Friday , February 3 2023

Masă caldă pentru elevii din Gulia și Moldova Sulița, pentru reducerea abandonului școlar

Veste bună la finalul acestui prim semestru din anul școlar 2019-2020 pentru circa 600 de elevi din județul Suceava. ­Mi­nisterul Educației a decis extinderea implementării programului pilot ”Masă caldă în școli” la 100 de unități școlare, și nu 50, cum s-a pilotat anii trecuți, drept urmare elevii din două unități școlare sucevene vor primi o masă caldă pe zi.

Este vorba despre școlile gimnaziale Gulia și Moldova Sulița, pentru care au fost alocate pentru finanțarea programului în anul 2020 sumele de 525.000 lei, ­res­pectiv 376.000 lei. Elevii vor primi câte o masă caldă pe zi, în limita unei ­va­lori zilnice de 10 lei/ beneficiar, începând cu semestrul II al acestui an școlar, restul banilor fiind alocați pentru continuarea implementării proiectului în semestrul I al anului școlar 2020-2021. La școala Gimnazială Gulia sunt înscriși 384 de preșcolari și școlari în învățământul primar și gimnazial, iar la școala Gimnazială Moldova Sulița alți 236.

Motivarea suplimentării numărului de școli în care urmează să fie derulat programul ”Masă caldă în școli” are la bază statisticile realizate de Ministerul Educației în urma feedback-ului primit prin intermediul rapoartelor finale, din care a rezultat o scădere a ratei abandonului școlar, de la 6,1%, cât era în anul școlar 2016-2017, anterior implementării programului, la 4,3% în urma derulării programului pilot și ajungând ca la finele anului școlar 2017-2018 să fie de 1,3%.

În Ordonanța care prevede extinderea programului pilot la 100 de școli se arată că ”Pentru menținerea sănătății preșcola­rilor și elevilor, în cadrul Programului – pilot se vor distribui numai produse alimentare obținute în unități autorizate/ înregistrate sanitar – veterinar și pentru siguranța alimentelor, în conformitate cu prevederile legislației sanitar – veterinare și pentru siguranța alimentelor în vigoare”.

Anterior suplimentării numărului de școli cuprinse în programul pilot ”Masă caldă în școli”, la nivelul județului Suceava doar elevii de la școala Gimnazială Moldova Sulița au beneficiat de acest program. Anii trecuți, programul a fost mai mult blocat în legislații decât funcțional, astfel că elevii au beneficiat, vreme de câteva luni, efectiv de niște sandvișuri aduse la școală de o firmă de catering, nicidecum de mâncare caldă și sănătoasă. În speranța unei bune organizări și a derulării optime a programului, 620 de școlari din Gulia și Moldova Sulița urmează să beneficieze de o masă caldă, zilnic, începând de anul viitor. (Oana NUȚU)

 

Vezi si

Ministrul Mediului: ”Vom porni programul «Rabla local» în luna martie”. La Suceava, anul trecut, Primăria estima aproximativ 2.500 de beneficiari

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tanczos Barna, a declarat joi, la Bistriţa, că programul “Rabla …