Saturday , December 10 2022

Manifestări la Suceava dedicate Zilei Imnului Național al României

Joi, 29 iulie, au fost organizate ceremonii în Piața ”Tricolorului”  din Suceava, cu prilejul aniversării ”Zilei Imnului Național al României”.

La manifestări au participat Ion Lungu, primarul municipiului Suceava, Iulian Cimpoeșu, prefectul județului, subprefecții Daniel Prorociuc și Alexandru Şalup, Niculai Barbă, vicepreședintele Consiliului Județean, precum și alte oficialități.

Un sobor de preoți, în frunte cu PS Damaschin Dorneanul, episcopul vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, a ținut o scurtă slubă și au defilat două plutoane de la Şcoala de Subofițeri Jandarmi din Fălticeni și un pluton de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență.

“Imnul Național este unul dintre cele mai importante simboluri ale statului român, alături de drapel și stemă. “Deșteaptă-te române!” s-a afirmat încă de la început ca fiind piatra de temelie a spiritualității românești. Imnul nostru național vorbește despre originea noastră latină și mândria descendenței din daci și romani, despre fraternitate, unitate, despre limba română și credința creștină. Așadar, să cinstim cum se cuvine Imnul Național, deoarece în strofele sale sunt strânse esențele poporului roman”, a spus primarul Ion Lungu, în scurtul discurs ținut la ceremonie.

Pe 29 iulie este sărbătorită Ziua Imnului Național al României și împlinirea a 173 de ani de când s-a intonat, pentru prima dată într-un cadru oficial, Imnul Național al României.

Potrivit Constituției României, Imnul Național este considerat simbol național, alături de drapelul tricolor, de stema țării și de sigiliul statului. Prin Legea nr 99 din 26 mai 1998, ziua de 29 iulie a fost proclamată Ziua imnului național al României – Deșteaptă-te, române, simbol al unității Revoluției Române din anul 1848. (O.S.)

Vezi si

Amendă de 40.000 lei pentru o firmă de dezmembrări auto din comuna Moara

Garda de Mediu Suceava a primit o sesizare privind disconfortul provocat vecinătăților prin zgomot, fum …