Sunday , September 25 2022

Medicii urologi suceveni au extirpat un calcul renal printr-o intervenție în premieră la Spitalul Județean

O pacientă în vârstă de 39 de ani care avea colici renale și urina sânge din cauza unei pietre la rinichi a scăpat de toate aceste probleme printr-o singură intervenție chirurgicală, cu o incizie la piele de 1-2 cm

 Medicii urologi suceveni au realizat, zilele trecute, o intervenție chirurgicală complexă, la o pacientă în vârstă de 39 de ani, care din cauza unei pietre la rinichi a suferit mai multe leziuni. ”Săptămâna trecută s-a efectuat în premieră la Spitalul Județean Suceava o nefrolitotomie percutanată într-un singur timp operator la o pacientă de 39 de ani care prezenta colici renale repetitive și hematurie intermitentă, provocate de un calcul renal (bazinetal ) de 2,1 cm, pacienta externandu-se după cinci zile cu stare generală bună, vindecată”, a declarat medicul urgentist Dan Teodorovici, purtător de cuvânt în cadrul Spitalului Județean Suceava.

Această tehnică de extragere a calculilor a mai fost realizată la Spitalul Județean în cadrul secției de urologie în anii precedenti, dar în mai mulți timpi operatori de către medicii urologi Mardari Bogdan și Jurchis Irimie Ionut. Prin realizarea acestei tehnici într-un singur timp operator scade numărul zilelor de spitalizare și al procedurilor necesare, creând un confort superior pacientului.

 Nefrolitotomia percutanată se efectuează doar în câteva centre universitare și clinici private din România, Spitalul Judetean Suceava beneficiind de aparatura necesară pentru efectuarea unei astfel de intervenții minim invazive. ”Nefrolitotomia percutanată reprezintă o intervenție chirurgicală minim invazivă, începând cu o incizie la piele de 1-2 cm, prin care medicul urolog va crea un ” tunel ” până în căile renale (bazinet), sub control radiologic și ecografic, ulterior introducându-se prin acest „tunel” un instrument numit nefroscop, destinat spargerii pietrelor cu diametrul de peste 2 cm situate în rinichi și prin care se pot extrage fragmentele calcare, astfel scutind pacientul de intervenția urologică clasică, reducând durata spitalizării, cicatrice de minimum 1-2 cm, față de incizia clasică de aproximativ zece cm și dureri postoperatorii minime. Intervenția se desfășoară sub anestezie generală sau rahidiană. Deși este o intervenție minim invazivă, fiind o operație de amploare, poate atrage după sine și posibile complicatii, cele mai redutabile fiind infecția urinară, care necesită antibioterapie și sângerare la nivelul rinichiului, care în proportie de 0,3 % din cazuri poate duce și la extirparea rinichiului”, a explicat medicul primar urolog Filip Alexei. (C.R.)

Vezi si

 Șomuz și Foresta și-au împărțit punctele în derbyul local de la Fălticeni

Șomuz și Foresta și-au împărțit punctele în primul derby sucevean din actuala ediție de campionat …