Friday , May 31 2024

Mare scandal la Cernăuți cu ambulanțe donate de Italia prin hub-ul de la Suceava. Adjunctul guvernatorului, acuzat de deturnarea unor ajutoare umanitare. Șeful său îi ia apărarea

Guvernatorul regiunii Cernăuți, Serhii Osaciuc,  a calificat acuzațiile de implicare a anumitor oficiali în furtul unor ajutoare umanitare „extrem de speculative și manipulative”, precum și „nefondate și nedovedite în instanță”. El a declarat acest lucru, miercuri, în timpul unui briefing în apropierea administrației regionale de stat – clădirea cunoscută cernăuțenilor ca fiind „Casa cu lei” – comentând un caz care provoacă mari valuri zilele acestea la Cernăuți.

„Declarațiile rezonante de mare vizibilitate făcute astăzi în presa națională de către oamenii legii afectează reputația Administrației Regionale de Stat Cernăuți. Este de datoria mea să răspund acestor declarații. Vreau să subliniez încă o dată că Administrația Regionale de Stat Cernăuți este corectă, transparentă și funcționează în cadrul legii si anumitor reglementari guvernamentale din Ucraina și nu le depășește. Aș vrea să spun că acuzațiile la adresa Administrației Regionale de Stat cu privire la implicarea anumitor persoane în presupusul furt de ajutor umanitar sunt extrem de speculative, manipulative, lipsite de temei și nedovedite în instanță. Din această cauză: mari daune reputaționale, pierderi nu numai pentru administrația militară regională, ci, în general, pentru societatea ucraineană și Ucraina”, a spus Osaciuc. Guvernatorul a explicat că încă de la primele ore (ale invaziei ruse în Ucraina) a fost stabilit „un contact foarte fructuos cu vecinii noștri: județul Suceava”.

Explicând că a fost organizat așa-numitul „Euro-hub”, care a reunit ajutoare din diferite țări europene pentru nevoile ucrainenilor aflați în război cu rușii, guvernatorul regiunii Cernăuți a spus că a fost „la cererea părții române” necesară desemnarea unui funcționar care să fie coordonator în comunicarea cu partea română.

„Întrucât unul dintre adjuncții mei vorbește fluent limba română, a fost identificat ca fiind persoana de contactat în probleme de muncă”, a spus șeful Administrației Regionale de Stat Cernăuți, citat de presa cernăuțeană de limbă ucraineană. Este vorba despre nimeni altul decât adjunctul guvernatorului, Artur Muntean, fiul fostului președinte al Consiliului Regional Cernăuți, Ioan Muntean. Între altele, Artur Muntean a fost cel care a primit un telefon în care era informat că ambulanțe din Italia au ajuns la Euro-hub. Întrebat de jurnaliști unde este acum Artur Muntean, Osaciuc a spus că „și-a luat concediu medical”.

Presa cernăuțeană specifică și faptul că Artur Muntean este acuzat de deturnare, deturnare de bunuri sau luare în posesie de aceasta prin abuzul de poziție oficială. Pentru astfel de fapte, riscă până la 12 ani de închisoare cu confiscarea bunurilor iar instanța ar trebui să aleagă cât mai repede posibil o măsură de reținere pentru acest funcționar.

Guvernatorul Cernăuților insistă însă în a lua apărarea adjuctului său, arătând că Franța a predat 21 de mașini, iar Italia 23 de mașini care au trecut granița de stat și tot 23 de mașini au fost predate și se află la Forțele Armate Ucrainene.

De asemenea, guvernatorul Serhii Osaciuc insistă și pe aspectul că astfel de acuzații nu sunt confirmate, dovedite și nu există nicio hotărâre judecătorească, dar unii adversari politici cu sprijin din anumite instituții ale statului ucrainean manipulează informațiile susținând că aceste mașini ar fi fost furate.

„Subliniez că nimeni de la Administrația Regională de Stat nu a trimis vreo scrisoare, întrebări sau solicitări în Italia că trebuie să furnizăm ambulanțe. Aceste mașini au ajuns la Suceava și au trebuit să fie transportate aici. Acest lucru a fost făcut de către personal. Acum auzim o acuzație generală cu cuvintele „furt”. Apoi, explicați-mi care este furtul, care este faptul furtului și unde a fost furat?”, s-a adresat, retoric, Osaciuc. (D.P.)

Vezi si

Ministrul Muncii, vizite inopinate la Casa de Pensii și ITM Suceava (FOTO)

Procesul de evaluare şi digitizare a dosarelor de pensii este aproape finalizat, astfel încât recalcularea …