Friday , February 3 2023

Măsuri restrictive suplimentare care se vor aplica in municipiul Suceava din cauza depășirii indicelui de 1,5 persoane infectate cu COVID-19 la mia de locuitori

Printre măsurile care se vor lua în perioada următoare – 9- 23 octombrie – se numără suspendarea activității cu publicul a cinematografelor și a instituțiilor de cultură care organizează spectacole, interdicția organizării de spectacole și evenimente culturale în intervalul mai sus precizat, precum și obligativitatea purtării măștii de protecție de toate persoanele cu vârsta peste cinci ani pe o rază de 100 de metri în jurul unităților de învățământ, dar și în spații aglomerate: obiective turistice, piețe, târguri, mijloace de transport în comun, stații de transport, spații de agrement, bazar, peroanele gărilor. Totodată, Primăria urmează a suplimenta cu 20 numărul de autobuze pentru a se evita supraaglomerarea. Vineri, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență va decide daca activitatile HoReCa de pe teritoriul municipiului vor fi oprite

Vineri, de la ora 11:00 a fost convocată o ședință a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență în urma căreia se va discuta adoptarea unor măsuri pentru localitățile unde incidența cazurilor COVID-19 a trecut de 1,5 la mia de locuitori. Ședința, ca de altfel și măsurile, vor fi propuse de către Direcția de Sănătate Publică. „Criteriul epidemiologic și analiza DSP sunt cele ce primează în luarea oricăror decizii la nivel de Comitet Județean pentru Situații de Urgență”, ne-a declarat prefectul Alexandru Moldovan.

Potrivit acestuia, la ședința de vineri a CJSU se vor discuta și modificările de scenarii la școli și, pe lângă cele 11 localități unde s-a solicitat deja să fie trimise spre analiza CJSU propuneri din partea comitetelor locale pentru situații de urgență deoarece s-a depășit pragul de 1,5 cazuri active COVID-19 la mia de locuitori, va fi supus aprobării și un set de măsuri deja propuse de DSP pentru municipiul Suceava. Asta în condițiile în care, recent, s-a depășit pragul de 1,5 cazuri active COVID-19 la mia de locuitori ai municipiului reședință de județ.

Cu alte cuvinte, începând de mâine și în municipiul Suceava vor fi introduse restricții – în funcție de cele adoptate în ședința de vineri, 9 octombrie – deoarece incidența cazurilor de infectare cu COVID-19 a depășit 1,5 la mie. Primarul Ion Lungu nu a vrut să facă niciun comentariu cu privire la situație, precizând că deciziile nu se mai iau de către comitetele locale pentru situații de urgență, ci de către comitetul județean. Prefectul Alexandru Moldovan a explicat că precedentele solicitări la cele 11 comitetele locale pentru situații de urgență au fost formulate pentru că unele localități aveau situații particulare, cu multe focare sau cazuri în scădere, nu în evoluție.

În ceea ce privește municipiul Suceava, este vorba despre 1,56 la mia de locuitori, prin urmare în cursul zilei de joi erau în municipiul Suceava aproape 200 de cazuri de cazuri în evoluție. La ședința de vineri vor fi luate în calcul ultimele date epidemiologice. Potrivit prefectului, analiza va ține seama și de faptul că sunt anumite focare care pot fi izolate și, de asemenea, de numărul sucevenilor internați cu COVID-19.

Măsurile care vor fi aplicate la nivelul municipiului reședință de județ vor fi stabilite în ședința de vineri a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență – prioritare fiind, după cum a enunțat prefectul, criteriul epidemiologic și analiza DSP – urmând a se lua decizii cu privire la închiderea activităților din sectorul HoReCa (excepție cu privire la clienții cazați la hoteluri și pensiuni, care vor putea face consumație la restaurantele și cafenelele respectivelor unități de cazare), iar purtarea măştii devine obligatorie şi în spaţiile deschise. Prefectul a opinat că o parte din măsurile restrictive propuse – cum ar fi cele în cazul activităților HoReCa – ar putea să nu fie neapărat aplicate imediat dacă scăzând numărul cazurilor din spital și/sau din focare, celelalte persoane diagnosticate cu COVID-19 reprezintă o incidență sub 1,5 la mie, însă și aici cu precizarea că prioritate vor avea analiza DSP-ului și criteriul epidemiologic.

Printre celelalte măsuri care se vor lua în perioada următoare – 9-23 octombrie – se numără suspendarea activității cu publicul a cinematografelor și a instituțiilor de cultură care organizează spectacole, interdicția organizării de spectacole și evenimente culturale în intervalul mai sus precizat, precum și obligativitatea purtării măștii de protecție de toate persoanele cu vârsta peste cinci ani pe o rază de 100 de metri în jurul unităților de învățământ, dar și în spații aglomerate: obiective turistice, piețe, târguri, mijloace de transport în comun, stații de transport, spații de agrement, bazar, peroanele gărilor. Totodată, Primăria urmează a suplimenta cu 20 numărul de autobuze pentru a se evita supraaglomerarea. (D.P.)

Vezi si

CSU Suceava și-a aflat adversara din primul tur al Cupei României

Echipa antrenată de Petru Ghervan va debuta în competiției pe terenul Universității Cluj, pe data …