Wednesday , April 24 2024

Medicii de familie nu vor elibera astăzi și luni rețete compensate și gratuite

Medicii de familie protestează din nou, nemulțumiți de condițiile din contractul-cadru pe care l-a propus Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Ei îi roagă pe pacienți să aibă răbdare și să revină de marți pentru rețetele gratuite sau compensate. Vor fi acordate consultații, iar în cazul unor urgențe, pacienții vor fi redirecționați către spitale

 medici de familie


Medicii de familie protestează din nou, nemulțumiți de condițiile din contractul-cadru pe care l-a propus Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Medicii susțin că vineri și luni nu vor elibera rețete compensate și gratuite.
Ei refuză să semneze cu casele județene de Asigurări de Sănătate niște acte adiționale la contractul-cadru. Motivul: ar trebui să semneze retroactiv, așa că preferă să aștepte câteva zile și să le semneze de săptămâna viitoare.
„In semn de protest, noi mâine (n.r. – astăzi) și luni nu vom lucra în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, adică nu vom elibera rețete compensate și bilete de trimitere, în schimb vom fi la serviciu, vom consulta pacienți, vom rezolva urgențe și așa mai departe. Pe toate canalele de radio s-a difuzat știrea că pacienții ar fi bine să-și cumpere ceva pastile până marți, când probabil vom reuși să semnăm aceste adiționale. Nu avem încotro până la urmă, să fie înțelegători, dar cei care sunt urgențe și care trebuie văzuți imediat pot să vină, deci la cabinete noi vom fi, vom face consultații, vom face de toate, dar fără să eliberăm în contract cu Casa de Asigurări niciun act. Ideea este că vrem să ne facem auziți ca să fie modificate acele hotărâri abuzive din contractul-cadru care pe noi, în primul rând, o să ne ducă la faliment și în al doilea rând, ne denigrează demnitatea de medici, arată că nu se dă doi bani pe noi, nu contăm deloc, suntem pedepsiți pentru orice și se iau o grămadă de bani pentru niște vini minore. S-au făcut nenumărate abuzuri în acest sens până acum. Avem un sistem informatic care nu merge deloc și pentru care trebuie să stai nu știu cât ca să-ți valideze nu știu ce. Serviciile cu cardul sunt inacceptabile aproape, ne chinuim o grămadă de vreme, cardurile care vin la persoane acuma sunt invalide, trebuie să trimitem din nou la CAS, să le validăm cardurile care vin noi, este o bătaie de joc de meseria noastră. Suntem supuși la niște sarcini pe care n-ar trebui să le avem, legate de manevrarea acestui sistem informatic, care scârțâie grozav și pentru care abia acum se face licitația de mentenanță, de aceea merge așa de prost”, a declarat secretarul general al Colegiului Județean al Medicilor Suceava, doctorul Irina Badrajan.
„Deși nu avem contract adițional semnat, vom oferi consultații. Pacienții ne înțeleg. Stiu că este o situație temporară și acest lucru este și un semnal de alarmă pe care îl adresăm că legislația trebuie să fie coerentă și să lucrăm liniștiți. Deocamdată consultăm din inimă, gratuit. Oamenii nu sunt lăsați fără consultație. Este un semnal de alarmă că trebuie să existe normalitate și adevăr și legislația trebuie să protejeze și pacientul și medicul. Nu avem contract cu Casa, nu putem să oferim rețete compensate sau gratuite. Ne dorim să intrăm în normalitate și să nu mai fim puși să semnăm retroactiv. Prevederile contractului să fie modificate, să nu mai existe ambiguități. Aceste imputări le-a făcut Curtea de Conturi Casei Naționale, Casa le-a trimis medicilor de familie. Aceste lucruri nu sunt normale. Aceste probleme legislative nu s-au rezolvat încă. Nu mai putem lucra cu teroarea că vom fi puși în astfel de situații”, a declarat președintele Societății Naționale de Medicina Familiei (SNMF), Rodica Tănăsescu.
Medicii îi roagă pe pacienți să aibă răbdare și să revină la începutul săptămânii pentru rețetele gratuite sau compensate. În cazul unor urgențe, pacienții vor fi redirecționați către spitale.
Medicii și-au exprimat nemulțumirile încă de săptămâna trecută, când au pichetat Ministerul Sănătății.
Ei cer să li se mărească bugetul acordat asistenței primare  și nu sunt de acord cu noile prevederi ale contractului-cadru.
De ce refuză medicii de familie să semneze contractul-cadru
Termenul pentru intrarea în vigoare a noului contract-cadru pentru aprobarea pachetelor de servicii și a contractului-cadru privind acordarea asistenței medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2016 -2017 va fi prorogat până la 1 iulie, după cum au cerut și medicii de familie, potrivit unui proiect al Ministerului Sănătății.
Medicii de familie au anunțat că sunt deciși să refuze semnarea contractului-cadru de acordare a serviciilor medicale începând cu 1 aprilie, dacă nu vor fi majorate bugetele alocate asistenței primare.
Ei au cerut retragerea de la publicare a contractului-cadru 2016 – 2017 și prelungirea actualului contract până la elaborarea unuia nou, convenabil pentru ambele părți.
„Acest contract pe care îl semnăm cu CNAS impune mari restricții, nu putem prescrie medicamente uzuale, pe care colegii noștri din Europa le pot prescrie. Nu putem recomanda investigații medicale uzuale, pe care colegii noșri din Europa le pot recomanda. Circuitul pacientului este o mare problemă. Accesul pacientului la anumite servicii este îngrădit”, a mai spus Rodica Tănăsescu.
La rândul ei, Doina Mihăilă, președintele Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) a spus că medicii de familie sunt considerați privați și primesc pentru o consultație 10 lei, în timp ce un medic primar primește 12,6 lei pentru o consultație.
„De trei ani stăm pe aceeași sumă, în condițiile în care utilitățile au crescut, iar salariul mediu pe economie a crescut de trei ori. Lunar sunt între 10 și 15 servicii  nevalidate la medicii de familie. Gândiți-vă la câți medici de familie sunt și care sunt economiile în sistem. Acestea nu sunt economii, ci furt pe față”, a declarat Mihăilă. (D.Z.)

Vezi si

Trei elevi de la Școala Gimnazială nr. 4 Suceava, premiați la etapa națională a Olimpiadei de Limba și Literatura Română pentru ciclul gimnazial

Olimpiada Națională de Limba și Literatura Română pentru ciclul gimnazial a avut loc în perioada …