Friday , December 9 2022

Medicul sucevean Cătălin Lulciuc folosește cu succes o tehnică inovativă de tratare a cancerului

Este vorba despre ablația prin radiofrecvență. Intervențiile au loc în cadrul secției de Radiologie Intervențională de la Spitalul Județean

La Spitalul Județean Suceava, în cadrul secției de Radiologie Intervențională, se folosește cu succes o tehnică nouă, minim invazivă, pentru tratarea diferitelor tipuri de cancer. Este vorba despre ablația prin radiofrecvență, medicii suceveni având până acum mai multe intervenții de acest tip. ”Ablația prin radiofrecvență pentru cancer este o procedură minim invazivă care folosește energie electrică și căldura pentru a distruge celulele canceroase prin ardere”, a explicat medicul Cătălin Lulciuc.

Ablația prin radiofrecvență se poate face pentru a trata unele tumori când cancerul se află într-o poziție care ingreunează intervenția chirurgicală sau dacă nu poate fi făcută operația din cauza altor probleme de sănătate. Este cel mai adesea folosită pentru a trata mai multe forme de cancer, cum ar fi cancerul hepatic primar, metastazele hepatice, cancerul pulmonar primar, metastazele pulmonare, cancerul la rinichi, cancerul osos și metastazele osoase. ”În cazul cancerului hepatic, ablația este folosită de obicei pentru a îndepărta complet tumora, tumori mici. Este mai eficientă pentru tumori mai mici de 3 cm, iar pentru tumori mai mari poate fi folosită în asociere cu embolizarea. Poate fi folosită și pentru cancer mamar, osos, pancreatic sau tiroidian”, a completat medicul Cătălin Lulciuc. (Cristina RUŞTI)

Vezi si

Extrem de beat, un șofer din Arbore a lovit patru mașini parcate în Şcheia

Joi dimineață,  în jurul orei 04:20, M. Gabriel, din Arbore, a condus un autoturism marca …