Thursday , April 25 2024

Medicii cardiologi suceveni marchează Ziua Mondială a Inimii

 Ziua Mondială a Inimii este celebrată pe 29 septembrie. In județul nostru, bolile de inimă reprezintă principala cauză de deces

În data de 29 septembrie se celebrează Ziua Mondială a Inimii, scopul fiind îndreptarea atenției asupra riscului personal privind bolile cardiovasculare și conștientizarea faptului că, prin stilul de viață se poate influența starea de sănătate a inimii și a aparatului cardiocirculator și spre bine, dar și spre rău. Alegerea stă la îndemâna oricui. Cei mai importanți factori de risc pentru bolile cardiovasculare sunt: nivelul ridicat de colesterol, trigliceride și glucoză în sânge; hipertensiunea arterială; obezitatea, mai ales tip abdominală; fumatul; lipsa de mișcare și viață sedentară. Este vorbă de un domeniu sanitar important, deoarece bolile cardiovasculare reprezintă o morbiditate foarte des întâlnită, iar pe lista cauzelor de deces ocupă primul loc. ”Lipsa de mișcare este caracteristică omului modern care umblă peste tot cu mașina, și-a înlesnit viața cu aparate electrocasnice, și spune că îi place sportul, dar se referă la privirea meciului din fotoliu. Septembrie este luna în care Organizația Mondială a Sănătății atrage atenția asupra importanței mobilității, care contribuie la prevenirea bolilor cardiovasculare și ale articulațiilor, osteoporozei, obezității, diabetului zaharat, și ajută la modelarea corpului. Ideea de a face mișcare, măcar 30 minute pe zi, ar trebui să fie pusă în aplicație de toate generațiile, începând de la elevi și tineri (reducând orele de butonat la telefonul mobil și la calculator), la adulți și vârstnici, desigur, cu variante adaptate la vârsta fiecărei persoane. Dorim să vă sugerăm că mersul pe jos nu costă nimic și reprezintă un efort fizic acceptabil inclusiv pentru persoane vârstnice”, consideră medicii specialiști.

Aceștia sunt îngrijorați deoarece sucevenii sunt tot mai bolnavi iar bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces în județul nostru. Cea mai gravă boală a inimii este hipertensiunea, cunoscută și sub numele de tensiune arterială crescută, care este o boală cronică caracterizată prin valori crescute ale presiunii arteriale, aceasta poate provoca atacul de cord sau insuficiența cardiacă. Peste 300 de suceveni au pierdut lupta cu viața de la începutul anului, din cauza hipertensiunii arteriale. O altă formă de boală la fel de periculoasă este arteroscleroza, aceasta este o maladie cardiovasculară caracterizată de formarea la nivelul arterelor mijlocii și mari de depozite ateromatoase, plăgi de culoare galbenă, ce conțin colesterol, material lipidic și lipofage, această boală poate provoca infarct miocardic sau accident cerebral. Din cauza bolilor cerebro-vasculare, au murit din ianuarie, 927 de suceveni, iar din cauza infarctului miocardic au decedat 405 persoane. Din cauza diferitelor forme de cardiopatie ischemică, și-au pierdut viața de la începutul anului, 599 de persoane. (C. R.)

Vezi si

Lungu: „Suceava putea arde deșeurile la Bioenergy, dar s-a negociat prost aquis-ul comunitar. Ministerul Mediului să se grăbească”

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a reiterat proiectul său de a valorifica deșeurile menajere – …