Saturday , April 20 2024

Medicul ieşean care a venit, la cerere, în “iadul” de la Suceava: „Următoarele săptămâni vor fi grele. Sunt foarte multe cazuri din afara Sucevei, din Vatra Dornei, Câmpulung sau din Rădăuţi“

Primul medic ieşean care a solicitat şi căruia i-a fost aprobată detaşarea la Spitalul Judeţean din Suceava, dr. Ionuţ Nistor, medic primar nefrolog la Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon”, a povestit pentru „Ziarul de Iaşi” cum arată o săptămână de muncă într-un spital unde sunt trataţi doar pacienţI bolnavi de coronavirus. Medicul spune că a fost o perioadă mai grea decât s-ar fi aşteptat, cel mai şocant aspect fiind lipsa de personal cu care se confruntă spitalul, dar şi neputinţa cu care se luptă bolnavii de coronavirus, care, deşi sunt conştienţi, nu pot descrie în niciun fel prin ce trec. „Să ai durere toracică, lipsă de aer, să stai singur, fără vizitatori, să vezi în jur doar personal medical căruia nu îi vezi faţa, ochii, este înspăimântător”, a povestit medicul Ionuţ Nistor.

 medic iesean venit la Spitalul Judetean Suceava

In Sectia de Nefrologie din spitalul sucevean lucrau patru medici, însă, pentru că trei dintre ei au fost depistaţi pozitiv, a rămas un singur medic în activitate. Astfel, dr. Ionuţ Nistor, venit de la Iaşi, a preluat conducerea clinicii, care în acest moment are toate cele 27 de paturi ocupate. Program şi de 10 ore pe zi „Încerc să mă pun în ipostaza pacientului, şi mă gândesc că eu aş fi foarte speriat. Să ai durere toracică, lipsă de aer, să stai singur într-un spital, fără vizitatori, fără să poţi primi pachete, să vezi în jurul tău doar personal medical îmbrăcat în alb, căruia nu îI vezi faţa, ochii, este foarte înspăimântător pentru un pacient. Încercăm să îI sprijim cât de mult putem, însă nu putem interacţiona foarte mult, nu putem să stăm foarte mult cu ei. Dar încercăm să îi încurajăm. Pentru ei, fiecare zi este greu de acceptat“, a povestit dr. Ionuţ Nistor. Unul dintre principiile de tratament adoptate în spital este împărţirea pacienţilor după numărul de zile de spitalizare, şi în funcţie de gravitatea simptomelor, în aşa fel încât un caz internat de doar o zi să nu stea lângă cel care se află în spital de zece zile.

Medicul povesteşte că se lucrează în fiecare zi între opt şi zece ore, iar purtarea constantă a echipamentului de protecţie face mai dificilă realizarea tuturor procedurilor medicale. „Cu echipamentul eşti mai încet, îţi faci activitatea mai greu, având şI ochelari, vizieră… Dar rezistăm, pentru că este necesar pentru protecţia noastră“. Săptămâna trecută, în secţia în care lucrează s-au înregistrat decese, dar au fost şi cazuri de pacienţI vindecaţi, chiar dacă aveau şi alte afecţiuni grave. Un astfel de caz a fost externat vinerea trecută, fiind vorba despre un pacient de aproape 60 de ani, care făcea de 18 ani şedinţe de dializă, avea o boală hepatică, o intervenţie chirurgicală pentru o altă afecţiune, însă a reuşit să se recupereze şi să plece acasă.

Suceava are nevoie urgentă de ajutor

Specialistul ieşean va petrece următoarele două săptămâni, inclusive sărbătorile de Paşti, departe de familie, ajutând bolnavii suceveni, şi se aşteaptă ca această perioadă să fie una şi mai dificilă. Însă este optimist, şi crede că, odată cu instituirea conducerii militarizate, focarul de la Suceava devine treptat unul ţinut sub control. „Următoarele săptămâni vor fi grele, numărul de cazuri este foarte mare, însă în acelaşi timp pare că este controlată această răspândire. Este nevoie în continuare să se păstreze măsurile de distanţare socială în această zonă. Totodată, am observat că sunt foarte multe cazuri din afara Sucevei, din Vatra Dornei, Câmpulung sau din Rădăuţi“, a precizat dr. Nistor. O altă observaţie a medicului este că, aparent, cele mai afectate sunt marile spitale judeţene de tip monobloc, cum este şi cel din Suceava, care se înalţă pe 11 etaje, cu toate specialităţile, spitale asemănătoare fiind şi la Deva, Arad, Botoşani, Foşcani sau Piatra Neamţ. În schimb, spitalele pavilionare, cum este şi Spitalul „Sf. Spiridon“ din Iaşi, Maternitatea „Cuza Vodă“ sau „Elena Doamna“, pot izola mai bine eventualele cazuri.

În acest moment, în Suceava este nevoie de ajutor din partea tuturor categoriilor de personal, spitalul luptându-se nu doar cu lipsa medicilor, ci şi cu lipsa asistenţilor şi infirmierilor de care au nevoie în special pacienţii. Dr. Ionuţ Nistor nu a fost singurul din spital care a plecat din Iaşi ca să îşi ajute colegii din judeţul nostru, alături de el fiind o echipă de rezidenţi. Una dintre rezidente este în anul II, şi a dorit să meargă la spitalul din Suceava deoarece este născută în Cernăuţi, şi astfel a considerat că este o datorie morală. „Pentru rezidenţi este o experienţă mai dură, pentru că sunt puşi într-o situaţie în care trebuie să ia decizii multe şi rapide singuri. Dar ei sunt pregătiţi pentru asta. Din păcate, faptul că rezidenţii nu au drept de practică decât spre finalul studiilor este o epuizare de resurse în sistemul medical. E ca şi cum ai avea 2.000 de soldaţI foarte bine pregătiţi, dar pe care nu îi foloseşti, şi îi ţii în cazărmi“, a completat medicul ieşean. (Madalina OLARIU Ziarul de Iasi)

Vezi si

21 de elevi de la ”Hurmuzachi”, calificați la etapele naționale ale olimpiadelor școlare, de la aproape toate disciplinele din planurile-cadru

”Lotul olimpicilor naționali de la CNEH cuprinde, astfel, 21 de elevi calificați la 13 discipline …