Tuesday , March 5 2024

Manifestări dedicate Zilei Eroilor organizate în tot județul Suceava

Nu doar în municipiul Suceava unde, ca și în anii precedenți, oficialitățile s-au reunit alături de militari și societate civilă la Monumentul Eroilor din Cimitirul „Pacea” a fost sărbătorită „Ziua Eroilor”, ci în mai multe locuri din județ au fost organizate ceremonial militare și/sau religioase iar oficialitățile au depus la final coroane de flori.

La Suceava au fost prezenți primarul Ion Lungu, subprefectul Cristina Sologon și vicepreședintele CJ Suceava, Niculai Barbă.

„Într-o perioadă în care războiul este la granița țării noastre și vedem zilnic imagini cumplite cu urmările conflictului, dar și imagini cu soldați care luptă pentru a își apăra patria și familiile, este mult mai evident pentru toată lumea cât de multă recunoștință merită eroii care s-au jertfit pe parcursul istorie pentru libertatea noastră. În numele sucevenilor, am depus astăzi o coroană de flori la Monumentul Eroilor din Cimitirul Pacea. Cinste eroilor neamului! Doamne ajută!”, a transmis primarul Ion Lungu.

Un mesaj a avut de transmis și subprefectul Cristian Şologon: „Astăzi este o zi de mare însemnătate, un moment de omagiu adus eroilor noștri, care s-au jertfit pe câmpurile de luptă pentru apărarea patriei și pentru întregirea neamului, dar și a celor care s-au jertfit/suferit în lagărele și în închisorile comuniste întru apărarea libertății și demnității poporului român. Eroi sunt și tinerii căzuți la datorie în teatrele de operațiuni din diferite zone de conflict ale lumii, unde au reprezentat cu cinste România în cadrul unor misiuni desfășurate sub egida NATO, ONU sau a UE, precum și toți cei care și-au pierdut viața intervenind și salvându-și semenii, în toate situațiile speciale. Le datorăm eroilor patriei mai mult decât respect și recunoștință, le datorăm viața, libertatea – continuitatea noastră ca neam, ca țară, ca oameni”.

Așa cum am precizat, și în alte localități din județ au fost organizate manifestări similare. De la Cîmpulung Moldovenesc la Rădăuți și de la Fălticeni și Cornu Luncii până la șcheia. Spre exemplu, Municipiul Fălticeni și-a comemorat eroii cu onoruri militare, slujbe de pomenire și depunere de coroane de flori la Altarul Eroilor: un grup statuar dedicat unor eroi militari din acest oraș, situat lângă Primărie. Au fost depuse coroane de flori de către primarul Cătălin Coman și viceprimarul Constantin Bulaicon, Claudia Nechifor – secretar general al Prefecturii Suceava, Vasile Tofan-vicepreședintele Consiliului Județean Suceava, senatorul USR George Mîndruță, Asociația Națională Cultul Eroilor „Regina Maria”, subfiliala Fălticeni, reprezentanții Asociației Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere și ai Asociației Veteranilor de Război, comanda Şcolii Militare de Subofițeri Jandarmi „Petru Rareș” Fălticeni, membri ai partidelor politice reprezentate în CL Fălticeni, elevi de la școlile gimnaziale „Alexandru Ion Cuza”, „Ion Irimescu”, „Ioan Ciurea” și de la Colegiile „Mihai Băcescu” și „Vasile Lovinescu”.

Evenimentul s-a încheiat cu defilarea unei subunități de elevi de la Şcoala Militară de Subofițeri de Jandarmi „Petru Rareș” și a unei subunități de militari de la Detașamentul de Pompieri Fălticeni.

O ceremonie frumoasă a fost organizată și în satul Păiseni din comuna Cornu Luncii, de către autoritățile locale, iar la Şcheia a fost sfințit un monument ridicat cu ajutorul cetățenilor, în memoria persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată începând din 6 martie 1945 și a celor deportați în străinătate ori transformați în prizonieri, monument care a fost amplasat în cimitirul din satul Şcheia.

La Rădăuți comemorarea eroilor neamului românesc a avut loc la „Monumentul Eroilor”, în fața mănăstirii Bogdana, precum și în cimitirul din Rădăuți. (D.P.)

Vezi si

Trei asocieri de firme de construcții și proiectare din Suceava vor să modernizeze strada Dobrilă Eugen

Prima dată când Primăria Suceava ține o licitația pentru proiectare și execuție a lucrărilor de …