Saturday , April 20 2024

Mediatorii suceveni plâng după banii cheltuiţi degeaba

mediator [800x600]

In medie, fiecare din cei 143 de mediatori acreditaţi în judeţul nostru au cheltuit zeci de milioane de lei vechi pentru a obţine un atestat care acum nu foloseşte la nimic.  Curtea Constituţională a decis că obligativitatea participării la şedinţe de informare privind avantajele medierii este neconstituţională. „Am cheltuit 45 de milioane de lei vechi, pentru cursuri şi autorizare la Consiliul de Mediere şi am oferit doar câteva servicii gratuite”, spune Iordănel Secrieru, mediator, lider de sindicat totodată. Printre mediatorii acreditaţi în Suceava se numără foşti poliţişti, avocaţi fără clientelă, afacerişti care şi-au condus către faliment firmele proprii dar şi persoane care şi-au închipuit că meseria de mediator ar putea fi una profitabilă 

Cei 143 de mediatori care şi-au deschis cabinete în cele mai diferite locaţii din judeţul nostru au rămas aproape fără obiectul muncii. Foşti poliţişti, precum Vasile Vargan, oameni de afaceri faliţi, precum Costel Chelariu, lideri de sindicat, cum este Iordănel Secrieru, foşti demnitari publici cu probleme penale în justiţie cum este fostul viceprimar al oraşului Broşteni Nicu Axinia, fostul primar de Câmpulung – Constantin Gabriel Serban, au pierdut mai tot deverul la “prăvăliile” lor – cabinete amplasate în zone strategice pe lângă instanţele din judeţ, după ce Curtea Constituţională a decis zilele trecute, că obligativitatea participării la şedinţe de informare privind avantajele medierii – inclusiv după declanşarea unui proces în faţa instanţelor, pentru a fi soluţionate astfel conflictele – este neconstituţională.
Judecătorii Curţii Consituţionale au admis, cu unanimitate de voturi, excepţia de neconstituţionalitate a două articole din Legea 192/2006 privind medierea şi organizarea profesiei de mediator.
Primul articol declarat neconstituţional arată că “dacă legea nu prevede altfel, părţile, persoane fizice sau persoane juridice, sunt obligate să participe la şedinţa de informare privind avantajele medierii, inclusiv, dacă este cazul, după declanşarea unui proces în faţa instanţelor competente, în vederea soluţionării pe această cale a conflictelor în materie civilă, de familie, în materie penală, precum şi în alte materii, în condiţiile prevăzute de lege”.
Totodată, judecătorii CC au decis că este neconstituţional şi articolul conform căruia “instanţa va respinge cererea de chemare în judecată ca inadmisibilă în caz de neîndeplinire de către reclamant a obligaţiei de a participa la şedinţa de informare privind medierea, anterior introducerii cererii de chemare în judecată, sau după declanşarea procesului până la termenul dat de instanţă în acest scop”.
Decizia este definitivă şi general obligatorie.
Aceasta urmează să fie comunicată celor două camere ale Parlamentului, Guvernului şi Curţii de Apel Bucureşti.
Preşedintele Consiliului de Mediere: Decizia Curţii Constituţionale legată de mediere, distrugătoare pentru cetăţean
Preşedintele Consiliului de Mediere din România, Dorin Bădulescu, susţine că decizia Curţii Constituţionale care a declarat neconstituţională obligativitatea participării la şedinţe de informare privind avantajele medierii este “distrugătoare pentru cetăţean”, adăugând că aşteaptă motivarea Curţii.
“Decizia CC se bazează pe o anumită concepţie juridică şi aşteptăm motivarea pentru a vedea ce se poate îndrepta. Medierea funcţionează, suntem un corp de 10.000 de mediatori care avem ce face. A fost o bucăţică din mediere care presupunea o gratuitate pentru cetăţean şi nu am înţeles de ce s-a ajuns în această situaţie şi să fie declarată neconstituţională, pentru că era un lucru benefic şi gratuit pentru cetăţean. Se presupune că toate legile trebuie să apere cetăţeanul. Decizia Curţii Constituţionale nu este una distrugătoare pentru mediatori, este una distrugătoare pentru cetăţean. Cetăţeanul a pierdut”, a spus Bădulescu.
Potrivit acestuia, în urma deciziei luate de Curtea Constituţională, cetăţeanul este privat de o informaţie “care îi deschidea porţile spre a-şi rezolva singur problemele cu un minim de costuri”.
“Din păcate, ajungem într-o situaţie în care eram înainte de anul 2011, când medierea era mai puţin cunoscută. Poate vom găsi soluţii legislative de a scoate de pe rolurile instanţelor şi parchetelor cauze care, efectiv, le încarcă degeaba. Sedinţa de informare era fără onorariu, noi nu câştigam în bani, ca şi profesionişti, câştiga profesia ca notorietate, câştiga sistemul de justiţie prin faptul că mulţi cetăţeni rămâneau în această zonă şi nu mai accesau instanţa”, a subliniat Dorin Bădulescu.
Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, declara, referitor la faptul că obligativitatea de a participa la şedinţe de informare asupra medierii a fost declarată neconstituţională, că “degeaba încerci să reglementezi prin lege ceva, dacă oamenii nu au încredere în această instituţie”.
Mediatorii suceveni, pe linie moartă, se plâng că au plătit pentru cursuri de formare profesională zeci de milioane de lei vechi, bani aruncaţi aiurea
După intrarea în vigoare a Legii 115/2012 privind modificarea şi completarea Legii 192/2006 privind medierea şi organizarea profesiei de mediator, spaţiile de închiriat din zona adiacentă Palatului Justiţiei din municipiul Suceava s-au umplut cu reclame prin care felurite persoane îşi ofereau serviciile de mediator. De la oameni de afaceri care şi-au condus către faliment societăţile comerciale pe care le-au administrat, la poliţişti pensionari, foşti şefi de firme de pază, avocaţi fără succes ori simpli cetăţeni cu studii superioare, toţi s-au înghesuit să obţină atestatul care să le confere dreptul de a media conflicte dintre cele mai diverse – de la divorţuri la contracte economice, de la încurcături cu protecţia consumatorilor la credite bancare.
Dacă ai diplomă de la orice facultate şi 1.500 de euro, poţi deveni în maxim trei săptămâni mediator
Teoretic, nu este foarte greu pentru o persoană absolventă de studii superioare să devină mediator public, indiferent de facultatea făcută. In ţară s-au constituit anul trecut mai multe centre de formare a mediatorilor, de către entităţi private, sucevenii preferându-le pe cele de la Craiova, Braşov sau Iaşi. Preţul unei “diplome” de mediator era rezonabil – între 1.000 de dolari şi 1.000 de euro, funcţie de grila stabilită de fiecare centru de formare a mediatorilor în parte, iar cursurile durau maxim trei săptămâni. După aceea, mai trebuie plătite alte taxe, care însumau circa 1.300 de lei, pentru intrarea efectivă în branşă. In total, cam 1.500 de euro.
Cu patalamaua dobândită deja, s-a putut deschide un cabinet de mediator. Printre mediatorii autorizaţi şi care şi-au deschis cabinete în municipiul Suceava se numără fostul patron al trustului falimentar Adicost, Costel Adrian Chelariu dar şi fostul poliţist Vasile Vargan, care, după pensionare, a încercat, fără succes să dezvolte o firmă de detectivi particulari. Monica Tătaru, fostă şefă de cabinet a prefectului Sorin Arcadie Popescu, Nicu Axinia, fost viceprimar al oraşului Broşteni, cunoscut cu probleme penale dar şi Iordănel Secrieru, liderul sindicatului “Prometeu” de la Termica, se numără printre cei 143 de mediatori suceveni rămaşi fără obiectul muncii. Alături de aceştia, peste 100 de suceveni – ingineri, economişti, filologi, psihologi, absolvenţi de studii superioare de altă natură care au plătit bani mulţi pentru cursurile de calificare în domeniu au rămas acumn cu buza umflată.
Iordănel Secrieru, unul din cei 143 de mediatori rămaşi fără obiectul muncii a concluzionat: “Nu au avut de câştigat decât cei care au format mediatorii, fiindcă noi am plătit în medie 4.500 de lei pentru cursuri. S-au plătit şi la Consiliul de Mediere sume importante în condiţiile în care se ştia din capul locului că activitatea de mediere nu va funcţiona. Nu am încasat niciun leu de la nimeni, am făcut doar câteva medieri gratuit, cum prevedea legea”, a declarat Iordănel Secrieru. (Neculai ROSCA)

Vezi si

ADU și-a lansat candidații la fucția de primar al Sucevei și președinte al Consiliului Județean

Alianța Dreapta Unită (ADU) Suceava a lansat oficial, la o ceremonie care a avut loc …