Thursday , February 2 2023

Medalie aniversară conferită Muzeului Bucovinei de președintele Klaus Iohannis

Mai mult instituții muzeale și de specific cultural din țară printre care și Muzeul Bucovinei au primit medalii aniversare din partea președintelui României, Klaus Werner Iohannis. De altfel, din cele 22 de instituții medaliate de Klaus Iohannis, nouă sunt muzee. Este vorba despre medalia aniversară „Centenarul Marii Uniri” în semn de apreciere pentru efortul depus în vederea păstrării și promovării memoriei evenimentelor și participanților la înfăptuirea unității naționale și a Statului Român modern, contribuind la apărarea și perpetuarea valorilor în numele cărora s-a înfăptuit Marea Unire. Decretul a fost publicat în Monitorul Oficial din data de 14.11.2019.

„Sunt bucuros pentru că, iată, o a doua instituție din subordinea Consiliului Județean Suceava este decorată de Președintele României în acest an, după Spitalul Județean de Urgență Suceava. Muzeul Bucovinei merită pe deplin această distincție. Este un obiectiv care a fost remarcat în special după investițiile făcute în ultimii ani. Astfel, Muzeul de Istorie a devenit unul dintre cele mai moderne muzee din țară și a fost recunoscut recent ca muzeu de importanță națională.  Amintesc faptul că Suceava a fost desemnată Destinație Europeană de Excelență pentru turismul cultural tangibil, primind Trofeul EDEN 2017 Winner (locul I). Aici au fost avute în vedere investițiile realizate în infrastructura specifică şi în reabilitarea obiectivelor culturale, moștenirea culturală. Comisia Europeană a apreciat investițiile realizate la Muzeul Bucovinei – reabilitarea şi modernizarea Muzeului de Istorie, peste 60 de milioane lei, și a Cetății de scaun a Sucevei,  peste 44 milioane lei. Numărul de vizitatori la Muzeul Bucovinei a fost de 380.000 anul trecut iar anul acesta numărul vizitatorilor este în creștere, ajungând la sfârșitul lunii octombrie la peste 350.000 de vizitatori”, a declarat președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur.

Șeful administrației județene a precizat că merită investit în domeniul culturii motivând prin aceea că banii se întorc prin dezvoltare, prin atragerea turiștilor și creșterea numărului de vizitatori și dând asigurări că instituția pe care o conduce nu se oprește aici. „Urmează să încă două muzee în județul Suceava, respectiv Muzeul de Artă din Suceava și Muzeul de Istorie din Siret”, a mai spus Gheorghe Flutur.

De altfel, el a menționat că a avut discuții cu ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, pentru a identifica fonduri și pentru alte obiective ale patrimoniului cultural din județul Suceava. (D.P.)

 

Vezi si

 Activități desfășurate de polițiștii suceveni pentru prevenirea violenței în mediul școlar (FOTO)

În perioada 30 ianuarie –  3  februarie 2023, polițiștii organizează o serie de activități suplimentare …

One comment

  1. Vin vremuri grele fratilor. Pentru cei care nu au nimic de pierdut e ”aceeasi mizerie” , e chiar distractie sub forma supravietuirii creative. Pntru majoritatea, e clar ca urmeaza ”base 2 reloaded”. Daca e sa ne si radem , imi aduc aminte cu umor cum seful de la muzeul susevean a calcat intr-o baliga de cal in tumultul alergarii de a pune la punct festivalul medieval. Asta e , cand e sa ai noroc de ca–t, o sa il ai.