Wednesday , April 24 2024

Manifestare consacrată dezrobirii ţiganilor, la Prefectura Suceava

Au participat mai multe oficialităţi, iar un tânăr student rom a prezentat un scurt istoric, concluzia sa fiind că „dezrobirea romilor a fost unul din evenimentele fondatoare ale modernităţii româneşti”
 
Ieri, 20 februarie 2013, la sediul Palatului Administrativ, sala Ciprian Porumbescu, a fost organizată o manifestare dedicată împlinirii a 157 de ani de la dezrobirea ţiganilor din România, moment istoric marcant, data la care s-a semnat ultimul act prin care s-au dezrobit ultimii ţigani din ţările române. Evenimentul a fost organizat de Instituţia Prefectului – judeţul Suceava, prin Biroul Judeţean pentru Romi, în parteneriat cu Asociaţia Partidei Romilor Pro Europa Filiala Judeţului Suceava. La această manifestare au participat reprezentanţi ai Instituţiei Prefectului prin subprefect Constantin Harasim, consultantul pentru problemele romilor – Alina Stan şi directorul Cancelariei prefectului, Cristian {ologon. De asemenea, preşedintele filialei Suceava a Asociaţie Partida Romilor Pro Europa, Virgil Pohoaţă, a fost prezent la respectivul eveniment. Nu a lipsit nici vicepreşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Alexandru Rădulescu, dar şi reprezentaţi ai serviciilor publice deconcentrate între care şi cei ai Poliţiei, Jandarmeriei şi Inspectoratului {colar – mediatori şcolari, mediatori sanitari, alţi lideri ai comunităţilor rome din judeţ şi unii primari din localităţi cu comunităţi însemnate cum ar fi Valea Moldovei. „Scopul acestei întâlniri a fost de a promova istoria, tradiţiile, valorile şi obiceiurile romilor, de a cunoaşte mai bine pe cei de lângă noi pe care deseori îi privim în mod diferit, de a le înţelege nevoile, şi parcursul pe care l-au avut de-a lungul istoriei”, a declarat Alina Stan. Subprefectul Constantin Harasim a spus că romii trebuie să fie consideraţi parteneri în societate, iar robia la care au fost supuşi secole de-a rândul a fost „un lucru negativ, păgubos”.
Virgil Pohoaţă a ţinut să îşi expime satisfacţia şi mulţumirea că sunt multe persoane care au venit la acest eveniment şi s-a declarat emoţionat, lăsând să se înţeleagă că indiferent care va fi parcursul său viitor, va fi mereu alături de romi. Alexandru Rădulescu a spus că judeţul nostru a fost mereu unul care a avut o diversitate etnică şi culturală semnificativă, iar acest lucru înseamnă o bogăţie a tradiţiilor. „Aţi trecut de-a lungul timpului prin perioade grele. Acum este o situaţie de criză şi trecem cu toţii prin aceasta. Vulnerabilitatea la criză crează probleme în cascadă, iar rezolvarea acestora se face prin cooperare. Vă asigur că noi, Consiliul Judeţean vom fi deschişi pentru o cooperare cu dumneavoastră”, a declarat Alexandru Rădăulescu. Un moment aparte l-a constituit prezentarea făcută de un tânăr de etnie romă, Sergiu Stoica, student în anul 1 la facultatea de drept, care a expus o scurtă lucrare cu tema 157 de ani de la Dezrobirea romilor din România, concluzia tânărului fiind că acel act istoric a fost „unul din evenimentele fondatoare ale modernităţii româneşti”. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Lăcrămioara Perijoc şi-a asigurat o medalie la Europenele de box la Belgrad

Pugilista suceveană Lăcrimioara Perijoc și-a asigurat o medalie la Campionatele Europene de box de la …

No comments

  1. Radaulescu al roscat e tot tzigan si el?