Friday , April 26 2024

Marile bucurii din micul fotbal rural: Cum s-a răsturnat Rapidul pe toloaca din Pojorâta

Victorie de răsunet pentru Bucovina Pojorâta: “alb-albaştrii” au obţinut sâmbătă cel mai important rezultat din istoria clubului de la poalele Giumalăului, după ce au câştigat pe teren propriu, cu scorul de 2-1, în faţa celor de la Rapid Bucureşti, într-un meci al etapei a IX-a din Liga a II-a. Venirea giuleştenilor la Pojorâta a golit efectiv uliţele comunei. La meci au fost prezenţi peste 600 de spectatori, printre care şi 120 de fani giuleşteni. Cei care nu au prins loc în mica tribună, au văzut meciul din remorcile basculantelor plasate “strategic”exact lângă  teren, de pe garduri sau cocoţaţi pe stâlpi, panouri sau pe orice le putea permite să vadă mai bine ce fac “ai noştri” cu Rapidul. După ce echipa sa a reuşit aşa o ispravă în faţa galonaţilor de la Bucuresti, primarul local a decretat: “Am scris o pagină în istoria comunei Pojorâta”   

Liga2. Pojorata - Rapid (2) [800x600]

Fotbalul este ilogic. Nu ţine cont nici de calculele caselor de pariuri, nici de transfermarkt. Işi păstrează însă farmecul şi ideea aceea de întrecere primitivă în care învinge cel care crede mai mult în victorie.

Am trăit să o vedem şi pe asta, sâmbătă, pe stadionul din Pojorâta, unde Bucovina din localitate, o echipă comunală care în urmă cu patru sezoane evolua tocmai în Liga a V-a, a obţinut o victorie de răsunet în fotbalul românesc. A învins pe Rapid Bucureşti, o formaţie cu trei titluri naţionale şi 13 Cupe ale României în palmares şi care, în urmă cu aproape zece ani, juca un sfert de finală în Europa League.

“Putem da lovitura!”, spunea Dănuţ Mândrilă înaintea meciului. Iar elevii săi l-au ascultat. Au bătut liderul seriei întâi, cu 2-1, într-un meci contând pentru etapa a IX-a de la matineu, “la matineu, la matineu, unde se bea bere la greu”, după cum scandau ultraşii giuleşteni.

Venirea trupei antrenate Dan Alexa la Pojorâta a golit uliţele satului. S-a jucat cu casa închisă. Cine nu a prins bilet în tribună, s-a cocoţat în basculantele plasate stategic în spatele băncilor de rezerve. In total au fost 600 de spectatori, dintre care 120 de fani ai echipei rapidiste.

 Liderul galeriei giuleştene: “Nu mai săriţi că rupeţi tribuna!”

Meciul a început cu un moment de reculegere în memoria celui care a fost Sandrino Gherine, liniştea de pe stadion fiind întreruptă de un îndemn al şefului galeriei giuleştene: “Nu mai săriţi că rupeţi tribuna!”Liga2. Pojorata - Rapid (1) [800x600]

La trei minute de la fluierul de start al centralului Horia Mladinovici a venit şi prima ocazie la poarta lui Pop, care a respins cu greutate mingea la un şut-centrare trimis de cehul Jeslinek din lovitură liberă. Gazdele au replicat prin Buhăcianu, dar voleul trimis din marginea careului de golgheterul sucevenilor a trecut peste bara transversală. La poarta opusă, Jeslinek a centrat, spaniolul Robuste a trimis din voleu, dar Paul Pop a fost din nou la post şi a respins de lângă bara.

Vizibili deranjaţi de starea execrabilă a gazonului, giuleştenii şi-au creat o nouă ocazie abia în minutul 35, când italianul Grassi a executat pe lângă vinclu o lovitură liberă de la circa 30 de metri. A fost 0-0 după prima repriză şi era vremea să se reîncingă grătarele în parcare.

Daria, o fetiţă olimpică la fizică, premiată la pauza meciului

Cei care au rămas la pauză în tribune au asistat la un moment frumos pe gazon. Daria, o fetiţă din localitate, olimpică la fizică, a primit din partea preşedintelui Bucovinei Pojorâta, un tricou al echipei, unul cu numărul 10, echivalentul notelor pe care puştoaica le are în catalog. Daria avea să fie răsplătită cu aplauze până şi de galeria rapidistă.

La reluarea jocului, Răuţă a fost aproape de autogol în minutul 52, la o centrare periculoasă trimisă în faţa porţii de către cehul Jeslinek.

Golul a venit în poarta cealaltă, două minute mai târziu, când Rus a aşezat o minge pentru Cristescu, iar fundaşul dreapta al Bucovinei l-a învins pe Manea cu o execuţie de senzaţie din colţul careului mare.

Giuleştenii au reacţionat imediat, dar portarul Pop s-a opus în două rânduri egalării. Mai întâi a respins cu piciorul la o lovitură liberă executată de Grassi, iar mai apoi a reţinut mingea la şutul lui I. Popa.Liga2. Pojorata - Rapid (3) [800x600]

In minutul 67, formaţia suceveană a aruncat din nou tribunele şi camioanele în aer. Coman a primit o pasă lungă în careu, s-a distrat cu cei doi fundaşi la marcaj ai oaspeţilor şi a înscris pentru 2-0 pe sub portarul Manea, reducând pentru moment la tăcere galeria oaspeţilor.

A plecat cu alaiul la înmormântare şi a rămas la meci

Emoţiile au reapărut pe stadionul din Pojorâta odată cu minutul 78, când portughezul Embalo a fost busculat în careu de Răuţă, centralul Horia Mladinovici a dictat uşor penalty, iar Iulian Popa a redus din diferenţă tocmai în moment în care pe şoseaua din spatele porţii lui Pop trecea un cortegiu funerar. “Pomană, pomană” strigau spectatorii. Unii din alai nu au mai ajuns la parastas, s-au oprit la meci, după cum avea să recunoască la final un bătrânel din Pojorâta.

In ultimele zece minute, giuleştenii au căutat cu disperare golul egalizator, dar apărarea suceveană a rezistat eroic, cu trageri evidente de timp şi baloane degajate la ţintă fixă în grădinile din împrejurimi.

Bucovina Pojorâta – Rapid Bucureşti s-a terminat 2-1, iar trupa condusă de Dănuţ Mândrilă a declanşat hora bucuriei la centrul terenului. De partea cealaltă, “alb-vişiniii” au mers la final să-şi salute galeria. Fanii giuleşteni au fost iertători cu favoriţii lor. Deşi au pierdut sub Giumalău, Nicolae & Co. au rămas pe primul loc al clasamentului.

ACS Bucovina Pojorâta: Pop – D. Cristescu, Răuţă, Jarda, Duţică – S. Rus (’86 Pădurariu), Al. Ivan, Căinari (’90 Colţa), Juncănaru – Buhăcianu (’76 V. Stănescu), M. Coman. Antrenor: Dănuţ Mândrilă.

Rapid Bucureşti: Manea – V. Nicolae, Robuste, Monzo, Josl – Moke (’46 Embalo), Grassi – M. Martin (’67 Cerlincă), Jeslinek, I. Popa – Cioablă (’85 Cioablă). Antrenor: Dan Alexa.

Mândrilă: “Cea mai importantă victorie din istoria clubului”

Dănuţ Mândrilă a declarat la finalul meciului că Bucovina Pojorâta a obţinut sâmbătă cea mai importantă victorie din istoria clubului. “Este cea mai importantă victorie din istoria clubului, una obţinută împotriva principalei favorite la promovare. Poate că şi adversarul ne-a tratat superficial, dar îi felicit pe băieţi pentru că s-au dăruit, că au respectat tot ce am discutat la antrenamente. Trebuie să ne vedem însă de lungul nasului. Suntem o echipă mică”, a spus antrenorul Bucovinei.

Alexa: “Bravo Pojorâtei, a ştiut exact ce să joace pe acest teren”

De partea cealaltă, Dan Alexa s-a lăsat cu greu convins să coboare din autocar pentru declaraţii. Tehnicianul giuleştenilor a pus eşecul de sâmbătă pe seama improvizaţiilor pe care a fost nevoit să le facă în primul 11, pe starea gazonului de la Pojorâta şi a reclamat neacordarea a două penaltyuri. “Stiam că ne aşteaptă un meci foarte greu. Stiam că cei din Pojorâta joacă bine pe teren propriu, că se adaptează la condiţiile terenului de aici. Bravo lor, au ştiut exact ce să joace pe acest teren. Pojorâta va fi o echipă foarte greu de bătut aici. Am avut şi şase absenţe, l-am pierdut şi pe Moke la pauză, iar în repriza a doua am jucat cu improvizaţii, cu jucători care n-au mai evoluat până acum şi lucrul acesta s-a văzut. Pe lângă acest fapt, cred că am mai avut şo două penalyuri neacordate, dintre care unul recunoscut şi de fundaşul advers”, a declarat Alexa, care nu a putut miza sâmbătă pe Kuşnir, Drăghia, Trandu, Tudoran, Luque şi N’Koyi.

 Goluri de ţinut minte pentru Daniel Cristescu şi Marius Coman

Pentru Daniel Cristescu, golul marcat sâmbătă a fost cel mai frumos al carierei:  “Se poate spune că a fost cel mai frumos gol al carierei mele, unul dat la 28 de ani. Sper sa nu fie si ultimul. A fost un meci greu, dar s-a demonstrat că buturuga mică răstoarnă carul mare”.

Un gol de ţinut minte a înscris şi Marius Coman. “Este un gol important pentru mine si o victorie importantă pentru Pojorâta. Rămânem în istorie după ce am învins Rapidul şi le mulţumim fanilor că au fost alături de noi până în ultimul minut. Am avut emoţii pe final, dar mă bucur că s-a terminat cu bine”, a conchis atacantul de 19 ani.

Bogdan Codreanu: “Am scris o pagină în istoria comunei Pojorâta”Liga2. Codreanu Bogdan - primar Pojorata [800x600]

Bogdan Codreanu, primarul comunei Pojorâta, era în extaz la finalul meciului de sâmbătă. ACS Bucovina a obţinut în opinia sa o victorie istorică, un rezultat care va răsuna în tot fotbalul românesc. “Cu toate că la începutul campionatului, mulţi au pariat că ne vom face de râs în Liga a II-a, iată că băieţii au demonstrat că nu am ajuns întâmplător aici. La fiecare meci, acesta echipă mai scrie o pagină în istoria comunei Pojorâta. Nici n-am visat vreodată că vom bate Rapidul. Este o zi minunată pentru Bucovina de munte, pentru Suceava şi – de ce nu? – pentru România. Am demonstrat că se poate, că nu întotdeauna cel care pariază pe cel mai bun are şi dreptate. Am intrat cu încredere pe teren, iar băieţii au ascultat de antrenori. Ii felicit pe toţi, pe toţi cei care pun umărul să putem ţine această echipă. Nu a primit nimic de la bugetul local, dar sponsorii spre bucuria noastră cresc. Că sunt mai mici, că sunt mai mari, fenomenul s-a creat. Echipa este unită, rezultatele au început să vină, iar victoria de astăzi (n.r. sâmbătă) sunt convins că răsună în toată Romania. Până la urmă am bătut Rapid Bucureşti, o echipă care are un blazon în fotbalul românesc. O respectăm, dar astăzi (n.r. sâmbătă) am fost mai buni. O să le luam şi trei puncte în Giuleşti”, a declarat Bogdan Codreanu.

Mai în glumă, mai în serios, edilul comunei Pojorâta a precizat că ACS Bucovina are planuri mari de viitor. “Obiectivul este să jucăm în play-off, să fim în primele şase, să ne acomodăm cu Liga a II-a, iar din sezonul viitor mai vedem…”, a precizat Codreanu. (Dănuţ CHIDOVET. Foto: Codrin MALES)

Vezi si

Amenzi de peste 40.000 de lei aplicate de polițiști într-o acțiune BLOCADA organizată în Siret

Marți, 23 aprilie, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Siret  au organizat pe raza de competență …