruxelles din 1995, la invitația Regelui Belgiei Albert al II-lea, cu un număr de șase exemplare; Expoziția de la Belgrad – 2005, cu patru exemplare de Ciobănești Românești de Bucovina, pentru recunoașterea rasei de către Federația Chinologică Internațională; Expoziția Europeană de la Budapesta – 2008, cu opt exemplare de Ciobănești Românești de Bucovina, pentru susținerea recunoașterii definitive a Ciobăneștilor Românești Carpatin și Ciobaneștilor Românești Mioritc”, se arată printre altele în referatul de aprobare al primarului.

La initiativa lui Constantin-Viorel Gașpar a fost înființat, în anul 1995, la Gura Humorului, primul Club Național de Ciobănești Românești, club care a emis pentru prima dată un act de adeverire a originii acestei rase, document emis în baza primului Registru Genealogic al Ciobăneștilor Românești, întocmit personal de Constantin-Viorel Gașpar. Tot la Gura Humorului, a fost organizat un Simpozion Național pentru Ciobănești Românești, prima ediție în 1995 iar cea de-a doua în anul 1998.

În acest context, Asociația Chinologică Română a recunoscut în martie 2002 rasa și a cconstituit Subcomisia Asociației Chinologice Române pentru Ciobănesc Românesc de Bucovina, al cărei președinte este dr. Constantin-Viorel Gașpar. Subcomisia a întocmit și a depus Dosarul pentru recunoașterea de către Federația Chinologică Internațională a Ciobănescului Românesc de Bucovina.

Ca președinte al Asociației Chinologice Bucovina, în perioada 1994-2006, a organizat 26 de expoziții chinologice, din care 11 în municipiul Suceava. Ulterior, „datorită eforturilor domnului doctor Gașpar” – după cum menționează primarul Ion Lungu – Asociația Chinologică Bucovina a devenit Clubul Național Bucovina, a cărui principală misiune a constat în gestionarea problemelor rasei Ciobănesc Românesc de Bucovina. (D.P.)

Vezi si

ISU Suceava: 10 incendii provocate de coșurile de fum necurățate sau neizolate în doar 24 de ore

Încă de la debutul sezonului rece, dar și pe toată perioada acestuia, Inspectoratul pentru Situații …