Saturday , January 28 2023

Masa lemnoasă pe picior a ajuns la 300 de lei pe metru cub, în pădurile gestionate de Direcţia Silvică Suceava

S-a ajuns la această sumă după ce exploatatorii de masă lemnoasă au triplat practic valoarea lemnului, la licitaţie, faţă de acum doi ani

lemn licitatii

Cea mai importantă licitaţie de vânzare a masei lemnoase pentru anul viitor, în judeţul Suceava, s-a derulat în zilele de 13 şi 14 decembrie a.c. la Direcţia Silvică Suceava.
Volumul de masă lemnoasă oferit la licitaţie a fost de 603 mii de metri cubi, cu circa 150 mii de metri cubi mai mult decât la licitaţiile principale organizate în perioada 2012 – 2014.
Potrivit statisticii puse la dispoziţie de Direcţia Silvică Suceava, un număr de 385 operatori economici (atât din judeţul Suceava, cât şi din judeţele învecinate) au depus solicitări de participare la licitaţie. “Ca urmare a analizării dosarelor şi contestaţiilor depuse de operatorii economici, au fost admişi să participe la licitaţie 338 de operatori. Dintre cei admişi, 324 de operatori au depus garanţia de participare, putând astfel să liciteze masa lemnoasă”, se arată într-un prim paragraf al comunicatului de presă transmis de Direcţia Silvică, în care se arată că, “deşi la licitaţia principală organizată în luna decembrie 2015, respectiv la primele licitaţii organizate la începutul anului 2016, operatorii economici au refuzat participarea motivând preţurile de pornire mari, la licitaţia principală din perioada 13-14 decembrie 2016 a fost obţinut un preţ mediu de adjudecare mai mare decât preţurile de pornire a licitaţiilor de la începutul anului.
Astfel, preţul mediu de adjudecare a masei lemnoase obţinut în urma licitaţiei din 13-14 decembrie 2016 a fost de 194 lei/mc. Concurenţa operatorilor economici a determinat şi obţinerea unor preţuri record de peste 300 lei/mc (pentru unele partizi de la ocoalele silvice Crucea, Dorna Candrenilor, Iacobeni, Cârlibaba, Breaza, Pojorâta, Vama, Moldoviţa, Frasin, Stulpicani, Solca, Brodina, Mălini, Adâncata). Din masa lemnoasă pe picior oferită la licitaţie s-a  adjudecat volumul total de 577,3 mii mc. Masa lemnoasă adjudecată, fiind pentru producţia anului 2017, va putea fi autorizată la exploatare începând cu luna ianuarie, după trecerea sărbătorilor legale şi religioase din această perioadă”, au declarat responsabili din cadrul Direcţiei Silvice Suceava. Fără a intra în economia licitaţiilor organizate de Direcţia Silvică Suceava, preţul licitat pentru masa lemnoasă pe picior a ajuns la un preţ foarte mare, pentru anul 2017 – suma de 300 de lei pe metru cub fiind deja o cifră greu de fructificat, din punct de vedere economic, de către exploatatorii de masă lemnoasă. Acum doi ani, valoarea metrului cub de masă lemnoasă pe picior era stabilită la 101 lei. (N. R.)
 
 

Vezi si

Peste 4.000 de cereri de azil, înregistrate anul trecut la Centrul Regional de la Rădăuți. 3.086 de permise de ședere, acordate ucrainenilor refugiați

Peste 4.000 de cereri de azil au fost gestionate în anul 2022 de polițiștii de …