Tuesday , April 23 2024

Marginea ar putea să aibă stație de epurare înaintea unui sistem de canalizare

O singură ofertă a fost depusă la una din cele mai mari licitații pentru lucrări de apă și canalizare din județul nostru. Este vorba despre „Construcția rețelelor de apă și apă uzată din localitatea Marginea” care a mai fost scoasă odată la licitație și niciun ofertant nu s-a prezentat la data de 7 octombrie. Este adevărat că lucrările au fost incluse atunci într-un singur lot a cărui valoare a fost estimată la 100,4 milioane lei fără TVA din cadrul unei alte licitații care privea și lucrări de reabilitare și extindere a rețelelor de apă-canal din Sucevița. Deși valoarea acestora era de vreo treisprezece ori mai mică decât la Marginea, la lotul pentru Sucevița au fost depuse oferte iar la cel pentru Marginea nu.

Precizăm că valoarea estimată a lucrărilor pentru Marginea era uriașă în data de 7 octombrie, comparabilă cu cea pentru înființarea rețelelor de apă și canalizare de la orașul Vicovu de Sus unde valoarea estimată a fost cu doar 20 de mii de lei mai mari, pentru lotul de lucrări de construcție a rețelelor de apă și canalizare din Marginea nu a licitat nimeni. Asta în vreme ce pentru lucrările de la Vicovu de Sus au fost trei oferte iar deliberarea a avut loc în prima jumătate a acestui an, contractul încheindu-se cu asocierea firmelor CON BUCOVINA (Leader) alături de TOP SCAV și de LOIAL IMPEX și de SUMEC pentru suma de 98.296.635,89 lei fără TVA, reprezentând 97,88% comparativ cu suma estimată de 100.425.453 lei fără TVA.

Cauza probabilă este în mod evident reticența constructorilor din cauza creșterii foarte mari a prețurilor, creștere care nu mai este vizibilă de la un an la altul sau de la un semestru la altul, ci chiar de la o lună la alta. Între timp, valoarea estimată a lucrărilor aferente pentru lotul de la Marginea a crescut la 109.895.895 lei fără TVA și în acest fel a fost cea mai mare lucrare scoasă la licitația deocamdată de societatea ACET prin marele program la nivel județean de reabilitare și extindere a sistemelor de apă și de canalizare din 14 UAT-uri ale județului. Cu toate acestea, doar firma CORDEP din Tămășeni, Neamț a depus o ofertă la licitație, având subcontractanți declarați firmele MIHOC POWER SYSTEMS S.R.L. și ELECTRO ANDSILV – ambele din județul Neamț – iar compania bulgară HYDROSTROY AD este ofertant asociat.

În cazul alimentării cu apă din Marginea, Obiectul 1 este rețeaua ca atare de distribuție apă potabilă și anume 67.346 m de conducte. În cazul sistemului de canalizare, există un obiect privind rețeaua de canalizare menajeră care în Marginea are o lungime de 60.402 m de rețele. Al treilea obiect în cazul de la Marginea este cu privire la stații de pompare apă uzată (SPAU) – zece la număr – și conducte de refulare aferente în lungime de 5.131 metri.

Reamintim că pentru Marginea era în curs o licitație separată – data la care s-au depus ofertele fiind 23 mai, după o prelungire cu o săptămână a termenului – cu privire la finanțarea unei stații de epurare a apelor uzate, valoarea estimată fiind de 19.961.802 lei, fără TVA iar în acest caz au fost trei ofertanți – OCSA CONSTRUCTII SI INFRASTRUCTURA; asocierea Terra Dinamic SRL (Leader) cu DAVOGDARIS S.R.L. și cu TERRA DINAMIC AG; asocierea ARCIF AG (Leader) alături de AEG TEHNOLOGY SRL și AQUA TECHNOLOGY DESIGN – iar deliberarea cu privire la oferta câștigătoare a avut loc cu două zile mai devreme de prima licitație pentru apă-canal în comuna Marginea și la care nu s-a prezentat nimeni. Anunțul de atribuire a fost publicat pe data de 4 noiembrie în SEAP iar potrivit acestuia, contractul a fost încheiat pe data de 31 octombrie cu asocierea ARCIF AG (Leader) alături de AEG TEHNOLOGY SRL și AQUA TECHNOLOGY DESIGN pentru suma de 19.193.591,35 lei fără TVA. Valoarea contractului nu include cheltuieli diverse și neprevăzute, dar valoarea estimată a contractului „Construirea stației de epurare din localitatea Marginea” include sume provizionate in valoare de 530.386,00 lei. Contractul rămâne valabil până la îndeplinirea tuturor obligațiilor de către părți. Durata de proiectare și execuție a lucrărilor și punere în funcțiune a instalațiilor aferente stației de epurare este de 35 luni, din care 6 luni la etapa de proiectare: 24 luni la perioada de execuție a lucrărilor și 5 luni ca perioadă de testare și punere în funcțiune. Perioada de notificare a defectelor (PND) este de minim 36 luni.

În schimb, contractul cu privire la înființarea rețelelor de apă și canalizare în comuna Marginea se compune din „perioada de execuție a lucrărilor care este de 36 de luni (s.red.) de la ordinul de începere a lucrărilor, la care se adaugă perioada de notificare a defectelor/perioada de garanție care este de minim 36 de luni de la semnarea procesului verbal de recepție la terminarea lucrărilor”.

Cu alte cuvinte, indiferent când va fi atribuit contractul cu privire la execuția lucrărilor la rețelele de apă și canalizare, este posibil, cel puțin teoretic, ca lucrarea pentru stația de epurare nu doar să înceapă înainte, dar mai ales să se termine înainte de lucrarea pentru apă și canalizare, caz în care rămâne de văzut cum vor fi sincronizate lucrările ulterioare, fiind greu de crezut că probe la stația de epurare vor putea fi realizate în absența unui sistem de apă și canalizare fără să aibă recepția la finalizarea lucrărilor. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană organizează  o delegație de companii internaționale interesate să descopere potențialul de afaceri al orașului Siret și al Bucovinei

Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK România)  organizează în perioada 22-24 mai o delegație …