Sunday , October 2 2022

Medicii de familie suceveni au reclamat ieri blocaje în funcționarea cardului de sănătate. Val de cereri de rețete pentru iod

Aglomerație și nervi, luni, la cabinetele medicilor de familie. Aceștia s-au plâns că au programări făcute pentru următoarele săptămâni iar astfel de situații le blochează activitatea. După ce, ieri, ministrul Sănătății i-a îndemnat pe cei de până la 40 de ani să ridice pastilele de iodură de potasiu “cât mai repede”, sucevenii au început deja să solicite rețete pentru a putea ridica din farmacii pastilele de iod. Îndemnul lui Rafila, considerat cel puțin neinspirat, a produs blocaje ieri la majoritatea cabinetelor medicilor de familie din țară, oamenii cerând urgent rețete pentru iodura de potasiu, pe care “vor să o și înghită”. Aseară, încercând să mai domolească din panica produsă de Rafila, Ministerul Sănătății a emis un comunicat în care a atras din nou atenția că “iodura de potasiu se administrează numai în caz de expunere după un incident nuclear”

Medicii de familie suceveni au reclamat din nou, blocaje în funcționarea cardului de sănătate și avertizează pacienții că trebuie să se înarmeze cu răbdare dacă au nevoie de rețete sau trimiteri. Problema este veche și tocmai din acest motiv, medicii de familie sunt cu nervii întinși la maximum, mai ales în această perioadă, în care persoanele sub 40 de ani solicită rețete gratuite pentru eliberarea medicamentelor de iod. În cursul zilei de luni, a durat și cîte 30 de minute pentru a se citi un card de sănătate și pentru a se putea valida serviciile medicale. Mulți pacienți, care au format cozi în fața cabinetelor, nu și-au primit luni rețetele pentru medicamente și au fost chemați în altă zi. Medicii de familie se plâng că au programări făcute pentru următoarele săptămâni iar astfel de situații, le blochează activitatea.

De partea cealaltă, reprezentanții Casei de Asigurări de Sănătate au dat asigurări luni dupa-amaiza că situația s-a remediat iar cardurile de sănătate funcționează normal. ”Au fost câteva întreruperi dar acum funcționează”, a menționat Anda Sălăgean, purtător de cuvânt în cadrul CAS Suceava.  

Rafila: Îi îndemn pe cei de până la 40 de ani să ridice pastilele de iodură de potasiu cât mai repede

Românii de până la 40 de ani sunt îndemnați de către ministrul Sănătății Alexandru Rafila să ridice prescripția pentru pastilele de iodură de potasiu cât mai repede.

„Îndemn pe toată lumea, toate persoanele de până la 40 de ani, să se prezinte cât mai repede la medicul de familie de la care trebuie să primească prescripția pentru pastilele de iodură de potasiu”, a declarat luni Rafila. Potrivit acestuia sunt 2.500 de farmacii în toată țara în care se găsesc pastilele.

„Este un sistem perfect funcțional. Este important ca oamenii să apeleze la sistemul pe care noi am reușit să îl punem la punct”, a adăugat ministrul. Întrebat despre cerere, Rafila a răspuns că e „mai mare, mai mică. Nu știu să vă spun, dar acum probabil că pe măsură ce lucrurile se tensionează în Ucraina, e posibil ca cererea să crească”.

În județul Suceava sunt 16 farmacii care eliberează aceste medicamente, gratuit, pe bază de rețetă, eliberată de medicul de familie. Este vorba despre farmaciile Doctor Max, Sensiblu și Help Net din Suceava și Fălticeni. În farmacii sunt disponibile în mod gratuit materiale informative cu privire la utilizarea corectă a comprimatelor de iodură de potasiu 65 mg. Comprimatele de iodură de potasiu se administrează numai în caz de incident nuclear, la indicațiile autorităților.

DSP Suceava a primit pastilele cu iodură de potasiu, încă de la începutul anului,  județului nostru fiindu-i repartizate 1.039.000 de capsule.

Un medic de familie îl acuză pe Rafila că a cauzat o isterie națională a pastilelor cu iod: ”Ne sună tuturor încontinuu telefoanele să le dăm urgent rețetele pentru iodura de potasiu. Şi vor să o și înghită”

Un medic de familie i se adresează pe Facebook ministrului Sănătății Alexandru Rafila, reproșându-i că, în urma indicațiilor sale, pe care le consideră ”total iresponsabile”, sună în continuu telefoanele, pacienții solicitând urgent rețetele pentru iodura de potasiu.

”Domnule ministru Alexandru Rafila, veniți dumneavoastră la cabinet acum sa îmi consultați pacienții programați? În urma indicațiilor total iresponsabile pe care le-ați dat românilor astăzi, “să se prezinte cât mai repede la medicul de familie de la care trebuie să primească prescripția”, ne sună tuturor în continuu telefoanele să le dăm urgent rețetele pentru iodura de potasiu. Şi vor să o și înghită, pentru că au înțeles de la dvs. că așa trebuie, dacă e urgent”, a scris pe Facebook medicul Raluca Zoițanu.

Precizarea MS: Iodura de potasiu se administrează numai în caz de expunere după un incident nuclear

Distribuirea de pastile de iodură de potasiu se face în scopul administrării la populația de până în 40 de ani numai în caz de expunere după un incident nuclear, precizează Ministerul Sănătății: „Este contraindicată administrarea preventivă a comprimatelor”.

Ministerul Sănătății precizează că distribuirea de pastile de iodură de potasiu se face în scopul administrării la populația de până în 40 de ani numai în caz de expunere după un incident nuclear.

„Este contraindicată administrarea preventivă a comprimatelor. Încă de la începutul conflictului din Ucraina, Ministerul Sănătății s-a preocupat de procurarea pastilelor de iod și a inițiat o campanie de informare a populației referitoare la modul de utilizare a acestora. Distribuția către populație se face în mod gratuit pe baza prescripției eliberată de către medicul de familie. Aceasta nu este o noutate, ordinul de ministru care reglementează activitatea este în vigoare încă din 23 iunie 2022. Pastilele de iod se eliberează în peste 2.500 de farmacii, lista acestora regăsindu-se se pe site-ul Ministerului Sănătății”, transmite Ministerul Sănătății. (O.S.)

Vezi si

Foresta s-a desprins în fruntea clasamentului după victoria cu CSM Bacău. Șomuz s-a impus în derbyul de la Rădăuți

Foresta s-a desprins la cinci puncte în fruntea clasamentului Seriei I a Ligii a III-a, …