Saturday , April 20 2024

Medicii Monica Terteliu și Roxana Filip sunt, de joi, 16 decembrie, cetățeni de onoare ai municipiului Suceava

Dr. Monica Terteliu este șeful interimar al Secției „Boli infecțioase” și coodonator în cadrul structurii de gestionare a COVID-19 de la Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceav. Dr. Roxana Filip este șefa Laboratorului de „Biologie moleculară” a Spitalului Județean „Sfântul Ion cel Nou” Suceava, fiind reprezentanta SJU Suceava în echipa de implementare a testării RT PCR și, de asemenea, a făcut parte din cea a proiectului de secvențiere a genomului SARS-CoV-2 și de analizare a circulației tulpinilor acestuia.

Autoritățile locale sucevene au conferit titlul de cetățean de onoare al municipiului Suceava medicilor Monica Terteliu și Roxana Filip, două proiecte de hotărâre ale Consiliului Local fiind inițiate în acest sens de primarul Ion Lungu și incluse ieri pe ordinea de zi a ultimei ședințe din 2021 a Consiliului Local.

Primarul Ion Lungu a explicat că a vrut și anul trecut să inițieze un proiect de hotărâre prin care să confere titlul de cetățean de onoare al municipiului Suceava pentru dr. Monica Terteliu, însă la acea vreme a fost refuzat de cadrul medical sucevean care ar fi invocat că sunt și alți medici de la Spitalul Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” Suceava care merită acest lucru.

Ulterior, mai spre finele acestui an, președintele României, Klaus Iohannis a conferit distincții unor medici suceveni, inclusiv pentru dr. Monica Terteliu. Faptul că pe 1 Decembrie 2021, dr. Monica Terteliu a fost decorată de către Klaus Iohannis, președintele României, cu Ordinul „Meritul sanitar în grad de cavaler”, se pare că l-a determinat pe primarul Ion Lungu să reia demersul.

În ceea ce o privește pe dr. Monica Terteliu, precizăm că ea este șeful interimar al Secției „Boli infecțioase” și coodonator în cadrul structurii de gestionare a COVID-19 de la Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava. „De la începutul pandemiei, s-a implicat în organizarea Secției <Boli infecțioase>, adaptat la situația epidemiologică a municipiului și județului Suceava, a redactat protocoalele de lucru și supervizat prin telemedicină, în condițiile stării de urgență, pe colegii care au acoperit turele sau secțiile în care erau internați pacienții cu SARS-CoV-2”, se arată în susținerea de motive a proiectului de hotărâre. Motivul pentru care președintele României i-a conferit dr. Monica Terteliu distincția este „profesionalismul, dăruirea, curajul și solidaritatea manifestate în contextul măsurilor de combatere a pandemiei de COVID-19, în țara noastră”.

În ceea ce o privește pe dr. Roxana Filip, primarul Ion Lungu a specificat că se numără printre medicii care „s-au sacrificat” anul trecut implicându-se total în lupta cu coronavirusul și reușind să facă performanță în ceea ce privește aparatele de testare PCR. Ea este medic primar, șefa Laboratorului de „Biologie moleculară” a Spitalului Județean „Sfântul Ion cel Nou” Suceava, șef de lucrări titular la Facultatea de Medicină și științe Biologice a Universității „Ştefan cel Mare” Suceava. Dr. Roxana Filip a fost reprezentanta SJU Suceava în echipa de implementare a testării RT PCR și, de asemenea, a făcut parte din cea a proiectului de secvențiere a genomului SARS-CoV-2 și de analizare a circulației tulpinilor acestuia. „Meritele deosebite, ca om și profesionist, s-au evidențiat la începutul pandemiei SARS-CoV-2, încă din martie 2019, când, fără nicio ezitare, s-a implicat în dezvoltarea Laboratorului <Biologie moleculară>, primul din județ confirmat prin ordin de ministru. Acest lucru a permis cetățenilor orașului și județului să beneficieze de rezultatul testării în aceeași zi, să poată urma tratamentul adecvat infecției cu SARS-CoV-2 sau alte tratamente, pentru pacienți oncologici, gravide ori la urgențe”, se subliniază în referatul de aprobare a proiectului de hotărâre, semnat de primarul Ion Lungu.

De altfel, edilul a făcut apel la consilierii locali ca, în eventualitatea în care au cunoștință de alți medici – primarul fiind convins că există și alte cazuri la Suceava – care s-au implicat mult în lupta pentru combaterea efectelor pandemiei de noul coronavirus, să fie propuși pentru titlul de „cetățean de onoare al municipiului Suceava”. (D.P.)

Vezi si

21 de elevi de la ”Hurmuzachi”, calificați la etapele naționale ale olimpiadelor școlare, de la aproape toate disciplinele din planurile-cadru

”Lotul olimpicilor naționali de la CNEH cuprinde, astfel, 21 de elevi calificați la 13 discipline …