Manifestări organizate de ISU Suceava timp de o săptămână pentru a marca Ziua Protecției Civile în România

26/02/20 ora:4:47am

Anul acesta se împlinesc  87 de ani de la legiferarea înființării primelor structuri cu atribuții de Protecție Civilă din țara noastră, prin semnarea Înaltului Decret Regal de catre regele Carol al II-lea și publicarea în Monitorul Ofi­cial al României a Regulamentului Apărării Pasive contra atacurilor aeriene (în anul 1933).

Momentul aniversar din acest an se va întinde pe perioada 26 februarie – 4 martie, interval consacrat desfă­șurării mai multor evenimente, coordonate de Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Bucovina” al județului Su­ceava, cu sprijinul autorităților.

“În primul rând, subunitățile ISU din tot județul se vor pregăti de oaspeți în perioada amintită. În acest sens, Inspectoratul Şcolar Județean Suceava a fost informat din timp, astfel încât elevii, părinții acestora și cadrele didactice să ne poată păși pragul în „Zilele Porților Deschise”. Alături de aceștia, toți sucevenii, cu mic, cu mare, sunt așteptați la sediile pompierilor militari din județ, între orele 9:00-15:00, pentru a face cunoștință cu salvatorii și pentru a viziona tehnica de intervenție, dar și pentru a primi sfaturi despre cum să prevină sau să se comporte într-o situație de urgență”, se arată într-un comunicat transmis de ISU Suceava.

Tot în acest interval, ins­pectorii de specialitate ai pom­pierilor militari vor des­fă­șura în mai multe unități de învățământ din Suceava, Făl­ti­ceni, Gura Humorului, Câm­pulung Moldovenesc, Ră­dăuți, Siret și Vatra Dornei – lecții deschise și exerciții de evacuare în caz de cutremur.

De asemenea, ISU Su­cea­­va  a informat și a solicitat tuturor Primăriilor din județ să angreneze Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență în activitățile de informare preventivă, cu desfășurarea unor exer­ciții demonstrative și distribuirea de materiale specifice protecției civile. Aceasta, cu precădere în zonele unde au fost identificate familii/comunități vulnerabile în cazul producerii situa­țiilor de urgență și care nu au acces, în principal, la mesajele difuzate prin mass-media și mediul online. Mai sunt vizate familiile cu mulți copii, cu situ­ație materială precară, cu probleme sociale, acolo unde părinții sunt plecați la muncă în străinătate, iar copiii sunt lăsați în grija rudelor, locuitorii din zone izolate ș.a.

Pe 28 februarie, de Ziua Protecției Civile, între orele 10:00-14:00, vor fi constituite puncte de informare preventivă în zonele cu public numeros, de pe lângă centrele comerciale din municipiul reședință de județ, unde vor fi distribuite materiale informative specifice protecției civile, acțiune la care vor fi cooptați și voluntarii ISU Su­ceava. Pe lângă sfaturi, sucevenii vor fi familiarizați cu mesajele campaniilor naționale de prevenire “Flă­că­rile Omoară Copii”, “R.I.S.C. – Re­nunță! Improvizațiile Sunt Catastrofale!”, “Vreau să fiu voluntar!“ și “Nu tremur la cutremur”.

“Amintim, dacă mai era nevoie, că toate activitățile și misiunile noastre specifice sunt în sprijinul semenilor, și nu încheiem înainte de a evidenția sloganul acestui eveniment – ÎMPREUNĂ MAI PREGĂTIȚI!”, se mai arată în comunicatul semnat de slt. Alin Găleată, purtătorul de cuvânt al ISU Suceava.