Tuesday , October 4 2022

Maricela COBUZ: Voi susţine întotdeauna legislaţia împotriva fumatului, astfel încât în România generația de astăzi să devină Generaţia fără fumat  

An de an, pe data de 31 mai, se sărbătoreşte în întreaga lume Ziua Mondială fără Tutun, iniţiată de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii încă din anul 1987, în vederea combaterii fumatului şi prevenirii riscurilor cauzate de acest flagel.

Maricela Cobuz, deputat PSD
Maricela Cobuz, deputat PSD

Medicul Maricela Cobuz, deputat PSD de Suceava a arătat că anul acesta ”tema acestui eveniment global se concentrează pe protejarea tinerilor împotriva manipulării industriei de tutun și prevenirea utilizării produselor cu tutun și a nicotinei de către tineri”.

Parlamentarul social-democrat sucevean reamintește și faptul că epidemia tutunului reprezintă una dintre cele mai mari ameninţări la adresa sănătăţii publice. Consumul de tutun ucide peste 8 milioane de persoane în fiecare an, la nivel global, dintre care 1 milion mor din cauza expunerii la fumatul pasiv.

Din 17 martie 2016, România a devenit a 94 ţară din lume în care nu se mai fumează în spaţiile publice închise, conform Legii nr.15/2016 privind modificarea şi completarea Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun.

”În țara noastră, mor anual peste 36.000 de persoane ca urmare a efectelor nocive ale fumatului. Cancerul pulmonar este principalul factor de risc pentru persoanele fumătoare, la care se alătură şi bolile cardiovasculare.

Speranţa de viaţă a unui fumător este redusă cu 10 ani comparativ cu cea a unei persoane nefumătoare. Conform statisticilor, 13% din totalul anilor potenţiali de viaţă sănătoasă sunt pierduţi prin diverse dizabilităţi sau decese premature cauzate de bolile induse de fumat.

În urma unui studiu realizat de Comisia Europeană, în România consumul de tutun se menţine relativ ridicat, cu o prevalenţă a fumatului de 28% în rândul persoanelor cu vârsta de peste 15 ani, cu 2 procente peste media europeană de 26%, situându-se astfel pe locul 9 în Uniunea Europeană.

Accesibilitatea produselor din tutun nu doar crește numărul fumătorilor, ci le permite minorilor să își achiziționeze produse din tutun. În urma unui studiu, peste 70,7% dintre copii afirmă că și-au cumpărat țigările de la magazin, din sursă legală.

La nivelul țării noastre, 53.523 de copii cu vârsta între 13 – 15 ani sunt consumatori constanți de tutun, iar numărul țigărilor fumate de cei tineri are o medie de 83.027.280 pe an.

Deși procentul adolescenților care fumează în prezent țigări este în scădere, tot mai mulți tineri aleg să fumeze țigări electronice și produse din tutun încălzit. Astfel, numărl total al acestora care fumează țigări electronice este aproape egal cu cel al tinerilor care fumează țigări clasice.

Toate aceste date indică nevoia adoptării de urgenţă a unor măsuri care să accelereze scăderea numărului de tineri care sunt expuşi, încearcă şi ulterior continuă consumul produselor din tutun.

Ca deputat, medic pediatru și ”Ambasador 2035 Fără Tutun” voi susţine întotdeauna legislaţia împotriva fumatului, astfel încât în România generația de astăzi să devină Generaţia fără fumat”, a declarat dr Maricela Cobuz, deputat PSD de Suceava.

Vezi si

UPDATE: Grav accident la Bunești. O femeie de 52 de ani a murit după ce o mașină a căzut de pe un podeț (FOTO)

Marti, in jurul orei 16:30, pe DC 70A, pe raza comunei Bunești, s-a produs un …