Saturday , April 20 2024

Medicul sucevean Filip Alexei a extirpat un rinichi printr-o intervenție în premieră la Spitalul Județean

Pacienta, în vârstă de 65 de ani, a suferit o nefrectomie totală laparoscopică 3D

 După cum a informat medicul urgentist Dan Teodorovici, purtător de cuvânt în cadrul Spitalului Județean Suceava, săptămâna trecută a fost realizată prima nefrectomie totală, efectuată pe cale laparoscopică  la spitalul sucevean, de către medicul urolog  Filip Alexei (foto). Este vorba despre o pacientă  în vârstă de 65 de ani, care s-a prezentat la spital pentru mai multe probleme nefrologice. Mai exact, paienta avea rinichiul stâng nefuncțional , decompensat  prin hidronefroză stângă, grad V, afecțiune în care rinichiul își pierde abilitatea de a funcționa  sau de a curăța organismul de toxine, secundară unui calcul ureteral obstructiv vechi, cu funcția rinichiului sub 10%, calculată în urma  efectuării scintigrafiei renale. ”Având indicație de extirpare totală a rinichiului stâng,  s-a practicat  în premieră pentru Spitalul Județean Suceava, nefrectomie totală stângă, pe cale laparoscopică 3D”, a declarat medicul urgentist Dan Teodorovici, purtător de cuvânt în cadrul Spitalului Județean .

Nefrectomia laparoscopică este o procedură chirurgicală minimal invazivă ce are rolul de a îndepărta total sau parțial unul sau ambii rinichi. Avantajul major al  laparoscopiei este dat de evitarea inciziei  de mari dimensiuni la nivelul abdomenului, evitând complicațiile majore ale chirurgiei clasice, astfel  se creează  premisa  unei evoluții cu complicații minime, reducerea timpului de spitalizare prin vindecare mai rapidă, reducerea semnificativă a durerii postoperatorii cu o revenire precoce la activitatea zilnică și nu în ultimul rând, un aspect estetic superior inciziilor clasice.

“Nefrectomia totală pe cale laparoscopică se realizează în centrele universitare și clinici private de mai mult timp. Ne putem mândri că am reușit să realizăm această internvenție și la Spitalul Județean Suceava, fiind dotați cu echipament laparoscopic 3D”, a declarat medicul urolog Filip Alexei.

Intervenția mentionată a fost efectuată sub anestezie generală, efectuată de către medicul Alina Nistor, nedic ATI, iar echipa operatorie a fost completată de către  medicul urolog Andrei Ilisei și asistentele de bloc operator Ioana Bumbu și Alina Ungureanu. (C.R.)

Vezi si

ADU și-a lansat candidații la fucția de primar al Sucevei și președinte al Consiliului Județean

Alianța Dreapta Unită (ADU) Suceava a lansat oficial, la o ceremonie care a avut loc …