Thursday , February 2 2023

Medalie de bronz și mențiune, pentru elevii suceveni care au participat la Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică Columbia 2021

În perioada 14-21 noiembrie s-a desfășurat Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică Columbia 2021 (IOAA –Columbia 2021), ediția a 14-a, la care au participat elevi din 63 de țări. România a fost reprezentată la această olimpiadă de către două echipe formate din câte cinci elevi, coordonați de trei team leaders. Doi dintre elevi sunt suceveni, și anume Maurizio Pavel, clasa a XII-a, care a fost medaliat cu bronz, și Dragoș Andrei Sîrghi, clasa a XI-a, care a primit mențiune, ambii urmând cursurile Colegiului Național ”Ştefan cel Mare” Suceava. Elevii au fost pregătiți la clasă de către prof. Carmen Amorăriței și prof. Sorin Golda, iar la cercul de astronomie de la Palatul Copiilor ,respectiv la grupa de astronomie de la Centrul Județean de Excelență Suceava au fost pregătiți de către prof. dr. Petru Crăciun, inspector de fizică în cadrul ISJ Suceava.

La olimpiada din acest an, din cauza pandemiei, fiecare țară participantă și-a reunit lotul reprezentativ într-o singură locație, iar subiectele au fost transmise de către țara organizatoare, Columbia. Elevii români au susținut probele din cadrul olimpiadei la Câmpulung Moldovenesc. După terminarea fiecărei probe, lucrările scrise ale elevilor au fost scanate și trimise în Columbia spre corectare, Comitetului științific (Jury),  juriu format din oameni de știință din țara organizatoare.

Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică este un eveniment anual pentru elevii de liceu cu performanțe ridicate din întreaga lume. Înființată în Thailanda în 2007, a fost inițiată de cinci țări – Thailanda, Indonezia, Iran, China și Polonia, cu scopul de a prolifera astronomia în rândul elevilor de liceu, de a stimula prietenia între tinerii astronomi la nivel internațional, pentru a construi cooperarea în domeniul Astronomia în viitor printre tinerii cărturari. (O. N.)

Vezi si

Ministrul Mediului: ”Vom porni programul «Rabla local» în luna martie”. La Suceava, anul trecut, Primăria estima aproximativ 2.500 de beneficiari

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tanczos Barna, a declarat joi, la Bistriţa, că programul “Rabla …