Saturday , June 22 2024

Medicii sunt obligați să afișeze la vedere serviciile medicale oferite și tarifele acestora

Persoanele asigurate care solicită asistență medicală vor putea ști cu precizie, la propriu, ”de câți lei” au primit îngrijiri medicale. Acest lucru a devenit posibil încă din luna iulie, de când  toți furnizorii de servicii medicale aflați în relație contractuală cu o casă de asigurări de sănătate au obligația de a afișa în incintele în care își desfășoară activitatea, la loc vizibil, pe suport de hârtie sau prin sisteme de afișaj digital, informațiile privind pachetele de servicii medicale, cât și tarifele corespunzătoare serviciilor contractate.

Cu alte cuvinte, indiferent că vorbim de medicină de familie, ambulator sau spitale – au obligația de a afișa, la vedere, toate serviciile medicale pe care le oferă pacienților cât și contravaloarea acestora, chiar dacă acestea sunt gratuite.

Cei care nu vor respecta acest lucru vor fi sancționați, într-o primă fază cu avertisment, urmând ca, ulterior, să primească penalizări financiare.

Informarea pacienților este cu atât mai importantă cu cât contravaloarea serviciilor medicale oferite în sistemul asigurărilor sociale de sănătate a crescut substanțial, de 2 până la 4 ori mai mult, față de tarifele existente înainte de 1 iulie. Apelând la un raționament identic, este de așteptat ca și calitatea acestor servicii să crească corespunzător veniturilor primite de furnizorii de servicii medicale.

Interesant este că există o diferență importantă a contravalorii tarifelor, pentru același serviciu medical, dacă este realizat în asistența medicală primară sau în cea clinică. Marii câștigători par a fi medicii de familie care primesc mai mulți bani pentru același serviciu medical, comparativ cu  clinicienii. De exemplu, pentru consultația copilului cu vârsta cuprinsă între 0-3 ani, unui medic de familie primar i se decontează de către CASS suma de 187,20 lei, în timp ce unui clinician care face aceeași consultație, la aceeași grupă de vârstă, i se decontează doar 87,48 lei.

De asemenea, pentru a-i implica și mai mult în activitatea de prevenție și profilaxie, medicii de familie care oferă consultații la domiciliu femeilor abia externate din maternitate primesc un punctaj dublu celui de dinainte de 1 iulie. Astfel, pentru 30 de puncte, un medic de familie specialist va primi 240 de lei, iar un medic de familie primar va primi 288 de lei.

Practic, aceste facilități financiare oferite medicilor de familie au drept scop rezolvarea de către aceștia a cazurilor care nu necesită internare și care, adesea, ajung în spitale, aglerând activitatea clinicienilor care ar trebui să se ocupe exclusiv de cazurile care necesită supraveghere continuă.

Însă, ceea ce trebuie să se știe este faptul că, deși toate aceste modificări intrate în vigoare de la 1 iulie 2023 au adus creșteri semnificative la nivelul tarifelor decontate furnizorilor de servicii medicale pentru prestațiile lor, aceste servicii sunt gratuite pentru persoanele asigurate, o parte dintre acestea fiind gratuite și pentru neasigurați, respectiv pachetul minim. Acest lucru înseamnă că pentru serviciile medicale decontate de casa de asigurări de sănătate nu se pot solicita plăți suplimentare sub nicio formă, cu excepțiile prevăzute de lege.

Una dintre aceste excepții, când asiguratul trebuie să participe financiar la actul medical este, de exemplu, în cazul rețetei compensate când, în afara sumei decontate de Casă, se adaugă și contribuția personală pentru achiziționarea medicamentelor recomandate de medicul curant.

Sau, în cazul celor care beneficiază de fizioterapie, casa de asigurări de sănătate decontează patru proceduri, timp de zece zile lucrătoare, de două ori într-un an, restul eventualelor recomandări medicale fiind suportate de pacient, cu acceptul acestuia.

De asemenea, este necesară contributia personală în cazul pacienților care beneficiază pe timpul internării de servicii cu grad hotelier înalt, de genul rezervelor de 1-2 paturi, care au aer condiționat, frigider, televizor. (Ziarul de Iași)

Vezi si

Aeroportul Sucevei rămâne pe locul 5 ca număr de pasageri la nivel național

Aeroportul Internațional „Ștefan cel Mare” Suceava continuă să se poziționeze pe al cincilea la nivel …