Thursday , July 7 2022

Medicii suceveni Alexandru Calancea și Valeriu Gavrilovici, absolvenții cu care se mândrește Colegiul Național Militar Câmpulung Moldovenesc

Fostul director medical interimar al Spitalului Județean Suceava, dr. Valeriu Gavrilovici, a fost șeful promoției 1987 la Liceul Militar. Noul manager al SJU, dr. Alexandru Calancea, născut la Vicovu de Sus, spune că până acum a refuzat toate ofertele de a pleca din țară, pentru că liceul militar i-a indus un sentiment de patriotism și un atașament de locurile natale care l-au împiedicat să părăsească Bucovina 

Colegiul Militar Campulung Moldovenesc
Colegiul Național ­Mi­litar ”Ştefan cel Mare” Câmpulung Moldovenesc

În această perioadă a anului, când atât absolvenții de gimnaziu, cât mai ales cei de liceu parcurg cele mai grele și mai importante etape ale vieții de școlar, de evaluare a cunoștințelor la final de ciclu de învățământ și, mai apoi, admiterea la un nivel superior de studiu, sunt importante exemplele prezentate lor, din rândul sucevenilor noștri de succes.

Reprezentanții Colegiului Național ­Mi­litar ”Ştefan cel Mare” Câmpulung Moldovenesc au transmis un comunicat de presă în care au prezentat o parte din absolvenții cu care se mândresc. Printre aceștia, se remarcă și medicul specialist în cardiologie dr. Alexandru Calancea, originar din Vicovu de Sus, care este noul manager interimar al Spitalului de Urgență ”Sfântul Ioan cel Nou” Suceava. Medicul a mărturisit că până acum a refuzat toate ofertele de a pleca atât din Bucovina, cât și din țară, pentru că liceul militar i-a indus un sentiment de patriotism și un atașament de locurile natale care l-au împiedicat să părăsească Bucovina.

Alexandru Calancea, medic, Colegiul Militar, absolvent

”Am declinat toate ofertele de a pleca, deoarece liceul militar m-a învățat că trebuie să mă descurc în orice situație și să nu dau bir cu fugiții la orice greutate a vieții. Îmi iubesc țara, regiunea Bucovina și județul Suceava! Am început să realizez ce înseamnă liceul militar pentru mine, odată cu trecerea timpului și cu avântarea tot mai adâncă în vârtejul vieții. Eram niște copii din diferite colțuri ale țării, am învățat să fim oameni curajoși, fermi și drepți în deciziile pe care le luăm, să lucrăm în echipă, să perseverăm în atingerea țintelor înalte stabilite, dar, cel mai important, să avem un caracter curat, sincer, să ne iubim aproapele, să ne cinstim părinții, pământul și țara în care ne-am născut. Fiecare pas al vieții mele, până acum, a fost marcat de <prima dragoste a vieții mele> – liceul militar. Sunt medic specialist cardiolog și tatăl unui băiat, pe care, vă mărturisesc cu sinceritate, mi-aș dori să îl văd urmând cursurile colegiului militar”, sunt gândurile transmise de absolventul colegiului militar câmpulungean, actualmente manager interimar al Spitalului de Urgență ”Sfântul Ioan cel Nou” Suceava.

După absolvirea colegiului militar, dr. Alexandru Calancea a studiat medicina generală la Universitatea de Medicină și Farmacie ”Grigore T. Popa” din Iași, apoi a urmat un rezidențiat în medicină internă și unul în cardiologie, ambele la Spitalul Clinic de Urgență ”Sfântul Spiridon” din Iași. La spitalul județean din Suceava lucrează din anul 2015, iar în anul 2019, la doar 38 de ani, a fost numit în funcția de șef Secție Cardiologie.

Printre personalitățile lumii medicale de renume național și internațional, care au absolvit colegiul militar câmpulungean, se numără generalul maior (în retragere) academician Victor Voicu, vicepreședinte al Academiei Române, președinte al Secției de științe Medicale a Academiei Române, profesor de farmacologie, toxicologie și psihofarmacologie – UMF ”Carol Davila” București (șeful promoției 1956), academician profesor universitar dr. Ioanel Sinescu, rector al Universității de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” din București (promoția 1970), precum și fostul director medical interimar al spitalului din Suceava, actualmente șeful secției de Chirurgie ­ge­nerală, dr. Valeriu Gavrilovici (șeful promoției 1987). (O. NUȚU)

Vezi si

76 de ani de la uciderea, la Vicov, a unui lider al partizanilor anticomuniști

La data de 8 iulie 1946, locotenentul Vladimir Macoveiciuc, conducătorul celui mai important grup de …