Sunday , January 29 2023

Maricela Cobuz: „Guvernul PSD a acordat o importanță maximă pacienților cu diabet și în special copiilor”

În data de 14 noiembrie 2019, a fost sărbătorită Ziua Mondială a Diabetului, propusă încă din anul 1991 la inițiativa Federației Internaționale de Diabet (IDF) și cu sprijinul Organizației Mondiale a Sănătății. Din anul 2006, Ziua Mon­dială a Diabetului a fost adop­tată oficial de Organizația Națiu­nilor Unite.

Deputatul PSD de Suceava Maricela Cobuz a reamintit faptul că Ziua Mondială a Diabetului își propune să fie principala platformă care să promoveze eforturile de conștientizare a acestei boli. Totodată, în felul acesta, se promovează importanța unor ac­țiuni cu scopul de a combate diabetul. Ziua de 14 noiembrie este un bun prilej pentru a atrage aten­ția asupra principalelor probleme ridicate de diabetul zaharat, adu­când în același timp această patologie în atenția publicului și a factorilor de decizie.

Anul acesta, Ziua Mondială a Diabetului are ca temă de dezbatere „Diabetul – Protejează-ți Familia”, ca răspuns la creșterea amenințătoare a poverii diabetului zaharat pentru sănătatea popu­lației. De asemenea, îndemnul de astăzi al medicilor de specialitate și al societății civile adresat popu­lației este: „Ai grijă, protejează-ți familia de diabet. Acțiunile simple pot reduce riscurile”.

La nivel mondial, conform datelor publicate de Organizația Mondială a Sănătății, 1 din 11 adulți are diabet, aproximativ 425 de milioane de persoane, iar majoritatea cazurilor sunt diabet de tip 2. În Europa, peste 66 de ­mili­oane de persoane suferă de diabet zaharat, din care peste 38% dintre cazuri nu au fost diagnosticate și prezintă un risc mai mare de complicații.

Conform Maricelei Cobuz, în România sunt peste 860.000 de persoane care suferă de diabet, din care peste jumătate sunt fe­mei. Județul Suceava în prezent sunt aproximativ 20.000 de pacienți care au diabet zaharat, din care 138 sunt copii.

„Diabetul este o boală extrem de severă atunci când nu este bine monitorizată, complicațiile afectând pacientul în mod direct și indirect întreaga familie. Pentru a veni în sprijinul pacienților cu diabet, Guvernul României a reorganizat Programului național de diabet zaharat derulat de CNAS și finanțat de Fondul Național Unic al Asigurărilor Sociale de Sănă­tate.

Anul trecut, Ministerul Sănă­tății, cu sprijinul Guvernului PSD, a decis acordarea de pompe de insulină și a senzorilor de monitorizare continuă a glicemiei copiilor bolnavi de diabet, pentru a-i ajuta pe aceștia în tratamentul bolii, scăpând de numărul mare de injecții și de înțepăturile necesare controlului glicemic. A fost singurul Guvern care a acordat o importanță maximă pacienților cu diabet și în special copiilor.

În calitate de deputat în Comisia pentru sănătate și familie și de medic pediatru voi susține legislația din domeniul sănătății, încurajând populația spre o alimentație și un stil de viață sănătos”, a declarat, ieri, deputatul PSD de Suceava Maricela Cobuz.

Vezi si

Peste 4.000 de cereri de azil, înregistrate anul trecut la Centrul Regional de la Rădăuți. 3.086 de permise de ședere, acordate ucrainenilor refugiați

Peste 4.000 de cereri de azil au fost gestionate în anul 2022 de polițiștii de …