Friday , September 30 2022

Maricela Cobuz: “Este pentru prima dată câând Ministerul Sănătății acordă o importanță maximă pacienților cu diabet și îîn special copiilor”

Deputatul PSD de Suceava, dr. Maricela Cobuz a susținut astăzi, în ședința de Plen a Camerei Deputaților, declarația politică cu tema ”Ziua Mondială a Diabetului”.

În cadrul declarației politice, dr. Maricela Cobuz a precizat faptul că ”Ziua Mondială a Diabetului” se sărbătorește în fiecare an pe data de 14 noiembrie, la inițiativa Federației Internaționale de Diabet (IDF), cu sprijinul Organizației Mondiale a Sănătății, începând din anul 1991. Anul acesta, Ziua Mondială a Diabetului are ca temă de dezbatere ”Diabetul și Familia”. Această zi este marcată la nivel internațional de către toate asociațiile membre ale Federației Internaționale de Diabet, cât și de persoanele afectate de diabet.

La nivel mondial, conform datelor publicate de Organizația Mondială a Sănătății, sunt peste 422 de milioane de persoane bolnave de diabet. Anual mor peste 1.6 milioane de pacienți datorită complicațiilor acestei boli.

În România sunt peste 2 milioane de persoane care suferă de diabet, din care peste jumătate sunt femei și peste 5.000 sunt copii. Județul Suceava are în prezent aproximativ 30.000 de pacienți care au diabet zaharat.

Diabetul este o boală extrem de severă atunci când nu este bine monitorizată, complicațiile afectând pacientul în mod direct și indirect întreaga familie.

Pentru a veni în sprijinul pacienților cu diabet, Guvernul României a reorganizat Programului național de diabet zaharat derulat de CNAS și care este finanțat din bugetul Fondului Național Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate.

Ministerul Sănătății a decis acordarea de pompe de insulină și a senzorilor de monitorizare continuă a glicemiei copiilor bolnavi de diabet, pentru a-i ajuta pe aceștia în tratamentul bolii, scăpând de numărul mare de injecții și de înțepăturile necesare controlului glicemic.

Este pentru prima dată când Ministerul Sănătății acordă o importanță maximă pacienților cu diabet și în special copiilor.

La finalul declarației politice, deputatul PSD de Suceava dr. Maricela Cobuz, a declarat că în calitate de deputat în Comisia pentru sănătate și familie și medic pediatru va susține legislația din domeniul sănătății, încurajând populația spre o a­limentație și un stil de viață sănătos. (O.S.)

 

Vezi si

Leii ucraineni refugiați la Rădăuți au ajuns în Africa de Sud

Simba și Mir, cei doi lei care luni au fost preluați de la Grădina Zoologică …