Monday , October 3 2022

Medicii de familie au transmis DSP-ului necesarul de vaccin antigripal

La nivelul județului ar fi nevoie de peste 70.000 de doze de astfel de vaccin: Campania gratuită de vaccinare antigrupală ar trebui să înceapă în octombrie, dacă Ministerul Sănătății va trimite prima tranșă de vaccin  luna viitoare

Medicii de familie din județ au transmis către Direcția de Sănătate Publică necesarul de vaccin antigripal pentru sezonul rece 2022-2023, iar DSP a solicitat Ministerului Sănătății dozele necesare pentru această iarnă. La nivelul județului nostru, ar fi nevoie de peste 70.000 de doze de astfel de vaccin, din care, peste  40.000 de doze vor fi destinate persoanelor peste 65 de ani.

Campania de vaccinare gratuită ar trebui să înceapă la începutul lunii octombrie, ceea ce însemană că în aproximativ două săptămâni, județul nostru ar trebui să promească prima tranșă de vaccin antigripal. Aceasta vizează reducerea la maximum a îmbolnăvirilor prin gripa de sezon a persoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire: persoane cu vârsta de peste 65 ani, persoane cu boli cronice, în special boli cardiovasculare, respiratorii, metabolice, copii și bătrâni institutionalizați, femei gravide, personal medical, conform strategiei Ministerului Sănătății și a recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății.  ”Reamintim că vaccinarea este cea mai sigură și eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor prin gripă și recomandăm persoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire (persoane cu vârsta de peste 65 ani, persoane cu boli cronice, în special boli cardiovasculare, respiratorii, metabolice, copii în vârstă de până la 6 ani) să se adreseze medicului de familie pentru a primi vaccinul antigripal”, au menționat reprezentanții DSP Suceava.

Potrivit medicilor epidemiologi suceveni, virusul gripal din această iarnă va fi mai agresiv, comparativ cu anii trecuți și recomandă vaccinarea, mai ales că pandemie de coronavirus nu dă semne că s-ar încheia. Chiar dacă vaccinul antigripal rămâne cea mai eficientă modalitate de protecție împotriva îmbolnăvirilor de sezon, medicii recomandă populației să țină seama și de o serie de măsuri preventive. Astfel, este necesar să fie respectate normele generale de igienă, precum spălarea mâinilor ori de câte ori e nevoie și păstrarea unei curățenii corporale riguroase. În această perioadă este indicat consumul de fructe și legume, care asigură un aport optim de vitamine pentru întărirea sistemului imunitar. Este, de asemenea, important să se respecte orele de somn pentru a evita slăbirea sistemului imunitar. Pentru persoanele vârstnice, în special cele cu afecțiuni cronice cardiace și respiratorii, recomandarea este aceea de a se feri pe cât posibil de deplasările care creează premisele îmbolnăvirii sau apariției complicațiilor la afecțiunile deja existente. În cazul în care apar primele semne de boală, cum ar fi febră, dureri de cap și de gât sau tuse, trebuie anunțat telefonic, în cel mai scurt timp, medicul de familie. (Cristina RUŞTI)

Vezi si

Sunați la 112 dacă ați văzut acest bărbat!

Poliţia desfăşoară activităţi de căutare şi identificare a persoanei dispărute POPESCU CEZAR VASILE, de 41 …