Sunday , February 5 2023

Maricela Cobuz: Guvernul a alocat 115 milioane lei pentru două programe de interes național de asistență pentru persoanele vârstnice

Deputatul PSD de Suceava Maricela Cobuz a susținut în plenul Camerei Deputaților, o declarație politică pe tema ”Ministerul Municii și Justiției Sociale a adoptat două programe de interes național de asistență pentru persoanele vârstnice”.maricela cobuz

În cadrul declarației politice Maricela Cobuz a precizat faptul că luna aceasta Guvernul României a aprobat un proiect de Hotărâre care prevede finanțarea a două programe de interes național destinate persoanelor vârstnice.

Este vorba despre „Servicii comunitare la domiciliu pentru persoanele vârstnice” și ”Sprijin pentru autoritățile administrației publice locale din unele unități administrativ-teritoriale în care nu s-au înființat sau nu au fost acreditate serviciile publice de asistență socială”. Cele două programe vor fi implementate în perioada 2018 – 2020, iar Guvernul a alocat un buget de 115 milioane lei.

Primul program vizează creșterea calității vieții persoanelor vârstnice singure sau a căror familie nu pot asigura îngrijirea necesară, cât și prevenirea instituționalizării persoanelor vârstnice. Al doilea program național vine în sprijinul autorităților publice locale în a-și îndeplini atribuțiile privind organizarea, administrarea și acordarea serviciilor sociale. Serviciile publice de asistență socială din 1.000 de comune vor fi sprijinite să obțină certificatul de acreditare prin angajarea sau contractarea, în fiecare dintre acestea, a unui asistent social, iar salariile asistenților sociali din aceste servicii vor fi asigurate pentru 24 de luni.

Persoanele vârstnice beneficiază de asistență socială conform Legii 17/2000, iar dreptul la asistență este stabilit în raport cu situația sociomedicală și cu resursele economice ale persoanelor vârstnice.

În prezent, în România sunt licențiate de către Ministerul Muncii și Justiției Sociale 209 de Servicii Sociale cu îngrijire la domiciliu. Județul Suceava dispune de 3 Servicii Sociale Private de îngrijire la domiciliu și unul public.

Prin aprobarea acestor proiecte, cel puțin 300.000 de persoane vor beneficia de serviciile de asistență socială, de realizarea evaluării inițiale, inclusiv de consiliere și informații referitoare la riscurile sociale și drepturile de protecție socială, a arătat deputatul PSD Suceava Maricela Cobuz. (O.S.)

 

Vezi si

Preotul Cătălin Moroșan, din Gura Humorului, care slujește în Arhiepiscopia Tomisului, se află de câteva zile în stare critică la ATI la Constanța

Părintele, în vârstă de doar 30 de ani, tată a doi copii, este originar din …