Thursday , April 25 2024

MARISDAL, firma de papuci a fostui primar din Vicovu de Jos, a intrat în insolvență

Instanța a cerut un raport asupra cauzelor și împre­jură­rilor care au dus la apariția stării de insolvență a debitoarei, cu menționarea persoanelor cărora le-ar fi imputabilă. Familia fostului primar Constantin Mutescu nu s-a resemnat însă. A abandonat firma MARISDAL și a înființat între timp MARISDAL SHOES, care la sfârșitul anului trecut avea deja o cifră de afaceri de 13 milioane de lei 

mutescu

Tribunalul Suceava a admis zilele trecute deschiderea procedurii generale de insolvență a firmei MARISDAL SRL Vicovu de Jos, la cererea debitorului. Firma, înființată în 1998, aparține familiei fostului primar al localității, Constantin Mutescu (foto). Ani în șir, fostul primar Mutescu a încercat să țină în viață firma producătoare de încălțăminte. In câteva rânduri s-a cerut falimentul societății de către creditori, iar cel puțin într-un caz, MARISDAL a cerut insolvența firmei VICOV CONSTRUCT, aparținând practic aceleiași entități – familia fostului primar Constantin Mutescu.

Potrivit postării de pe portalul Tribunalului Suceava, instanța “admite cererea formulată de debitoarea MARISDAL SRL, având ca obiect deschiderea procedurii generale de insolvență. Deschide procedura generală de insolvență împotriva debitoarei. Desemnează administrator judiciar provizoriu pe practicianul în insolvență CII Brădățeanu Roxana Elena, care va îndeplini atribuțiile prevăzute de art. 58 din lege, cu un onorariu provizoriu în cuantum de 2.000 lei. Pune în vedere administratorului judiciar ca la prima ședință a adunării creditorilor să supună confirmarea sa și onorariul provizoriu. Stabilește în sarcina debitoarei obligația de a pune la dispoziția administratorului judiciar toate informațiile și documentele apreciate ca necesare cu privire la activitatea și averea sa, precum și lista cuprinzând părțile efectuate în ultimele 6 luni anterioare deschiderii procedurii și transferurile patrimoniale făcute în cei 2 ani anteriori deschiderii procedurii, sub sancțiunea ridicării dreptului de administrare. Dispune ca administratorul judiciar să efectueze, în termen de 60 de zile de la data deschiderii procedurii, inventarierea bunurilor din averea debitoarei. Stabilește în sarcina administratorului judiciar obligația de a depune la dosar un raport asupra cauzelor și împrejurărilor care au dus la apariția stării de insolvență a debitoarei, cu menționarea persoanelor cărora le-ar fi imputabilă. Stabilește în sarcina administratorului judiciar obligația de a depune la dosar un raport privind intrarea în faliment sau continuarea procedurii. Fixează termenul limită pentru depunerea creanțelor la 24.11.2017. Fixează termenul limită pentru verificarea creanțelor, întocmirea și publicarea în Buletinul Procedurilor de Insolvență a tabelului preliminar al creanțelor la 08.12.2017. Fixează termenul pentru definitivarea tabelului creanțelor la 27.12.2017. Fixează ședința adunării creditorilor la data de 15.12.2017, ora 10:00, la sediul administratorului judiciar. Fixează termen pentru continuarea procedurii la 15.12.2017 ».

Firma MARISDAL a mai fost în câteva rânduri adusă de presă în atenția publicului.

In 2013, SC ETG Sollini SRL Timișoara a cerut deschiderea procedurii de insolvență împotriva SC Marisdal SRL Vicovu de Jos Suceava, argumentându-se în cererea respectivă faptul că firma vicoveană datorează societății din Timișoara peste 700 de milioane de lei vechi, din care 356 de milioane de lei vechi reprezentând debitul principal, diferența fiind penalitățile de întârziere, stabilite conform contractului încheiat între cei doi agenți economici pe data de 1 ianuarie 2010.

In 2014, SC Tarniv Business SRL Ghimbav, județul Brașov a depus la Tribunalul Suceava o cerere de deschidere a procedurii insolvenței împotriva SC Marisdal SRL Vicovu de Jos, pentru că “starea de insolvență a debitoarei nu este numai prezumată, ci evidentă, având în vedere că subscrisa înregistrează față de Marisdal SRL o creanță certă, lichidă și exigibilă în valoare de 83.015 lei, din care 24.259 lei facturi neîncasate, 40.225 lei penalități de întârziere ulterior încheierii convenției din 5 februarie 2013, fiind calculate până la 29.07.2014”, se arăta atunci în cererea de deschidere a procedurii insolvenței depusă de Tarniv Business SRL. Datoria pleca de la un contract de vânzare – cumpărare semnat în 23 februarie 2011, în baza căruia s-au emis patru facturi fiscale pentru achiziția de piele, vopsea pentru piele, alte produse specifice procesului de fabricare a încălțămintelor. Pentru achitarea sumelor cuprinse în cele patru facturi, SC Marisdal SRL a emis opt bilete la ordin ce au fost însă refuzate la plată în bancă din cauza lipsei parțiale sau totale de disponibil în contul debitoarei.

Pe de altă parte, în același an 2014, arătam că MARISDAL s-a înscris în tabelul creditorilor la firma fanion a primarului de la acea vreme, Constantin Mutescu, din Vicovu de Jos, pentru datorii asumate de peste două milioane de lei.

Dacă primele cereri de intrare în insolvență a firmei MARISDAL nu au fost acceptate, cea de-a treia, formulată după trei ani, de această dată chiar la cererea debitorului, a fost rapid aprobată și, așa cum am arătat, procedura a demarat deja.

Acest lucru nu înseamnă că familia Mutescu de la Vicovu de Jos a încheiat socotelile cu fabricarea de încălțăminte. In anul 2013, chiar în perioada în care se judecau primele cereri de insolvență, a fost înființată firma soră mai mică MARISDAL SHOES SRL, care a ajuns de la zero lei în 2014 la 13 milioane de lei cifră de afaceri la sfârșitul anului 2016. Cu profit zero, într-adevăr, conform datelor făcute publice pe site-urile de afaceri. (Neculai ROSCA)

 

Vezi si

O nouă sesiune de admitere la Şcoala Militară de Subofițeri Jandarmi ”Petru Rareș” Fălticeni, care a scos la concurs 350 de locuri

Data limită de înscriere a candidaților este 14 mai a.c., iar dosarele pot fi depuse …

One comment

  1. Credinta sa il va salva.